Den som vokter lyset

Ellen Fjestad Vigmostad & Bjørke 2019 34 anmeldelser

Tankevekkende og med et fengslende driv om et hjerte som har sluttet å slå og et som banker for jordas fremtid. Er verden verdt å redde når Gard ikke lenger er i den? Uten ham er alle dager grå. Om Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Oliver

Er det greit? Ta eller ikke?

Skrevet av 25. november 2019 av Oliver på Sunnland skole

Den som vokter lyset. Denne boken er en bok med sjanger "roman". boken handler mer eller mindre om Luka, Luka er ei jente på atten år, hun er personen boken er skrevet for eller om hvis jeg kan si det slik. Luka møter på flere hindringer i å "ta" en gjenstand. Gjenstanden er en ting som hun har lovet sin avdøde kjæreste Gard å grave ned med han. Er alt dette virkelig verdt det? Alt for min døde kjæreste?
Boken er skrevet på en slik måte at jeg mener at alle som går i sjette/sjuende og oppover har en god mulighet for å klare å lese denne uten problemer. Dette syns jeg fordi at boken er skrevet på en slik måte at det er lett og bli "bitt" av fortelling med boken. Boken har ingen bilder eller noe lignende, men jeg syns at forfatteren gjør en god jobb med å forklare hvordan handlingene osv er med ett ett tydelig språkbruk og banning i de situasjonene det passer.
Denne boken starter utrolig daft, får utrolig lite lyst til å lese videre (konstruktiv kritikk), men det forfatteren er utrolig god til, det er å hente seg opp igjen. Boken er utrolig lærerik . Den lærer vekk ting du trenger senere her i livet å det lærer deg også det at bøker i likhet med mennesker kan ta seg opp etter du har blitt bedre kjent med de eller da har lest ferdig "starten". Jeg syns boken var vanskelig å legge ifra seg fordi at boken hadde en så dyp fortelling å fortelle leseren.
Ellen Fjestad hun er en forfatter som klarer virkelig å fortelle en fin og lærerik fortelling på en utrolig bra måte. Jeg syns forfatteren får til å skrive boken på en fin måte med tanke på at hun har valgt en spesiell gjenstand å "stjele". Jeg syns forfatteren har skrevet en utrolig god bok å lese, det som jeg syns trekker ned terningkastet er det at den håper som sagt i situasjonene, plutselig er de på sykehuset. Syns Ellen har fått til å fenge leseren ganske greit når hun har med så utrolig dype samtaler.
Syns Ellen har gjort en god jobb. Skryt får hun fra meg. Hun klarer å gripe leserens øyer under de meningsfulle samtalene sine. Denne boken syns jeg passer mest for jenter på ungdomsskolen, men tror også at gutter på samme alder hadde klart denne boken.
Terningkast 4.


Henrik Lund

Den som vokter lyset - Et trainwreck

Skrevet av 21. november 2019 av Henrik Lund på Sunnland skole

Den Som Vokter Lyset – Henrik Lund

Den som vokter Lyset er den tredje og siste boka i luka trilogien. Det er en roman som handler om Luka, en jente som er veldig lei seg. Boka handler om hvordan hun skal ta tilbake det som er viktigst til henne, eller bare begrave det.

Boken starter med at et par geit som dør på en gård. Det er vanskelig å måle det anbefalte lese tempoet, fordi boken går i så mange tempo. Dette er en type start jeg ville kalle motsatt av fengene. Den er forvirrende, og u-inviterende.

Det er ikke så mye jeg liker om boka. Den har ingen retningssans. Det er ofte vanskelig å forstå hvor Luka er. Først vi på en gård. Det er sikkert. Så drar hun til sveits? Men så drar hun til oslo, og er fattig. Boka er også veldig ulogisk. Som for eksempel at hun drar og gjør en dyr hjerteoperasjon, men har penger til det, når hun ikke har nok penger til rene klær. Og at hun for seg en jobb på et sykehus, hvor hun hadde gjort operasjonen. Hun løg seg igjennom jobbintervjuet, men sier at hun ikke har hatt skole utdanning, hun får jobben.

Personene i boka føles veldig todimensjonale. De er de samme personene, kan ikke ha følelser og har ikke noe personlighet. Boka er vanskelig å lese, ikke på grunn av vanskelige setninger, men bare av hvor kjedelig den er. Hver side føles ut som det tar ti minutter å lese. Jeg personlig bare satt der i mens jeg leste, og tenkte på alt det andre jeg kunne gjøre.

Terningkast: 1


Hans Gutubø

Godt skriven bok!

Skrevet av 21. november 2019 av Hans Gutubø på Vågå ungdomsskole

Boka handlar om ei dame som heiter Luka, og er den tredje og siste boka i trilogien om Luka. Forfattaren heiter Ellen Fjelstad og er ein tidlegare U-Pris vinnar.

I boka før ‘’den som vokter lyset’’, var Luka saman med ein mann som heitte Gard. Gard hadde fått arvepengar av ein slektning og han lurte på kva han skulle gjere med dei. Han fann ut at han og Luka skulle reise til sveits og byte hjarte, på denne måten skulle dei være saman for alltid. Men doktorane fann ut at Luka hadde ein hjartefeil og at transplantasjonen var farleg. Dette fekk ikkje Luka vete noko om og Gard gjennomførte transplantasjonen, og kort sagt ofra Gard seg og døydde av hjartesvikt.
Doktorane vil nå forske på hjartet og finne ut kva som skjedde med det, men Luka vil at hjartet skal bli grove ned med Gard. Boka fortsett med denne handlinga om å få hjartet tilbake resten av boka. Det høyrest kanskje litt kjedeleg ut, men det er fordi eg vil ikkje seie for mykje.
Som eg sa tidlegare var denne boka den tredje i ein trilogi, derfor kan det hende at boka er tung og litt vanskeleg å lese og ikkje gjer meining for nokre, men ho gjer meir meining jo meir du les! For eksempel i starten starta det midt i ei handling og på ein litt rar plass, midt i Gudbrandsdalen på ei seter! Det kan hende at viss du les bøkene før at dette hadde gitt litt meir meining men for meg var det ikkje eit problem, boka er godt skrevet med litt action, tydelege spenningskurver og gode skildringar som gjer at det er lett å sjå for seg korleis det kan sjå ut. Alt i alt ei god spennande bok, som kan være litt forvirrande for dei som ikkje har lese dei førre bøkene.

Terningkast: 6


Hannah

Hjertet

Skrevet av 20. november 2019 av Hannah på Grov skole

Boken handler om at Gard, kjæresten til hovedpersonen Luka, døde for å gi hjertet hans til Luka, siden hun hadde et sykt hjerte. Nå må hennes hjerte være med Gard i graven. Hun gjør alt hun kan for at det skal skje imens møter hun noen som er for å hjelpe henne ved å fullføre oppgaven hennes.

Jeg opplevde boken som spennende, rar og noen ganger ekkelt. Men det gjorde boken interessant å lese. Jeg syntes andre bør lese boken siden den var interessant og når du først starter å lese den blir du dratt innover.

Det beste med boken er at den er lett å lese, du blir dratt in i den, du blir aldri lei av ting som skjer i boka.

Terningkast 5


lilli marie andersen

lilli marie andersen

Skrevet av 20. november 2019 av lilli marie andersen på Sunnland skole

Forfattaren heiter Ellen Fjestad og ho har skreve boka «Den som vokter lyset». Boka er gitt ut av forlaget Vigmostad Bjørke. Ellen er tidlegare Upris vinner.
Boka handlar om Luka (jente på 18 år) som er veldig forelska i Gard. I boka er Luka på oppdrag til å stele eit hjarte, men er det å stele når det er hennar eige? I boka får du vite at Luka og Gard var så forelska i kvarandre at Gard bestemte på å bruke pengane sine på ein hjartetransplantasjon. Det viser seg at hjartet til Luka var sjukt og Gard døyr kort tid etterpå, dette skjedde i bøkene før, men forfattaren er flink til å ta opp tråden til luka- trilogien som gjer at eg som ikkje har lest bøkene før skjønner innhaldet sakte, men sikkert.
Boka er spennande, romantisk og hjartevarmande. Spenninga kjem av at Luka må finne på ein måte å få stelt hjartet sitt utan å bli tatt på, men korleis skal ho klare det når hjartet er låst inne i eit laboratorium inne i sjukehuset sine låste dører som kun tilsette har tilgang til? Starten i boka er litt treig, men kjem seg utover når det virkelege oppdraget blir satt på spel. Handlinga er ganske rett på og eg vil anbefale å lese bøkene i serien før du les denne boka. Boka er romantisk og hjartevarmande fordi den handlar om kjærleiken som Luka har til Gard sjølv om han er død og korleis det er å ha mista nokon. Alt man er villig til å gjere for kjærleiken og vennskapet mellom Liv og Luka.
Tema i boka er kjærleik, vennskap, det å miste nokon og litt spenning. Forfattaren er også flink til å blande inn litt av det som er eit stort tema i dag, miljø, skrive på ein fin og skildrande måte som er med på å forbetre boka. Ellen Fjestad er veldig dyktig på skildring og det likte eg ganske godt. Ein fekk liksom laga eit eige bilde inni hovudet mitt om korleis alt ser ut, lukter og høyrest ut. Av og til fekk eg til og med følelsen av korleis hovudpersonen hadde det. Forfattaren skriv også litt dikt inni boka, eller ho skriv på ein veldig hjertevarmande og fin måte akkurat som eit dikt med korte setningar. Kappittela er også ganske små utan overskrift, men i denne boka passa det ganske bra. Nokre vil kanskje syntest boka var litt kjedeleg, men den er verdt å teste ut. Boka passar for ganske mange, men tilhøyrar kanskje mest alderen 12/13 år og oppover på grunn av litt avanserte ord for 10/11 åringar.

Vis flere anmeldelser

Til toppen