Den som vokter lyset

Ellen Fjestad Vigmostad & Bjørke 2019 23 anmeldelser

Tankevekkende og med et fengslende driv om et hjerte som har sluttet å slå og et som banker for jordas fremtid. Er verden verdt å redde når Gard ikke lenger er i den? Uten ham er alle dager grå. Om Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Sanne Amalie

Forvirrende!

Skrevet av 30. oktober 2019 av Sanne Amalie på Grov skole

Denne boken handler om ei jente som heter Luka som har mistet kjæresten sin Gard, fordi han ofret det friske hjertet sitt til Luka som hadde et dårlig hjerte. Etter de har byttet hjerte prøver Luka å finne det slik at det kan bli begravet med Gard og i løpet av den tida så blir livet hennes helt snudd på hodet.

Jeg synes at begynnelsen på boka var veldig forvirrende, treig og den startet rett inn i handlingen så det ble veldig vanskelig å henge med og man skjønner ikke hva som foregår, men etter hvert som man leste ga boka mer og mer mening. Når jeg først begynte å forstå innholdet i boka så ble det vanskelig å legge den i fra seg, fordi den var så spennende.

Alt i alt synes jeg at boken var helt ok og jeg anbefaler folk mellom 13-17 år som liker blanding mellom action og romanse til å lese den, men denne boka er en del av en serie, så hvis det skal bli lettere å lese den anbefaler jeg sterkt å lese de bøkene som er før slik at det bli lettere å forstå innholdet.

Terningkast: 4


Anna Paulina

Starten var forvirrande!

Skrevet av 29. oktober 2019 av Anna Paulina på Sagatun skule

Denne boka handlar om ei jente som heiter Luka. Kjærasten hennar, Gard har nyleg dødd. Han døydde fordi han elska Luka så mykje at han bytta sitt friske hjertet med Luka sitt sjuke. Luka visste ikkje at hennar hjerte var sjukt. Luka blei så klart lei seg. No vil ho få tak i hjertet, grave det ned ilag med Gard og starte på eit nytt og betre liv. Dette er ikkje så lett sidan det er på eit sjukehus, og legen som har det vil forske på det.

Eg likte ikkje så godt boka. Eg synest den berre var spennande på slutten. Eg synest starten på boka ikkje var så bra. Starten var forvirrande. Den hadde ingenting med resten av boka å gjere. Midtdelen i boka var litt kjedeleg, men på slutten var den spennande. Det var spennande fordi ho leitte etter hjartet, ho møtte ei som heitte Liv og snakka mykje med ein som heitte Kristian om ulike ting. Eg blei også litt forvirra, når det alltid stod "du". "Du" var tydelegvis Gard. Eg likte heller ikkje at det ikkje var kapittel. Boka var på 134 sider. Eg liker best bøker som er litt lenger enn berre 134 sider.
Eg gir boka terningkast: 3


Jonathan

Det går hodestups for fjorårets Upris-vinner

Skrevet av 24. oktober 2019 av Jonathan på Løkenåsen ungdomsskole, 9A

Den som vokter lyset er skrevet av tidligere Upris-vinner, Ellen Fjestad, og er den 3 og siste kjærlighetsboken I Luka-triologien, der kjærlighet er viktigere enn noe annet. Boken handler om Luka på 18 år som hadde en kjæreste som het Gard. De dro til Sveits sammen en gang for å bytte hjerter siden Luka sitt var syk og døende. Og som en fantastisk kjæreste Gard er, så var han så villig til å bytte sitt friske hjerte med hennes siden han var så glad I Luka. Etter at operasjonen døde Gard, og livet ble stadig kaldt og hardere for Luka. Hun krysser fingrene for at hun finner tilbake hjertet sitt og gi hans tilbake og håper på at alt som har skjedd kan endres.

Boken skuffet svært. Boka er på 134 sider og den har en ganske treg begynnelse, og man skjønner ikke helt hva som foregår. Jeg har aldri lest en bok fra Luka-triologien, og anbefaler derfor å lese de forrige bøkene slik at du kan forstå innholdet og selve historien. Boken har ufattelig lite spenning, som får leseren lyst til å legge fra seg boken. For eksempel begynnelsen på boken tar sted på en gård I Gudbrandsdalen, der Luka passer på husdyrene og lever et vanlig liv. En bok med en god mengde spenningstopper og høydepunkt får et grep på leseren og gir leseren lyst til å lese mer, men denne boken har dessverre ikke dette hvis du liker bøker med mye adrenalin.

Den som vokter lyset har også noen spennende høydepunkt som er «hårreisende». For eksempel når Luka drar til sykehuset for å finne Gard sitt hjerte, eller når hun finner den gamle bilen til faren hennes og bor der. Boken har øyeblikk eldre ungdommer kan kjenne seg igjen I, fra å være ute langt ute på kvelden til å flytte ut av huset. Boken har en fin lengde på 134 sider og involverer følelser og vennskap hele veien gjennom.

Til syvende og sist er ikke jeg en så stor tilhenger av denne boken. Jeg anbefaler heller boken til ungdommer fra 12-15 som er interessert I en kort kjærlighetsbok. Boken fikk dessverre ikke noe positiv tilbakemelding fra meg fordi det er ganske vanskelig å forstå hva som skjer I boken, og som sagt har boken veldig spenning. Boken gir ikke akkurat en leselyst til leseren og forteller historien på en kjedelig måte. Den som vokter lyset får terningkast 2 fra meg.


Råmund Vang

du vil heller vere den som vokter mørket istedenfor den som vokter lyset

Skrevet av 24. oktober 2019 av Råmund Vang på Vågå ungdomsskole

Denne boka her handlar om ei jente som leiter etter hjartet til kjærasten sin. Han bytta hjarte med jenta fordi han viste det var noko gale med det. Han døde fordi hun hadde hjarteproblem. Hjertet ble tatt for å forske på av ein lege som bryter loven. Hun later som hun er ein sjukepleier for å få tak i hjartet. Men det skjer ting på vegen.
Da eg leste overskriftene av denne boka trudde eg at det var ei jente som hadde døydd og som måtte finne ut kvifor og kven som gjorde det før hun kunne komme til himmelen. Det var ikkje det at det ikkje handla om det som skuffa meg, men det var det at den var så kjedeleg som skuffa meg. Eg gleda meg kjempe mykje til å lese boka, men når eg leste ho gleda eg meg til å bli ferdig med boka. Det er mange ting som er i boka som ikkje behøve å vera der. Eg gleda meg til å lese boka heime, men det skjedde ingenting så eg ville ikkje bruke fritida på den boka. Eg meiner det at den boka ikkje er noko ungdomsbok og eg meiner det at livet er for kort til å lese den boka. Eg vil gi denne boka terningkast 1


Alexandra

Den som vokter lyset.

Skrevet av 23. oktober 2019 av Alexandra på Grov skole

Den som vokter lyset er en bok skrevet av forfatteren Ellen Fjestad.

Denne boken handler om Luka som mister kjæresten Gard. Gard ofret sitt friske hjerte mot Luka sitt syke hjerte. Luka prøver å finne hjerte sitt, for å kunne grave det ned med Gards kiste. Men det blir vanskeligere enn hun trodde, og livet hennes blir snudd på hodet mens hun prøver å få tak i det.

Boken startet veldig rart, og den var veldig forvirrende. Den startet rett i en handling, så det var vanskelig å forstå meningen, men etter hvert som jeg leste, ga boken mer og mer mening.

Jeg synes boka var veldig vanskelig å legge fra seg fordi den var så spennende. Når jeg først begynte å få forståelsen av boken, klarte jeg ikke slutte å lese. Jeg måtte bare vite hva som skulle til å skje videre.

Boken var sånn halvveis lett å lese. Det er ganske mange rare ord, og ord som jeg ikke forsto. Så denne boka passer nok kanskje til aldersgruppa 13-17 år. Jeg tror ikke folk på barneskolen ville skjønt så mye om de hadde lest denne boken.

Jeg synes det beste med boka var når jeg fikk vite hva som egentlig hadde skjedd i fortiden. Hvem Gard var, og hva som egentlig hadde skjedd mellom Luka og Gard.

Terningkast: 5

Vis flere anmeldelser

Til toppen