Den som vokter lyset

Ellen Fjestad Vigmostad & Bjørke 2019 34 anmeldelser

Tankevekkende og med et fengslende driv om et hjerte som har sluttet å slå og et som banker for jordas fremtid. Er verden verdt å redde når Gard ikke lenger er i den? Uten ham er alle dager grå. Om Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Augustas Ernestas

Hjerte problemer

Skrevet av 19. november 2019 av Augustas Ernestas på Sunnland skole

Hjerte problemer

Forfatter: Ellen Fjestad
Dato: 11.11.2019

“Den som vokter lyset” er bokas tittel og den er den 3-boka fra Luka-Trilogien. Bokens sjanger er romantikk. Boken handler om ei jente som heter Luka, hun må få tak i hjertet hennes fordi uten den kan hun ikke gå videre i livet sitt. Det er mange hindringer på veien hennes og hun har blitt kastet ut av den gamle skolen sin, men hun møter på noen nye venner. Du kan også finne spor etter global oppvarming og klima i denne boken.

Boken var generelt lett å lese men starten var litt forvirrende og man skjønte ikke hva som skjedde. Setningene er korte og lett å lese, med en del avsnitt og nye overskrifter. Boken var ikke så spennende fordi det er romantikk men det var veldig godt forklart og utdypet. Det er også mange replikker i boken og den er uten bilder. Hvordan personene snakker får veldig fram på hvordan dem er som personer, det passer veldig til boken og man kan nesten se for seg hvordan personene er i virkeligheten.

Jeg har ikke lest så mange andre bøker med sjanger romantikk, så jeg vet ikke om denne boken er så populær, men den passer til ungdommer som liker romantikk. Boken her blir sikkert litt populær nå og videre i fremtiden siden den handler litt om klima og de klima protestene som skjer nå. Boken er hvertfall ganske fantasifull og det er mye i boken som er litt “uvanlig” kanskje, men det er bare min mening.

Boken starter litt spesielt og uvanlig, det blir fort veldig vanskelig å forstå hva den egentlig handler om. Jeg synes ikke boken var så spennende, så jeg var ikke så interessert. Så det var ikke vanskelig å legge fra seg boken. Det er ikke så mye å kjenne seg igjen i boken, men det har en del med kjærlighet å kjærester å gjøre så det kan være noen av situasjonene som man kan kjenne seg litt igjen i. Denne boken er ikke en spenningsbok så den har ikke så bra spenningstopp, boken er forutsigbar. Boken slutter også ganske forventet, der hun utfører planene sine som hun hadde.

Forfatteren er ei kvinne som har skrevet to andre bøker med Luka som karakter. Forfatteren lyktes med å få denne boken til å bli en bra roman, det er mange følelser og bra beskrivelser. Det er flere personer med i boken og hun beskriver de ganske bra.

Boken handler om Luka som er ei jente, hun har droppet ut av skolen og har lyst til å få tilbake hjertet sitt før hun kan gå videre i livet sitt, men det kommer hindringer på veien. Boken har ikke så mye å si meg, men den kan kanskje gjøre inntrykk på andre. Den har en del om ungdommen å gjøre og om kjærlighet, kjærester og følelsene. Det er ikke noe grunn til å lese boken, men om du liker roman så kan du det. Målgruppen for denne boka er fra 13-17 og den passer mest til jenter synes jeg. Egentlig anbefaler jeg ikke boken videre, det er mye random som skjer og mye av det gir ikke mening. Terningkast 3


Ragnar

Den som vokter lyset

Skrevet av 13. november 2019 av Ragnar på Grov skole

Jeg likte boka. Den var spennende.
Den ble mer og mer interessant.
Begynnelsen var veldig rar.
Var veldig kreativ.
Veldig enkel å lese.
Forfatteren skrev morsomme ord
Terningkast 4


Ludmila Antonsen

Den som vokter lyset

Skrevet av 10. november 2019 av Ludmila Antonsen på Grov skole

Hovedpersonene var: en jente på 18 år som hadde et veldig unikt navn, som gjorde selve historien allerede litt interessant å lese, moren til jenta, Noman og Christian. Mesteparten av boka foregikk på et sykehus, men det begynte med en flom på en liten gård høyt oppe i fjellene. Det var der både hovedpersonen og moren hennes bodde da historien startet.

Opplevelsen av boka:

Boka var veldig enkel å få med seg, den ble mer og mer interessant for hvert avsnitt. Men så synes jeg at begynnelsen var veldig forvirrende, når man har lest hele boken. Det gav egentlig ikke så mye mening med hele handlingen, men jeg syntes at det var en ganske grei start, men det var det ikke helt når jeg ble ferdig med hele boken.

Det var også noen overraskelser, som gjorde det veldig oppsiktsvekkende. Det var en god del vendepunkt og høydepunkter og de kom som regel veldig brått. Selve boka sluttet ganske kjapt, fordi jeg forventet mer stoff og mer informasjon etter den egentlige siste setningen, som gjorde at jeg ble sittende igjen med tomhetsfølelse. Jeg følte på en måte at jeg ikke fikk alt opplyst og at det egentlig kunne ha gått begge veier, at det egentlig ikke var en lykkelig slutt.

Men alt i alt så var boka veldig enkel å leve seg inn i. Den var en troverdig og morsom bok å lese.

Originalitet:

Jeg synes at boka var original, den var ganske kreativ og det var mange ulike hendelser i historien og man fikk ulike følelser av ulike karakterer. Denne boka har definitivt gitt meg til å se på noen av de mest vanlige hendelsene med nye øyne. Forfatteren har vært i stand til å påvirke oss og gi et eksempel på et unikt liv til en ‘’vanlig jente’’ på 18 år.

Språk:

Språket var veldig forståelig og lett å holde følge med. Språkbruken var tilpasset både personene som var med i handlingene og til selve leserne. Denne boka var på grunn av det veldig vanskelig å legge i fra seg og å glemme hva den handlet om. Språket gjorde at nemlig sånn at man ikke kunne glemme hva man har nettopp lest.

Oppsummering:

Forfatteren skrev boken for å vise hvordan en jente i en verden som er veldig troverdig og som kan ha det både morsomt og trist inni mellom. Det ble brukt mange fine øyeblikk i historien, men også noen ting som man kunne sette seg inni og prøve å se hvordan det ville føles i virkeligheten, siden de var kanskje litt deprimerende i noen øyeblikk. ‘’Den som vokter lyset’’, har en veldig fin historie å fortelle. Alle kan oppleve den forskjellig, for mye av stoffet må man tolke litt selv. Det blir sagt mange ting som gir noen ettertanker etter å ha lest det i denne boka. Det er alltid fint, hvis forfatteren får en til å tenke annerledes om diverse ting, etter å ha lest det og opplevd det med dem som var med i historien hans.


lise hafstad

Hjartevarmande og spennande bok

Skrevet av 7. november 2019 av lise hafstad på Halbrend skule

Forfattaren heiter Ellen Fjestad og ho har skreve boka «Den som vokter lyset». Boka er gitt ut av forlaget Vigmostad Bjørke. Ellen er tidlegare Upris vinner.
Boka handlar om Luka (jente på 18 år) som er veldig forelska i Gard. I boka er Luka på oppdrag til å stele eit hjarte, men er det å stele når det er hennar eige? I boka får du vite at Luka og Gard var så forelska i kvarandre at Gard bestemte på å bruke pengane sine på ein hjartetransplantasjon. Det viser seg at hjartet til Luka var sjukt og Gard døyr kort tid etterpå, dette skjedde i bøkene før, men forfattaren er flink til å ta opp tråden til luka- trilogien som gjer at eg som ikkje har lest bøkene før skjønner innhaldet sakte, men sikkert.
Boka er spennande, romantisk og hjartevarmande. Spenninga kjem av at Luka må finne på ein måte å få stelt hjartet sitt utan å bli tatt på, men korleis skal ho klare det når hjartet er låst inne i eit laboratorium inne i sjukehuset sine låste dører som kun tilsette har tilgang til? Starten i boka er litt treig, men kjem seg utover når det virkelege oppdraget blir satt på spel. Handlinga er ganske rett på og eg vil anbefale å lese bøkene i serien før du les denne boka. Boka er romantisk og hjartevarmande fordi den handlar om kjærleiken som Luka har til Gard sjølv om han er død og korleis det er å ha mista nokon. Alt man er villig til å gjere for kjærleiken og vennskapet mellom Liv og Luka.
Tema i boka er kjærleik, vennskap, det å miste nokon og litt spenning. Forfattaren er også flink til å blande inn litt av det som er eit stort tema i dag, miljø, skrive på ein fin og skildrande måte som er med på å forbetre boka. Ellen Fjestad er veldig dyktig på skildring og det likte eg ganske godt. Ein fekk liksom laga eit eige bilde inni hovudet mitt om korleis alt ser ut, lukter og høyrest ut. Av og til fekk eg til og med følelsen av korleis hovudpersonen hadde det. Forfattaren skriv også litt dikt inni boka, eller ho skriv på ein veldig hjertevarmande og fin måte akkurat som eit dikt med korte setningar. Kappittela er også ganske små utan overskrift, men i denne boka passa det ganske bra. Nokre vil kanskje syntest boka var litt kjedeleg, men den er verdt å teste ut. Boka passar for ganske mange, men tilhøyrar kanskje mest alderen 12/13 år og oppover på grunn av litt avanserte ord for 10/11 åringar.


Marina Bråten Gården

den som vokter lyset

Skrevet av 7. november 2019 av Marina Bråten Gården på Vågå ungdomsskole

Denne boka handlar om to forelska personar som skulle bytte hjarte.
Men Luka hadde hjarte problemer, så når Gard skulle få hjartet overlevde han ikkje operasjonen, så da skal Luka prøve å stela tilbake hjartet slik at Gard skal kunne begravest med hjartet.

Denne boka var spennande og romantisk, men også litt spesiell.
Den var vanskeleg å legge frå seg til tider også.
Eg likte boka godt, men den var litt vanskeleg å forstå nokon gongar.
Den var litt rotete med nokon vanskelege ord, men elles likte eg boka.
Terningkast 4

Vis flere anmeldelser

Til toppen