Den hvite døden

Harald Rosenløw Eeg Aschehoug 2013 9 anmeldelser

Mysterier, vennskap, forelskelse - og drømmen om å fange den største hvalen. Even vokser opp i Tønsberg sammen med moren og søstrene sine. Faren er hvalfanger, den aller beste. Når båtene vender hjem etter endt hvalfangertokt og Even ikke får Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Tilde Bogen

Tilde Bogen

Skrevet av 25. oktober 2015 av Tilde Bogen på Rothaugen skole

HENDELSESRIK FANTASYROMAN: DEN HVITE DØDEN

Even Olsens største drøm er å bli hvalfanger. Planen hans er å gå i farens fotspor og å føre jaktarven og stoltheten som ligger i familien videre. Even begynner å tvile på tanken når en forferdelig ulykke skjer som forandrer han for alltid. Han finner ut av lenge urørte hemmeligheter som gjør at alt får nye inntrykk og begynner å spørre seg selv: Er faren egentlig den Even trodde han var?

Harald Rosenløw har klart å lage en velbeskrevet og oppslukende fortelling i denne lettleste romanen og etterlater deg ønskende på mer. Den har en lett oppbygningskurve og begynner slik at du er inne i det fra start til slutt.

Man kan forstå talentet som ligger i boken med de interessante karaktervalgene, han har prøvd noe som mange ikke en gang tør å tenke på. Forfatteren klarer i tillegg å få med viktige tema som: familie, vennskap, avhengighet og identitet. Det er viktig at ungdommer får høre om slike ting fordi i mange tilfeller har de ikke noen de kan gå til å snakke om det med. Når man da leser bøker som denne for eksempel kan det bli lettere å forstå, og jeg er overbevist om at det kan hjelpe mange.

I Den Hvite Døden fanger Rosenløw deg inn i fantasiriket og gjør ordene på papiret om de vakreste malerier. Hver beskrivelse er detaljert med en av de mest presise prestasjonene norsk litteratur har sett på lenge.

Det er lett å se at skildring er forfatterens sterke side, og man forstår alltid hva det er som skjer på grunn av måten han skriver på. Måten forfatteren klarer å sette atmosfæren til sjølandsbyen ved nevn av lyd, lukt, farge, lys, lyd er en opplevelse for seg selv og hjelper deg med å forstå handlingens miljø veldig enkelt.

Kort sagt er det en original og gripende bok som jeg lett ville anbefalt til de som liker å lese. Jeg tror også at temaene er noen mange ungdommer kan relatere seg til, noe som gjør det til et utrolig eventyr og med lesererfaringer man kan ta med seg videre.


Odin L Selvik

Odin L Selvik

Skrevet av 22. april 2014 av Odin L Selvik på Giske Ungdomskole

Den Hvite Døden.

Alle her sier at boken er bra, det er en løgn den er forferdelig skrivet med et rart historie som boken ikke får til. Forfatteren vet ikke hvordan man skriver figurer ingen av figurene har personligheter. Even er en veldig dårlig figur fordi vi vet ingenting om han, jeg vet bare at han heter Even, han har svart hår og han liker hvaler. Nå som vi snakker om hvaler, boken holder aldri kjeft om dem hver eneste side sier hval minimum to ganger, det er så mye hav at det er irriterende!

Jeg anbefaler ingen å lese denne boken, du kan kanskje lese den hvis du aldri har lest en god bok før.

Jeg gir denne boken 1 stjerne av seks.
Ikke les den!


Angelika Rogowska

Angelika Rogowska

Skrevet av 15. desember 2013 av Angelika Rogowska på Torstad ungdomsskole

Den hvite døden
Forfatter: Harald Rosenløw Eeg
Forlag: Aschehoug
Antall sider: 172
Evens drøm er å bli en hvalskytter akkurat som faren hans. Faren til Even hadde en hemmelighet. Hemmelighet om et ekte hvaløre med store krefter. Faren lovte, at Even kan prøve den når han kommer hjem fra hvalfangsekspedisjonen. Desverre kommer han ikke hjem.
Den hvite døden er en interessant og veldig spennende bok. Boka har veldig fine skildringer, og jeg fikk absolutt lyst til å lese videre. Boka var av og til litt overnaturlig og man skjønte ikke hva som egentlig skjedde. Men mer og mer spenende mot slutten. Jeg ble skuffet over måten hvordan den slutta.
Terningkast: 4
Jeg ville ha anbefalt denne boka til alle unge og voksene som liker spenende historier og lettleste bøker.


Lina Marie Malmedal

Lina Marie Malmedal

Skrevet av 14. desember 2013 av Lina Marie Malmedal på Fræna ungdomsskule

Tittel: Den hvite døden
Forfatter: Harald Rosenløw Eeg
Forlag: Aschehoug
Sidetall: 172
Den kvite forbannelsen
Boka handlar om Even som bur i Tønsberg. Gutens største er å bli som faren. Høg, velbygd og den beste kvalfangaren i byen.
Eg syns boka starta urettferdig kjedeleg, men etter kvart bygde spenninga seg opp. Eg opna boka i håp om å lese om kvalfangst, men blei i staden møtt av ein gut som jaktar rotter med pil og bue. Når båtane kom heim tidleg med flagg på halv stong, begynte spenningskurven til å stige.
Alt i alt er eg glad for at eg gav boka ein sjanse. Den overraska meg positivt etter den skuffande starten.


Tara Gundersen Heimen

Tara Gundersen Heimen

Skrevet av 12. desember 2013 av Tara Gundersen Heimen på Fræna ungdomsskole

Tara Gundersen Heimen
Den hvite døden(Fræna ungdomsskole)
Forfatter: Harald Rosenløw Eeg
Forlag: Aschehoug
Sidetall: 172

Hvalfangst
Even ønsker å være som faren sin, han ønsker å bli en hvalfanger.
Even finner ut at faren hans har en hemmelighet.
Det var som om faren hans ville gi hemmeligheten til Even. Den nysgjerrige gutten kommer seg nærmere hemmeligheten for hver dag som går.

Faren til Even har forsvunnet. Han kom ikke hjem etter hvalfangsten. Til slutt så fant han den. Det som gjorde at faren hans var en så god hvalfanger. Det blir vanskeligere og vanskeligere for Even og kontrollere hemmeligheten.

Det oppstår mange konflikter gjennom fortellingen. Denne boken var bra, men også litt kjedelig. Jeg synes at spenningen skulle vært vist mer.
Terningkast: 4

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Marte Jørgensen

Marte Jørgensen

Skrevet av 3. desember 2013 av Marte Jørgensen på Kila skole, 9A

DEN HVITE DØDEN

Evens far, den berømte hvalfangeren, dør på havet. Hemmeligheten hans, som kun Even visste om, er plutselig noe alle prøver å finne ut av. Snart begynner en dramatisk opplevelse hvor venner gir slipp, rivaler blir fiender og ønsker blir avhengighet. Hva skal Even gjøre med hvalfangerenes hemmelighet?

Den hvite døden er skrevet av Harald Rosenløw Eeg, og er 172 sider lang. Den var lett og lese, og forsåvidt lett å forstå. Må si at jeg fant boken litt merkelig, og til tider kjedelig. Sjangeren ligger nok på grensen til fantasy, selv om det er litt vanskelig å avgjøre.

Terningkast: 4

Til toppen