Den gylne stjerne

Lena Lindahl Cappelen Damm 2022 18 anmeldelser

Femtenårige Harald opplever hets og utfrysning fordi foreldrene er i NS. Han får han tilbud om være med opp i steinbruddet der russerfangene jobber – han skal lære seg hvordan man behandler såkalte undermennesker. I arbeidsleiren får Harald kontakt med Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Lucas

Kjedelig start, men tok seg opp etterhvert

Skrevet av 7. desember 2022 av Lucas på Grov skole

Boken på utsiden så ikke ut som noen krigsbok, hadde jeg ikke lest på baksiden før jeg startet å lese hadde jeg nok trodd at det var en helt annen sjanger. Denne boken handler altså om hvordan det var å være medlem av NS under krigen og hvordan det var å leve i krigstiden.
Harald er 15 år, bor i Narvik og blir ofte plaget fordi han eller familien er med i NS. NS var det norske nazistpartiet under andre verdenskrig. Etter en stund får Harald bli med naboen som også er medlem i NS opp i fangeleiren med russerfanger der han får se på grusomhetene. Han møter en russerfange som han blir venn med, som er cirka like gammel som han selv. Harald gav fangen, som heter Victor, et skjerf som han hadde fått fra bestefaren sin.
Jeg synes boken var litt kjedelig i starten, og handlingen var på en måte lang. Jeg mener at det for mange detaljer og for detaljert fortalt. Den tok seg opp på slutten, og ble mer spennende. Jeg tenker at den fortjener terningkast tre fordi, det tok lang tid før den ble fengende. I starten var det ikke slik at jeg hadde lyst til å lese. På slutten hadde jeg mer lyst til å lese for å finne ut hva som skjedde med naboen Pedersen, som plutselig forsvant. Dersom starten hadde vært mer fengende vill jeg ha gitt den treningkast 4 eller 5. Jeg anbefaler deg å lese den dersom du er interessert i krig, og du vil vite hvordan det var under krigen.


Evan

Treig lesning

Skrevet av 7. desember 2022 av Evan på Hauge oppvekst

Den gylne stjerne skrevet av Lena Lindahl. Boka er ein realistisk fiksjon.

Boka handla om ein gut som heiter Harald som opplever hat fordi foreldra er i Nasjonal Samling (NS). Harald får tilbud å jobbe i steinbruddet, en tvangsarbeidsleir gjennom den nazivennlige naboen. Der møter han jevngamle Viktor, som vi snart forstår at han er i livsfare. Gjennom noen hektiske måner blir Harald stilt på store prøvar.

Eg synest at boka har ein veldig treig oppbygging av høgdepunkte fordi eg følte at nesten etter 120 sider begynnte høgdepunkte å oppbyggast. Boka er litt vanskeleg å henge med historia. Boka forklarer ikkje noen ord som for eksempel NS mykje ungdommar veit ikkje kva ordet betyr, men vi får forklaring av ordet etter nokon sider i boka. Eg synest at når boka vender mot høgdepunktet blir det enklare å forstå og betre å følge med i historia. Det som er dårleg med boka er at det begynner veldig sakte så det er sikker defor det er vanskeleg å komme seg in. Det er sikert derfor er mykje folk som ikkje vil forsette å lese boka. I min meining er boka ikkje så bra får meg fordi eg likte ikkje at det begynner veldig sakte. Eg synest vist boka hadde litt raskare start hadde eg likt den. Meininga min om innholdet av boka er at det har bra innhold, men litt vanskeleg å følge.

Eg synest boka kunne ha passa til folk som likar å leve seg inn i det som var å leve in i krigen. Terning kast 3.


thea

Den Gylne Stjerne

Skrevet av 29. november 2022 av thea på Åkra ungdomsskole

Den gylne stjerne er skrevet av Lena Lindahl. I boka følger vi 15 år gamle Harald som blir mobbet for å være med i NS sammen med foreldrene, boka finner sted i slutten av andre verdenskrig i Narvik. Gjennom historien blir Harald satt på store prøver…

Starten av boka var veldig treg, det var vanskelig og henge med i historien for jeg skjønte ikke helt handlingen. På ca midten og slutten av boka ble det mer spennende, då ble historien mere sammenhengene og lettere og forstå. Noe jeg likte veldig godt var at forfatteren brukte litt enklere ord og var flink til å forklare vanskelige ting på en lettere måte.
Ettersom boka var såpass treig i starten og vanskelig og komme inn i, vil jeg nok dessverre si at denne boken ikke var noe spesielt for meg.
Jeg syns denne boken passer for både gutter og jenter fra ungdomskolen og oppover. Terningskast 4


Diva Tofighi

Et håp om at det blir fred

Skrevet av 28. november 2022 av Diva Tofighi på Fevik skole

Et håp om at det blir fred
Jeg ville ha sagt at denne boka er en blanding av virkeligheten, fantasi, spenning og grøss.
I «Den gylne stjerne» møter vi på Harald som er 15 år. Han og familien er medlemmer av NS. Harald er veldig stolt av å være en del av NS, og dette var noe som ga han et håp om en stor framtid for han. En dag ble Harald tatt med til steinbruddet, men så endret alt seg etter at han møtte Viktor. Harald og Viktor ble ganske gode venner. Mye av spenningen skjer når Harald og familien hans skal prøve å hjelpe Viktor å flykte fra steinbruddet.
Starten ga ikke så mye mening, og det var litt vanskelig å henge med fordi alt skjedde så fort. Men jo mer jeg leste, jo mer mening ga det fram til slutten. Alt satt sammen som et puslespill, og spenningen ble bygd opp på en veldig bra måte. Det er lett å leve seg inn i boka, og det likte jeg veldig godt. Forklaringene og de små detaljene gjorde at jeg lett kunne se for meg det som Harald så. Det var også lett å følge med på hvem alle karakterene i boka var.
Det var veldig mye spenning, og det gjorde det vanskelig å legge boka fra seg. Slutten var uventet. Jeg likte veldig godt kapittelet «Takk» helt på slutten der forfatteren forteller hvor hun fikk inspirasjonen fra og prosessen fram mot en ferdig bok. Det var noen tyske ord som ikke ble oversatt, men det kan være at vi ikke skal skjønne det, sånn at vi opplever det Harald opplever. Jeg fikk veldig lyst til å lese flere krigsbøker etter at jeg leste «Den gylne stjerne».
Jeg anbefaler denne boka til alle som liker å lese.
Jeg syns denne boka skal nomineres til Uprisen.
Jeg gir boka terningkast fem!


Ayse Sara

Den gylne stjerne

Skrevet av 24. november 2022 av Ayse Sara på Bråtejordet skole

Den gylne stjerne skrivet av Lena Lindahl ,denne boka handler om Harald som opplever hets fordi foreldrene er i NS. Boka hade ikke noe spenne og det var Kjedelig i starten , i midten og slutten var det bla mære spenne en i starten.

Jeg klarte å leve meg inn i boka , fordi jeg er halvt norsk og halvt tyrkisk og jeg både i en land som er ikke Norge eller turkia so i det land de mobba meg fordi jeg var ikke fra det land .

Boka er en drama bok ,boka var let å lese , språkbruken passer til bokas innhold , jeg vet ikke vem jeg kan anbefale boka til. Terningkast 5.

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Solveig Hansen Lie

Eple faller ikke langt fra stammen... eller?

Skrevet av 27. september 2022 av Solveig Hansen Lie på Øresvik skole

Når jeg først så på overskriften til boka, tenkte jeg ikke krig. Derfor ble jeg litt overrasket, da jeg begynte å lese den. Den gylne stjerne handler om en femten år gammel gutt som heter Harald. Foreldrene til Harald er med i NS og det får han mye hat for. Harald får være med til steinbruddet hvor russerfangene arbeider, og der møter han en gutt på sin egen alder som heter Viktor.

Når jeg sier, jeg ble overasket, mener jeg ikke overasket på en bra måte. Den var ikke helt det jeg så for meg, derfor gikk det ganske tregt i starten. Den hadde sånn passe bra handling, men jeg følte at den nesten ikke hadde noe spenning før mot slutten.

Terningkast: 4

Til toppen