Den gylne stjerne

Lena Lindahl Cappelen Damm 2022 16 anmeldelser

Femtenårige Harald opplever hets og utfrysning fordi foreldrene er i NS. Han får han tilbud om være med opp i steinbruddet der russerfangene jobber – han skal lære seg hvordan man behandler såkalte undermennesker. I arbeidsleiren får Harald kontakt med Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

thea

Den Gylne Stjerne

Skrevet av 29. november 2022 av thea på Åkra ungdomsskole

Den gylne stjerne er skrevet av Lena Lindahl. I boka følger vi 15 år gamle Harald som blir mobbet for å være med i NS sammen med foreldrene, boka finner sted i slutten av andre verdenskrig i Narvik. Gjennom historien blir Harald satt på store prøver…

Starten av boka var veldig treg, det var vanskelig og henge med i historien for jeg skjønte ikke helt handlingen. På ca midten og slutten av boka ble det mer spennende, då ble historien mere sammenhengene og lettere og forstå. Noe jeg likte veldig godt var at forfatteren brukte litt enklere ord og var flink til å forklare vanskelige ting på en lettere måte.
Ettersom boka var såpass treig i starten og vanskelig og komme inn i, vil jeg nok dessverre si at denne boken ikke var noe spesielt for meg.
Jeg syns denne boken passer for både gutter og jenter fra ungdomskolen og oppover. Terningskast 4


Diva Tofighi

Et håp om at det blir fred

Skrevet av 28. november 2022 av Diva Tofighi på Fevik skole

Et håp om at det blir fred
Jeg ville ha sagt at denne boka er en blanding av virkeligheten, fantasi, spenning og grøss.
I «Den gylne stjerne» møter vi på Harald som er 15 år. Han og familien er medlemmer av NS. Harald er veldig stolt av å være en del av NS, og dette var noe som ga han et håp om en stor framtid for han. En dag ble Harald tatt med til steinbruddet, men så endret alt seg etter at han møtte Viktor. Harald og Viktor ble ganske gode venner. Mye av spenningen skjer når Harald og familien hans skal prøve å hjelpe Viktor å flykte fra steinbruddet.
Starten ga ikke så mye mening, og det var litt vanskelig å henge med fordi alt skjedde så fort. Men jo mer jeg leste, jo mer mening ga det fram til slutten. Alt satt sammen som et puslespill, og spenningen ble bygd opp på en veldig bra måte. Det er lett å leve seg inn i boka, og det likte jeg veldig godt. Forklaringene og de små detaljene gjorde at jeg lett kunne se for meg det som Harald så. Det var også lett å følge med på hvem alle karakterene i boka var.
Det var veldig mye spenning, og det gjorde det vanskelig å legge boka fra seg. Slutten var uventet. Jeg likte veldig godt kapittelet «Takk» helt på slutten der forfatteren forteller hvor hun fikk inspirasjonen fra og prosessen fram mot en ferdig bok. Det var noen tyske ord som ikke ble oversatt, men det kan være at vi ikke skal skjønne det, sånn at vi opplever det Harald opplever. Jeg fikk veldig lyst til å lese flere krigsbøker etter at jeg leste «Den gylne stjerne».
Jeg anbefaler denne boka til alle som liker å lese.
Jeg syns denne boka skal nomineres til Uprisen.
Jeg gir boka terningkast fem!


Ayse Sara

Den gylne stjerne

Skrevet av 24. november 2022 av Ayse Sara på Bråtejordet skole

Den gylne stjerne skrivet av Lena Lindahl ,denne boka handler om Harald som opplever hets fordi foreldrene er i NS. Boka hade ikke noe spenne og det var Kjedelig i starten , i midten og slutten var det bla mære spenne en i starten.

Jeg klarte å leve meg inn i boka , fordi jeg er halvt norsk og halvt tyrkisk og jeg både i en land som er ikke Norge eller turkia so i det land de mobba meg fordi jeg var ikke fra det land .

Boka er en drama bok ,boka var let å lese , språkbruken passer til bokas innhold , jeg vet ikke vem jeg kan anbefale boka til. Terningkast 5.


Linnea

Boken er en skinnende stjerne!

Skrevet av 24. november 2022 av Linnea på Rana ungdomsskole

Boken «den gyldne stjerne» tar oss med tilbake til andre verdenskrig der NS gutten Harald skal være med en venn av faren til steinbruddet der russerfangene jobber. Harald møter den syke russerfangen Viktor og bestemmer seg for å hjelpe han.

Jeg likte ikke starten på boken noe særlig, den var ganske treg og det tok litt for lang tid før det faktisk skjedde noe spennende. Når jeg hadde kommet lengre in i boken så kom den seg veldig. Den ble mer spennende, og jeg fikk faktisk lyst til å lese den ferdig. Jeg lurte alltid hva som kom til å skje på neste side.

Jeg likte godt hovedpersonen fordi de skildret han bra og han virket som en sympatisk og snill person. Han er omtenksom og risikerer sitt eget liv for å smugle mat til fangene.

Boken har gode skildringer og jeg klarte veldig godt å se for meg karakterene og hendelsene i hodet. Temaet i denne boken er krig. Du skjønner veldig fort at det handler om krig fordi de prater mye om russerfanger, fattigdom, matmangel og andre lignende ting. Jeg syns det faktum at denne boken handler om krig gjør den veldig bra. Ungdommen vil lese om krig fordi det er spennende og interessant.

Jeg gir denne boken terningkast 4 fordi den var litt kjedelig i starten og jeg strevde veldig med å ville fortsette å lese i starten. Når jeg nærmet meg slutten var jeg alltid ivrig på å lese videre for jeg var interessert i å finne ut hva som skulle skje på neste side. Jeg anbefaler andre å lese denne boken fordi den er egentlig ganske spennende og plottet er veldig bra.


Johanne

En spenningsbok fra krigen

Skrevet av 22. november 2022 av Johanne på Ve skole

Den gyldne stjerne er en dramabok som er skrevet at Lena Lindahl for Cappelen Damm. Boka handler om hvordan det var å leve som medlem av NS under andre verdenskrig. Hovedpersonen er 15 år gamle Harald fra Narvik. Han blir mobbet for å være medlem av NS av klassekameratene og lærerne.

Boka starter veldig treigt og det er mange beskrivelser. Det gjorde meg veldig demotivert, og jeg ville egentlig bare legge den fra meg. I starten er det ingen spenningskurver som gjorde boka enda kjedeligere. I midten/mot slutten var det flere store spenningstopper. Boken endte som jeg trodde, men titelen på boka var mer overaskende. På slutten var boken vanskelig å legge fra seg. Jeg klarte å leve meg inn i boken selv om det var krig, noe som jeg ikke har opplevd. Det som gjorde at jeg klarte å leve meg inn i historien, var beskrivelsene til forfatteren både om det som skjer og hva Harald tenker. Det jeg leste var veldig troverdig og noe som jeg tror en gutt i andre verdenskrig kan ha opplevd. Historien passer bra sammen, men foregår over flere år.

Boka kan minne litt om filmen “Over grensen” fordi det er en ung gutt og jente som skal over grensen til Sverige og må passe seg for tyskerne. I denne boken er det Harald som skal hjelpe Viktor over grensen til Sverige.

Fortellingen er lett å lese og det er lett å huske det du leste for en uke, når du har lest litt. Det er brukt lette ord sånn at ungdommer forstår ordene. Det er noen banneord i teksten, men jeg kan skjønne hvorfor noen av de er der.

Jeg synes boken skal nomineres til uprisen og gir den terningkast 5.

Vis flere anmeldelser

Til toppen