Den 5. bølgen

Rick Yancey Gyldendal Oversetter: Torleif Sjøgren-Erichsen 2016 2 anmeldelser

Etter den 1. bølgen er det bare mørke igjen. Etter den 2., unnslipper bare de heldige. Og etter den 3. er det bare de uheldige som slipper unna. Etter den 4. bølgen er det bare én regel som gjelder: ikke Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Simon Røttingen

Simon Røttingen

Skrevet av 2. mars 2016 av Simon Røttingen på Majorstuen skole

Dystopi om romvesener

Den 5. bølgen handler om en verden der romvesener kalt «De Andre» har angrepet jorden. Cassie er på flukt i skogen fra skytende droner, og romvesener som ser ut som mennesker. Hun bor i en skog sammen med en bamse og et M-16 gevær. I starten av boka bestemmer hun seg for å finne broren sin, selv om hun vet det er farligere enn å bli i skogen.

Jeg synes at boken begynte bra, og holdt seg på samme nivå lenge. Temaet og følelsen i boka holder seg lik en god stund. Spesielt interessant var det å se hvordan romvesenene drepte menneskene. Det at de trengte strøm, samlet seg i flokker (ved havet) og trengte medisiner for å overleve, er ting som kan være problemer for mennesker, noe forfatteren viste ved å sende romvesener etter dem. Så ble Cassie forelsket i romvesenet Evan. Jeg trodde Twilight gjorde det tydelig at en handling der en menneskelig jente blir forelsket i en ikke-menneskelig gutt, ikke fungerer. Siden det foregår to andre historier samtidig, slipper man å høre for lenge om gangen om denne mystiske, muskuløse kjekke gutten.

Historien om Ben (senere kalt «zombie») synes jeg var kul. Jeg merket mange likheter med filmen «Full Metall Jacket». Dette kan ha blitt gjort med vilje hvis forfatteren ville trekke likheter mellom denne boken og Vietnamkrigen, eller en annen krig der vesten gikk inn og ødela hele land, nesten uten egne problemer. Denne delen synes jeg også var den mest sannsynlige, hvis man ser bort ifra sannsynligheten for at romvesener angriper jorda. Historien om Sam, broren til Cassie, var lik Ben sin, etter som den foregikk på samme sted.

Jeg likte språket i boken. Ofte kom det fine beskrivelser og skildringer av følelser og landskap. Dette er ting jeg synes setter kvalitet på bøker, og det fungerte bra i denne romanen også. Den var ikke veldig original, men den hadde som sagt sine interessante perspektiver om menneskelige svakheter.

Jeg ville anbefalt boken til ungdommer mellom 12-15 år. Den passer for begge kjønn.
Terningkast: 5


Ayoub Zannachi

Ayoub Zannachi

Skrevet av 2. mars 2016 av Ayoub Zannachi på Haugenstua ungdomsskole

Jorden invaderes av parasittlignende vesener. De tar over jorden fra et skip som de kaller «Moderskipet». Noen har klart å overleve. Cassie er en slik overlever. Det samme er Ben Parish, også kjent som Menig Zombie. Men disse overleverne er uønsket. De vil renske jorden for disse menneskene. Det gjør de ved å sende inn katastrofer. De har mistet strømmen, gått igjennom en pest som dreper 7 milliarder, en fatal tsunami, og står igjen ved randen av en ny bølge, som de kalles. Lyddemperne.

Boken starter sakte, den byr ikke leseren inn. Den er kald, tørr og kjedelig i begynnelsen. Deretter starter noe å krype ut. Bokens handling kommer frem etter flere kapitler. Den var veldig spennende, og her fikk jeg også en spillefilm i hodet.

Det som tok meg på senga, var at Evan Walker var en av de andre. Slutten av boka var som en million stjerner! Den var fenomenal! Romantisk, hektisk, trist, og rar! Wow!

Det er tusenvis av bøker som handler om romvesen-invasjon, men jeg kan nesten garantere deg at denne er den mest interessante boken jeg noen gang har lest om romvesener.

Den er definitivt en LUS-14 i språk, men mye høyere i innhold. Boken var veldig lett å lese, spenningen var definitivt en turbo. Boken er mest et tankereferat, som gjør den litt mer interessant. Annethvert kapittel fra begynnelsen og til slutt, er den helt og holdent et tankereferat. Språket passer perfekt inn igjen.

Terningkast hundre!

Til toppen