De4: Hyper

Vera Voss Kagge 2016 53 anmeldelser

Lilly har store ambisjoner om å bli advokat, og jubler når hun kommer inn på en eksklusiv privatskole. Men presset er stort og etter tre prøver som går dårlig, bestemmer Lilly seg for at noe må gjøres. Hun blir med Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Julius Rosager

Julius Rosager

Skrevet av 19. oktober 2017 av Julius Rosager på Luster ungdomsskole

''Ei ytterst velskriven bok som fortente ein god plass i konkurransen om Uprisen 2017.''
Av Julius Rosager

Når eg les litteratur som dette blir eg klar over kva boka står for og blir veldig emosjonelt rørt. Eg kunne lese meg gjennom hundrevis bøker som denne, utan å bli lei av det. Det er også derfor at eg vil donere denne boka ein 5-ar.

Er Lilly eigentleg klar over kva ho gjer? Burde ein eigentleg ta doping i dette presset som ein litt unormal, men skuleflink ungdom har? Og kva om Ritalin, ein type medisin for ADH, (også kalla eksamensdop) er litt farlegare enn ein trur. Desse tinga blir Lilly utfordra på, og treffer beslutningar som vennene ikkje er einige i. Da Lilly blir involvert i ei større sak enn ho trur går det opp for ho kva ho driv med og kven som eigentleg er vennene hennar.

Denne boka har potensiale til å fortsette på ei god serie og det trekker klart opp når spenningstoppane kjem inn enten det er med naturleg rus eller kunstig…

Avsnitta er godt skrivne og har gode synspunkt, og ein kjem inn i personane sjølv om me ser synsvinkelen til Lilly gjennom historia. Dette er med på å gje historia meir farge og er ein avgjerande faktor for leseopplevinga.

Når det kjem til "hovud-spenningstoppen" med ei bilulykke som involverer ein justisminister, tykkjer eg at det var for mykje fokus på det og at det gjekk litt for kjapt. Det blei altså for mykje merksemd i forhald til det som hadde skjedd.

Alt i alt ei god bok som er verdt å lese og kan gje ein god leseoppleving for ungdommar som likar drama.

Julius Højlund Rosager (14)


Boldizsar Kun

Boldizsar Kun

Skrevet av 5. oktober 2017 av Boldizsar Kun på Luster ungdomsskole

De 4
Hyper
Bok 4

Bok nummer 4 Hyper er skriven av Vera Voss.
Denne boken er både engasjerande og pirrande fordi den handlar om Lilly i gruppa DE 4 som er flink til å lære, har store ambisjonar og kanskje møter ein god del motstand i livet.

Ho vert teken opp på ein eksklusiv privatskole, der få kjem inn. Der er det høgt press. Ho må jobbe mykje, men dessverre er det ikkje nok, ho får dårlege karakterar. Lilly får ein veninne som heitar Thea. Ho gir Lilly Ritalin for å kunne fokusere betre. Dette er ein type medisin, og det fungerer. Men, er det bivirkningar? Me får håpe Lilly ikkje vert Hyper av det.
Lilly veit lite om Ritalin. Ho har surfa litt på Internet for å finne ut av litt. Ritalin er «medisin» for personar med AD/HD. Nokre leger seier at det burde vert lov for elevar på skular med høgt press. Dette tar vekk angsten Lilly har til no følt for Ritalin. Ganske snart vert ho bunden til Ritalin. Dette fører til lite søvn og ho endrar personlegheit.
Mykje løgn til vennar og familie fører til små besvær for Lilly. Thea viser seg for å ha ein liten hemmelegheit. Faren henna, Jan er justisministeren. Lilly er vitne til at Jan rusar seg. Ikkje lenge etterpå påkjører han ein jente i rusa tilstand. Veldig snart går vennskapet med Thea i vasken. Dette er fordi Lilly etterforska saken etter at avisa og familien til den påkjørte laug. Er Lilly villig til å stoppe for Thea?

Eg anbefaler boka til alle fordi den er engasjerande. Sjølv om spenninga kom litt seint i gang fordi det var interessant heile vegen. Terningkast 6 frå meg.


ylva

ylva

Skrevet av 11. januar 2017 av ylva på Hovedgården ungdomsskole

Valg for fremtiden

Tittel: De4 hyper
Forfatter: Vera Voss
Forlag: Kagge forlag AS
Utgivelsesår: 2016
Serie: De4

Boka De4 hyper handler om den unge jenta Lilly og hvordan hun møter karakterpress og nye bekjentskaper. Dette er en bok for deg som selv er ungdom og liker bøker du kan kjenne deg igjen i.

” De4 hyper” er en interessant bok for jenter i tenåringsalderne. Handler om en jente som heter Lilly. Lilly er en skoleflink jente og har nettopp startet på en eksklusiv privatskole i Oslo. På denne skolen finner hun ut at det er et stort karakterpress som hun ikke har opplevd før. På privatskolen møter hun en jente som heter Thea.
Thea er en jente som vekker oppmerksomhet. Lilly vil vite mer om henne.

Jeg mener at denne boka er underholdende og spennende å lese. Boka er underholdende fordi den handler om ting du sikkert vil kjenne deg igjen i. Jeg kjenner meg igjen i det de skriver om i boka som for eksempler karakterpress og fester. Det vises tydelig at det er karakterpress i denne boka ved at hovedpersonen gjør mange dumme valg for å klare å få gode karakterer.
Årsaken til at jeg synes den er spennende er at den har handlinger som gjør at du vil vite hva som skjer videre.

Denne boka er også ganske lærerik. Dette er fordi den kan vise ting du burde og ikke burde gjøre. I boka får leseren et innblikk i hvordan man kan bli påvirket til å ta dumme valg. Boka viser hvordan det er å være ung i dagens samfunn.
Den forteller hva som kan skje når du tar valg som får negative konsekvenser. Det kan ødelegge for drømmer som du vil få til.

Noe jeg synes er dumt med denne boka er at den bruker mye tid på å komme til poenget. Det tar for lang tid før handlingene kommer i gang og det er mye fortelling. Det synes jeg er en svakhet ved denne boka.

Boken er en engasjerende ungdomsbok som tar deg etter hvert med i fortellingen og holder på spenningen. Jeg anbefaler boken til jenter i ungdomsalderen. Jeg gir boken karakter 5 fordi den utfyller mine ønsker for en bok på en god måte, men skulle som sagt ønsket at fortellingen/handlingen kom raskere i gang.
Men totalt- en spennelde og engasjerende bok.


Cathrine

Cathrine

Skrevet av 15. desember 2016 av Cathrine på Vear skole

DE4
Forfatter: Vera voss
Forlag: Kagge forlag
Utgivelsesår: 2016
Serie: De4

«De4 hyper» er en interessant ungdomsbok. Dette er bok nummer 4 i den flott serien. Der karakterene møter på problemer som ungdom kan oppleve i dag. Det er alt fra press til venninneproblemer. Så dette er en veldig fin og interessant bok som jeg tror en del ungdom vil kjenne seg igjen i.

Lilly har store ambisjoner. Hun gikk på en skole der hun bare fikk seksere, og hvis hun var litt uheldig fikk hun en femmer. Men når hun kommer til den nye privatskolen, blir det verre. Hun møter en jente som heter Thea. Og etter at karakterene synker sakte men sikkert, trenger hun hjelp. Etter besøket hos Thea blir det store forandringer for Lilly.

Da jeg startet å lese bok fikk jeg bare lyst til å lese mer, den var ganske oppslukende. Boka startet rett inn i handling, fordi på første side var vi allerede på den nye skolen.
Det var ikke så mange spennende spenningstopper. Man skjønner litt etter hvert hva som kommer til å skje, men samtidig lever man seg så inn i boka, og da blir det spennende.
Skildringene i boka var gode, og jeg så hele tiden for meg områdene handlingene befant seg. Jeg tror boka er lett å kjenne seg igjen i, fordi Lilly møter mye press i hverdagen. Noe også dagens ungdom gjør.
De4 er troverdig, gripende og interessant. Jo lengere man kommer ut i boka, jo mer interessant blir det. Derfor blir det vanskeligere og vanskeligere å legge den fra seg.
Jeg føler at boka er ganske original, den er ganske originalt skrevet.
De4 er realistisk, det er også karakterene, det er gode beskrivelser og mye av det blir noen ganger så reelt at man tror man er inne i boka selv.
Boka var lett å lese, det var ikke for mye tekst på hver side, selv om det var ganske mange sider. Skriften var også litt stor så man måtte ikke lese samme setning flere ganger. Det er en del ungdomsuttrykk.
Så generelt handler boka om ungdom, skole press og venner. Et veldig aktuelt tema for dagens samfunn. Og det er nok også grunnen til at forfatteren har skrevet den.
Bokas styrke er at den river med leserne
Bokas svakhet er at det går litt tregt i handlingen.


Marte

Marte

Skrevet av 15. desember 2016 av Marte på Søndre Land ungdomsskole, 9B

Denne boka er en bok du blir avhengig av! Jeg klarte aldri å legge fra meg boka, for det skjedde noe spennende hele tiden. boka handlet om Lilly. Når hun ble eldre drømte hun om å bli advokat. hun kom inn på en eksklusiv og streng privatskole. hun fikk venner på den nye skolen, men noen av de var nok ikke helt som hun først trodde. Thea tok imot Lilly med et smil og inviterte henne henne hjem. først trodde Lilly at Thea var en vanlig jente, men da hun sov over hos Thea oppdaget hun hvem hun virkelig var. Thea ble ikke etter hvert så lett å henge med. Lilly hadde selvfølgelig kontakt med vennene fra den gamle skolen, og sammen med tre andre jenter drev hun bloggen De4. de la ut tips til hverdagen og hadde veldig mange lesere, men av et blogg-innlegg blir det plutselig drama. noe som Thea blir sur for. Boka var kjempespennende. den hadde flere spenningstopper, og slutten var overraskende,men veldig bra. jeg forstod alt som sto i boka, og den var ungdommelig. jeg gir denne boka terningkast 6. jeg anbefaler å lese boka!

Vis flere anmeldelser

Til toppen