De4: Hyper

Vera Voss Kagge 2016 53 anmeldelser

Lilly har store ambisjoner om å bli advokat, og jubler når hun kommer inn på en eksklusiv privatskole. Men presset er stort og etter tre prøver som går dårlig, bestemmer Lilly seg for at noe må gjøres. Hun blir med Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Lotta Fagerland-Taraldsen

Lotta Fagerland-Taraldsen

Skrevet av 14. november 2018 av Lotta Fagerland-Taraldsen på Kråkerøy Ungdomsskole

Bokanmeldelse, De4 – Hyper

Lotta Fagerland-Taraldsen, 8a

Jeg har lest boken Hyper, fra serien De4, hvor Hyper er den fjerde boken. Det er en skjønnlitterær bok skrevet av Vera Voss, og utgitt i 2016 av Knagge forlag. I boken blir det lagt mye vekt på karakterpresset som en del av ungdommene i vårt samfunn kanskje føler på, og senere i boken blir det også lagt mye vekt på dop, og alkohol.

I boken følger vi Lilly, som er en skoleflink elev med store drømmer og ambisjoner. Med sine høye karakterer er jubelen stor når hun finner ut av at hun har kommet inn på en eksklusiv privatskole. Kravet er høyt, og etter 3 prøver med 4- på blir Lilly og foreldrene kalt inn til et møte med rektoren hvor de får beskjed om at Lilly har en sjanse til, og får hun ikke 5 eller høyere blir hun sendt tilbake til den gamle skolen hennes. Snart møter Lilly, Thea, som drar seg selv inn i Lillys liv, og de blir fort gode venner. Thea introduserer henne til Ritalin, medisinen de som har ADHD bruker, også kalt eksamensdop. Når Lilly finner ut at Thea er datteren til Justisministeren får livet hennes en brå vending, og plutselig har hun viklet seg inn i en situasjon hun ikke kommer ut av.

Vera Voss dro meg rett inn i handlingen fra første side. Boken er skikkelig oppslukende, og spenningen holder hele tiden. Voss skriver på en måte som gjør at man blir dratt inn i boka, og gjør det utrolig vanskelig å legge den fra seg. Boken er skrever fra Lillys perspektiv.

Jeg tror grunnen til at jeg likte boka så godt må nok være at den var veldig realistisk. Karakterpress er et viktig tema i samfunnet vårt, det er drikking og dop også forså vidt. Mange ungdommer kjenner seg nok igjen i boka, så jeg syntes det er en god ting av Voss å skrive om dette, fordi da føler de seg nok ikke like alene om dette, og for andre ungdommer er det nok lettere å skjønne hvordan andre kan ha det.

Det er 249 sider i boka, men hver side har passe stor skrift, og er skrevet på en lett forståelig måte. Det er ingen bilder i boka, men Voss skildrer utrolig bra, så bilder trenger man egentlig ikke. Denne boken passer bra for jenter og gutter i alderen 13-17 år. Det eneste jeg finner negativt ved boken, som drar litt ned er at Voss kunne fått bedre frem at det er greit å ta seg en pause, og at man ikke alltid må være best.


Michelle

Michelle

Skrevet av 13. desember 2017 av Michelle på Sagene skole

Boken De4; Hyper, av Vera Voss, er en skjønnlitterær ungdomsbok som omhandler temaer som karakterpress, høye ambisjoner og dårlige valg. Dette er en bokserie på fire bøker, og Hyper er den fjerde og siste boka. Serien handler om fire unge jenter, Julie, Bea, Stine og Lily, som starter opp en anonym blogg hvor de tar tak i problemer andre velger å ignorere. Gjennom bok-serien får vi høre historien til hver av jentene i De4, og ”Hyper” er historien til Lilly. Siden dette er den fjerde boken, får ikke leseren noen ordentlig introduksjon på karakterene, uten om de aller nyeste.

I handlingen følger vi skoleflinke Lilly som nettopp har startet på en ny eksklusiv privatskole, for å kunne oppfylle advokatdrømmen. Både hun og foreldrene, har høye ambisjoner for fremtiden hennes. Men nivået på den nye skolen er mye høyere enn forventet, og etter kun tre dårlige prøver, bestemmer Lilly seg for at noe må gjøres. Hun blir da kjent med Thea. Thea er en mystisk men spennende jente. Hun er toppelev, og rett og slett helt perfekt. Lilly blir med Thea hjem, og etter dette besøket blir livet hennes ingenting som før. Thea viser henne veien til en helt ny hverdag fylt av festing, ”eksamensdop”, og dårlige valg. Når hun i tillegg finner ut av at Thea er datter av en innflytelsesrik politiker har hun uvitende viklet seg selv, og de andre i De4, opp i noe veldig vanskelig.
Denne boka fanget oppmerksomheten min godt, allerede fra side 1, og jeg klarte ikke legge fra meg boken siden. Voss gjør en god jobb med å holde spenningen gående. Dette er en ganske typisk ungdomsbok, skrevet med et ganske enkelt språk, så den passer veldig godt inn som nominert til vinner av uprisen. Denne boken er veldig aktuell i dag, nettopp fordi det er mange som kan kjenne seg igjen i for eksempel temaet; karakterpress. Voss får godt frem hvor mye Lilly føler på dette. Dette er noe flere må ta tak i, for ingen skal behøve å føle at de må være perfekt eller best til en vær tid.
Jeg velger å gi denne boken terningkast 5. Fordi på tross av hvor spennende den var, er det også noen deler av handlingen som ble for urealistiske i forhold til dette ganske realistiske, gjenkjennelige temaet.


Maja

Maja

Skrevet av 14. november 2017 av Maja på Grim skole

Denne boka var kjempe gøy, den handler om en jente som er kjempesmart på skolen. får bare 6 er på skolen. Hun begynner på en skole med høye krav, men det viser seg at den er for vanskelig for hunn. Hun møter ei jente som heter Thea, hun er datteren til en en viktig mann i boka. det er mye drama som foregår og litt romantikk. Forfatteren har skrevet en bra bok. med masse bra inni boka. så for min egen mening så synes jeg boka var kjempe bra. Men litt vanskelig å forstå hvis du ikke har lest de andre bøkene først.


hajrah

hajrah

Skrevet av 6. november 2017 av hajrah på Sagene skole

boka var spennende å lese, men ikke helt min type. Boka handler om en jente som er hovedpersonen i boka hun heter Lilly. Hun har veldig lyst til å bli advokat, Lilly kommer inn i en privatskole og der er det mange smarte personer så Lilly gruer seg litt. Lilly er smart men ikke som de andre i klassen så hun får dårlige karakterer i tre prøver.


Thea Olsen

Thea Olsen

Skrevet av 30. oktober 2017 av Thea Olsen på Sagene skole

De4 Hyper er en spennende skjønnlitterær bok av Vera Voss som handler om det å være ungdom og ha store ambisjoner, om forandring og om venner. Det er bok nummer 4 i bokserien De4

I Hyper følger vi Lilly som er en skoleflink elev med store ambisjoner for framtiden. Jubelen er høy da hun finner ut at hun har kommet inn på en eksklusiv privatskole, men etter tre dårlige prøver finner Lilly ut at noe må gjøres. Lilly har alltid drømt om å gjøre en forskjell i verden, men dårlige karakterer setter en stopper for dette til hun møter Thea. Thea er en toppelev og perfekt på alle mulig måter. Thea drar Lilly inn i livet sitt og de blir snart utrolig gode venner. Da Lilly finner ut at Thea er datteren til statsministeren får livet en brå vending, og Lilly har viklet seg inn i en situasjon hun ikke kommer seg ut av. Heldigvis har hun vennene sine i De4 som alltid vil være der for henne.

Vera Voss drar oss inn i handlingen fra første side hvor hun beskriver spenningen rundt Lillys første skoledag på ny skole. Boka er veldig oppslukende, og holder på spenningen hele tiden. Vi leser boka fra Lillys perspektiv, og følger henne gjennom både fine og vanskelige stunder.

Jeg tror grunnen til at jeg likte denne boka så godt, var at den var veldig gjenkjennelig. Karakterpress er et viktig stikkord her, og vi får skildret hvordan det er å "møte veggen". Jeg synes det er en god ting av Voss å sende ut et budskap om at du ikke er alene, og at du ikke alltid trenger å være best. Vera Voss skildrer utrolig fint karakterene, og hun klarer å skrive på en sånn måte at man blir dratt inn i boka.

Det er totalt 249 sider, men hver side har stor skrift og er skrevet på en veldig lett måte. Om du er ute etter en bok som ikke er veldig tidskrevende, men allikevel inneholder masse spennende så er dette en bok du bør lese. Om boka skulle fått et terningkast hadde det vært 5 fordi jeg synes gjerne at Voss kunne fått fram litt bedre at det er greit å ta seg pauser og å ikke alltid måtte være best.

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Malene Jebsen

Malene Jebsen

Skrevet av 10. oktober 2016 av Malene Jebsen på Midtstuen skole

EN SPENNENDE ROMAN

Tittel: DE4 Hyper

Boka: Boka er en veldig spennende drama-bok. Det er femte bok i serien DE4.
Boka handler om tenåringsjenta Lilys liv. Hun føler press på skolen, hjemme og med venner. Til slutt blir det for mye, men så oppdager hun "eksamensdopet" Ritalin.

Opplevelsen av boka: Boka starter fengende og oppslukende fra start. Den starter spennende og bygger seg mer og mer opp til et stort høydepunkt. Det var mange små høydepunkter som alle bygget seg opp til det store høydepunktet. Jeg likte veldig godt den indre spenningen som jeg følte gjennom boka. Det var vanskelig å legge fra meg boka fordi jeg alltid ville vite hva som skjedde videre og svar på spørsmål. Boka var lett å leve seg inn i fordi jeg kjente meg mye igjen i handlingen. Selv om ikke jeg har opplevd det som skjedde kunne jeg kjenne meg igjen i det å føle press på å prestere på ulike områder. Det var gode personbeskrivelser. Dette hjalp også til med å gjøre leseropplevelsen fra min side bedre. Jeg opplevde boka troverdig og spennende. Slutten på boka likte jeg veldig godt. Det var en god avrunding av boka. Den var litt uforutsigbar og litt forventet. Boka passet veldig godt som helhet. Den bygget seg opp gjennom hele boka og hadde mye spenning og litt romantikk.

Troverdighet: Boka var veldig troverdig. Handlingen var realistisk og kunne skjedd i virkeligheten.

Språk: Boka var lett å lese. Den var passe lang, men hadde korte og klare setninger. Boka var skrevet spennende og jeg likte hvordan forfatteren fikk til å utvide øyeblikk. Det var akkurat passe skildringer. Det var ikke veldig mye, men det var nok. Handlingen hadde blitt kjedelig om det var for mye beskrivelser.

Oppsummering: Denne boka oppsummert handler om hvordan mange ungdom føler press for å prestere på ulike områder og hvordan presset og forventninger kan bli for mye. Den forteller om akkurat hvordan det er å være ungdom for noen. I tillegg var handlingen veldig spennende, gripende og troverdig. Det beste med boka er spenningen. Forfatteren klarte å fenge interessen min gjennom hele boka. Jeg kunne ikke sett for meg boka bedre og anbefaler den på det sterkeste. Den fortjener og bli nominert til U-prisen. På grunnlag av dette gir jeg terningkast: 6

Til toppen