De voksne

Fredrik Høyer Aschehoug 2018 48 anmeldelser

To bestevenner starter på ungdomsskolen. Eilertsen sliter med å passe inn i klassen, og Edvin har det vanskelig hjemme. Men Edvin har en teori om at det er de voksne som har skylden i alt. De voksne er nemlig en Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Thomas Matre

Thomas Matre

Skrevet av 5. desember 2018 av Thomas Matre på Orstad skole

De voksne skrevet av Fredrik Høyer handler om overgangen man er nødt og ta får å gå fra barn til våksen. Hovud karakteren i boken heter Eilertsen. Eilertsen prøver bare og passe inn på ungdomskolen og nå målet sitt som er å bli proff i fotball. Den eneste kameraten som Eilertsen har er en gutt som heter Edvin. Edvin prøver å overbevise Eilertsen om at de voksne er onde og at de prøver å «forhekse» dem slik at de også blir voksne. Altså ta bort barndommen deires.

Temaet i boken er dermed det å vokse opp. Noe som blir gjentatt gjennom hele boken. Boken er skrevet i Eilertsen sitt perspektiv noe som gjør at du blir spesielt godt kjent med hovedpersonen. Det er det eneste jeg likte ved boka. Handlingen i boka er kjedelig og det er ekstremt mye død tid der du får vite mye unødvendige ting om hovedpersonen. Handlingen i boka er «ok», men ingenting spesielt. Boken er også skrevet med veldig lett språk, men det er et par setninger som er vanskelige og forstå.

Jeg vil anbefaler denne boken til noen som strever med å lese lange bøker. Den er veldig lett lest og du kommer fort gjennom den. Passer for aldrene 13-15 ettersom at personene som du blir kjent med i boka er 13-14. Terningkast 3


Trym Schaug

Trym Schaug

Skrevet av 30. november 2018 av Trym Schaug på Landøya ungdomsskole

De voksne – Fredrik høyer.

De voksne er en oppvekstroman om i hovedsak To venner: Eilertsen (hovedpersonen) og Edvin. Handlingen baserer seg på en av de rare konspirasjonsteoriene om at de voksne hjernevasker barna for å formere seg. Boka tar også opp ting som godt kunne ha skjedd på en vanlig skole. Det forfatteren bomma litt på, var språket til målgruppen. Han skrev blant annet “Alle brøt ut i lættis”, og det er ingen som jeg har hørt si akkurat det. Han sparte heller ikke på å bruke banneord, og det er pluss.
Jeg anbefaler boka til de som liker å lese oppvekstromaner, men kanskje har gått litt lei og trenger litt variasjon innenfor denne sjangeren.
Terningkast fire.


Sunniva

Sunniva

Skrevet av 30. november 2018 av Sunniva på Landøya ungdomsskole

De Voksne

Hovedpersonen i boka heter Eilertsen, han vill bare passe inn på skolen. Han vet ikke hvilken gruppe han vil være i, men til slutt så kommer han med i den kule gjengen. Han har en bestevenn som heter Edvin, som har mange tanker og at De voksne hypnotiserer barn så at de blir til voksne. Eilertsen tror ikke på dette i det første, men etter vært så går han med på det.

Jeg synes boken var litt for lite spennende og jeg skulle nok ikke lest den igjen. jeg syntes også det var litt forvirrende i noen setninger, men den var lettlest. Jeg likte at noen av sidene sirlig på slutten, at sidene var i en annen bokstavfarge. Det gjorde at man ble litt mer ops om hva man leste. Jeg syntes også at det var litt for lite spenningstopper.

Jeg skulle anbefalt denne boken til en som vill ha en lettlest bok, og som går i 8-9 trinn. Det passer nok bedre til til gutter som går i 8-trinn, fordi Eilersten og Edvin går i 8-trinn og de er gutter så jeg tenker at den passer litt bedre til den gruppen. Terningkast: 4


Ingeborg Linnerud

Ingeborg Linnerud

Skrevet av 29. november 2018 av Ingeborg Linnerud på Harestua skole

“De voksne” handler om bestekompisene Edvin og Eilertsen. De begynner på ungdomsskolen og det er mye som forandrer seg, spesielt de andre i klassen. Allerede første skoledag er alle helt annerledes. Alle har liksom blitt så voksne. Edvin og Eilertsen bestemmer seg for at de ikke skal la seg lure og bli smittet av dette viruset, men fortsette å leve lykkelig som barn. For Edvin har nemlig en teori om at alle de voksne egentlig bare er barn som er blitt hjernevasket og fanget i en voksen kropp. Voksene klarer ikke se farger, verdenen deres er bare grå og kjedelig, og de forsøker å omgjøre barna til voksne så tidlig som mulig. Det er de voksne som har skyld i alt og det er deres feil at verden er kjip.

I denne boka følger du overgangen fra barne- til ungdomsskolen igjennom Eilertsen sin synsvinkel. Jeg liker veldig godt at forfatteren blander inn Eilertsen sine tanker i dialogene og under handlingene. Da føler man virkelig at du kan leve deg inn i rollen som Eilertsen og inn i handlingene som foregår. Forfatteren skriver på en levende og engasjerende måte som får deg til å ville fortsette å lese. Det er gode skildringer og lett å se for seg omgivelsene og personene. Boka er lett og enkel å lese og forstå, noe alle liker. Du får med deg innholdet uten å måtte anstrenge deg fordi det er lite som skrives i mellom linjene og handlingene, og det som skjer kommer veldig godt frem. Dette er en veldig god bok å slappe av med og koble av litt til, noe jeg i hvert fall er veldig stor fan av. Boka snakker veldig rett til leseren og jeg følte at teksten traff meg litt. Den tar opp viktige og dagsaktuelle temaer som dagens ungdom ofte møter på, og jeg kunne kjenne meg igjen i flere av hendelsene. Boka kunne bli litt urealistisk noen ganger med hendelser som aldri ville ha skjedd i den virkelige verden. Den tok litt lange hopp frem i tid og kunne gjøre det litt vanskelig å henge med siden handlingene som foregikk ikke alltid ble ferdige. Jeg synes boka startet litt dårlig, men bygget seg veldig opp etter hvert og hadde en veldig bra sutt. Det er ganske dumt at den ikke har en like bra start som fanger leserne, for hvis jeg ikke måtte fortsette å lese boka hadde jeg lagt den fra meg. Bortsett fra dette var det i alt en veldig bra bok som jeg vil anbefale til andre.

Jeg gir denne boka et terningkast: 5.


Frida

Frida

Skrevet av 29. november 2018 av Frida på Landøya ungdomsskole

Forutsigbar og lettlest
Boka var lettlest og morsom.
Gjennom boka følger vi Eilertsen, hovedpersonen har akkurat startet på ungdomsskolen. Alt er plutselig nytt, skolen vennene og lærerne. Men alt Eilertsen vil er å passe inn, henger han med feil folk?

Det er mye handling i boka, mange beskrivelser og litt skildringer. Boka begynner in-media-res, gjennom boka var det flere spenningstopper. Jeg sitter ikke igjen med et særlig inntrykk.
Forfatteren kunne kanskje hatt litt flere spenningstopper, for han sliter litt med å holde interessen min hele veien.
Språket i boka er godt tilpasset dagens ungdom, jeg elsker noen av beskrivelsene og akkurat ordvalgene virker nøye tenkt ut. Leter du etter en enkel og lettlest bok, mest for underholdning så vil jeg anbefale deg denne boka.

Tereningkast 4

Vis flere anmeldelser

Til toppen