Linda, Hanne, Anita & Marcus

Linda, Hanne, Anita & Marcus

Skrevet av 25. september 2018 av Linda, Hanne, Anita & Marcus på OsloMet

Peter Pan og vennen hans på ungdomsskolen

Fredrik Høyers bok «De voksne» handler om overgangen fra barn til ungdom og vennskap. To bestevenner fra barneskolen begynner på ungdomskolen, den ene ønsker å forbli et barn og gjør alt for det, mens den andre blir nølende eldre. Vil de to bestevennene rives fra hverandre i denne underlige blandingen av konspirasjonsteorier om hjernebølger, ultraviolette stråler, sommerfugler, reptilromvesen og mer vanlig tenåringsangst rundt kjærester, venner, fester og hvorvidt man er kul eller ikke.
Vi synes at boken behandler vennskap, og overgangen mellom barn og ungdom på en original og fantasifull måte. Dette bæres særlig frem av den Peter Pan-lignende karakteren som ikke ønsker å vokse opp. Han er en spennende og morsom gutt som det er gøy å lese om. Mye av bokens leserverdighet er knyttet til ham, men størst spenning er knyttet til vennskapet mellom de to guttene og hvordan det vil gå med dem. Det er noe sårt i dette forholdet som oppriktig beveger oss som lesere. Situasjonen da et nært vennskap trues er godt fanget inn i boken, og vi tror at alle som har kjent på dette vil kjenne seg igjen med en liten klump i magen.
Slutten tilfredsstiller oss ikke helt. Vi synes det var unødvendig å få en såpass tydelig avklaring i hvordan det gikk med vennskapet deres. Boken beskriver så fint bevegelsen i dette forholdet at vi selv kunne tenkt oss til hvor det ender. Derfor virker slutten unødvendig. Vi synes også at to av de store scenene i boken beskrives litt for lettvint. Vi tenker på scenen hvor de to vennene går på skoleball og festen mot slutten av boken. Scenene er absolutt gjenkjennelige, men det kan noen ganger bli for gjenkjennelig også. De blir så gjenkjennelig fordi de er så uoriginale, som hentet ut fra de mest samlebåndspregede og uinspirerte Hollywood-komediene. Samtidig ødelegger ikke disse billige scenene for at man føler oppriktig med vennskapet mellom de to guttene.
Det som trekker mest ned for oss er at det tar for lang tid før man forstår hva denne boken handler om. Det var ikke før etter å ha lest nesten 50 sider at vi forstod at det var vennskapet mellom disse to guttene boken handler om. Det er først da det virkelig blir tydelig hvor rar, original og spennende den ene av guttene er, og det er ikke før da boken selv begynner å bli rar, original og spennende. Tatt i betraktning hvor kort boken er synes vi litt for lenge at det var en ganske kjedelig, uoriginal ungdomsbok det allerede finnes for mange av. Og det er synd fordi det viser seg jo at den er det motsatte.
Vi gir boken en svak femmer fordi den i størsteparten er en original og oppriktig rørende bok om vennskap og det å vokse opp, men den bruker litt for lang tid på å bli det til at den skal få en sekser.

Til toppen