De som ikke finnes

Simon Stranger Cappelen Damm 2014 47 anmeldelser

Overalt lever papirløse mennesker, de som ikke finnes. Samuel fra Ghana vet hva det vil si å ofre alt i håp om et nytt og bedre liv i Europa, da han flyktet til Gran Canaria. Den gangen forsøkte norske Emilie å Vis hele forlagsteksten

Les utdrag på txt.no

Hvordan skrive en anmeldelse

Marthe Arne

Marthe Arne

Skrevet av 12. oktober 2015 av Marthe Arne på Slåtthaug Ungdomsskole

Gutten i mørket

Boken «de som ikke finnes» er skrevet av Simon Stranger og handler om Samuel som vet hvordan det er å være papirløs. Han levde et hardt liv tilbake i Ghana, der han kommer fra, og drømmer om en bedre fremtid i Europa. Samuel har opplevd mye forferdelig som har fått han til å gjøre mange grusomme ting.

For noen år tilbake prøvde Samuel og noen andre å rømme til Gran Canaria, men de ble tatt av politiet og sendt rett til et flyktningmottak før de deretter ble sendt tilbake til hjemlandet sitt. Der fikk Samuel hjelp fra den Norske statsborgeren Emilie. Før hun dro tilbake til Norge besøkte hun Samuel på flyktningmottaket hvor hun gav han en lapp med adressen sin på. Det viste seg at lappen var til stor bruk for han senere.

Historien om Samuel er utrolig realistisk og trist. Den vekker på all spenning og byr på mange følelser. Boken beskriver godt om hvordan det er å være papirløs og hvordan det er å være en av de som ikke finnes. Boken er den tredje i serien til Simon og selv om jeg bare leste denne, forsto jeg lett innholdet. De som ikke finnes er også et godt bevis på hvor godt vi har det her i Norge.

Jeg vil anbefale denne boken for ungdommer og gjerne eldre også. Denne boken kunne likegodt hvert basert på en ekte historie om en flyktning som lever i mørket. I skjul, redsel. Jeg tror ungdommer har godt av å lese denne boken fordi den har gitt meg et bedre syn på livet.

Jeg vil gi boken terningkast 6!


Marha

Marha

Skrevet av 15. desember 2014 av Marha på Løkenåsen skole

Boken ''De som ikke finnes'' er skrevet av simon stranger og det er bok nr 2. den første heter "Barsakh". "De som ikke finnes", er den siste boken i denne serien.

Samuel ble tvangsreturnert fra Gran Canaria til Ghana. Emilie prøvde med fullt hjerte å hjelpe han, men kan ikke gjøre stort. De ble jo tatt av politiet, og Emilie risikerte fengselstraff. Alt Samuel hadde igjen når han ankom tilbake til Ghana, var en lapp som han fikk fra Emilie med adressen hennes på. En dag fire år senere kommer Samuel på døra til Emilie. Hun blir sjokkert, og vet ikke hva hun skal gjøre. Skal hun hjelpe han? Hun kan ikke akkurat skjule han. Emilie har allerede fått en advarsel fra politiet, at hvis hun gjør noe ulovlig igjen blir det fengselstraff. Tilslutt bestemmer hun seg for å hjelpe han, og underveis skjer det farlige ting, men mer kan jeg ikke si.

I "De som ikke finnes" byttes det hele tiden på person og tid. Noen ganger Emilie, noen ganger Samuel. det likte jeg fordi det var litt anneldes, i forhold til andre bøker jeg har lest, og man får vite hva alle tenker. Boka tar opp temaer og hendelser som ikke er så spesielt for Norge. (Det med at han selger seg selv for penger også bruker det opp for å ruse seg selv)

Jeg gir boka en terningkast 3, fordi den var litt kjedelig og den var ikke særlig interessant. Den skal kanskje fortelle hvor vanskelig det er å være i Samuels situasjon, men det er gjort på en kjedelig måte. Den hadde ikke en speningstopp, og den var trist hele veien. Det gjorde boken litt dårlig, men også realistisk. En del av det som skjer i boka er litt ekkelt. Slutten er nokså anderledes fra bøker jeg har lest tidligere. Slutten kom som et sjokk. Jeg tipper de fleste vil ende opp med tårer!


Adelie Hoel

Adelie Hoel

Skrevet av 15. desember 2014 av Adelie Hoel på Finnsnes ungdomsskole

Et liv i evig mørke

Samuel fra Ghana er en av de som vet hvordan det er å være papirløs, en av de som ikke finnes. Han har en vanskelig fortid og lever i håp om å få en bedre framtid i Europa. Ingen vet hvilke fæle ting som har skjedd med han, men han lever i et evig mørke som tvinger han til å gjøre fæle ting som setter spor i han og blir en indre tortur.

For noen år siden tilbake prøvde Samuel og flykte til Gran Canaria, men ble tatt av politiet og ble sendt tilbake til hjemlandet sitt. Den gangen hjalp Emilie han. Før hun dro tilbake til Norge ga hun han en lapp med adressen sin, denne fikk han bruk for senere.

Historien om Samuel er rørende og trist. ”De som ikke finnes” er ei bok som treffer meg rett i hjertet. Å tenke på hvordan noen lever, er forferdelig. I denne boken kan du lese hvordan det er å være papirløs og være en av de som ikke finnes. Simon Stranger skriver ei bok med følelser og frykt. Dette er den tredje boken om Emilie, selv om dette var den tredje boken i trilogien skjønte jeg innholdet. Budskapet er et fantasisk bevis på hvor takknemlig vi burde være for å kunne gå på skole ha tak over hodet og ha mat, for det er det er mange som ikke er like heldige som har. Jeg tror denne boken har en god sjanse til å bli nominert til Uprisen. Anbefaler ungdommer fra 13 år og eldre til å lese denne boken!

Terningkast: 6


Zuhayr Adi

Zuhayr Adi

Skrevet av 14. desember 2014 av Zuhayr Adi på Finnsnes ungdomsskole

Sterk bok om de papirløse

De som ikke finnes av Simon Stranger er en gripende bok om slutten på historien til den fattige Simon og Emilie. Emilie er vant med å reise land til land helt siden hun var liten og en bankkonto med flere sifre. Samuel på den andre siden har vokst opp med fattigdom under de forferderligste omstendighetene. Emilie er på ferie i Gran Canaria de møter hverandre. Der finner de kontakten, men han blir uheldigvis sendt tilbake. Hjemme i Ghana opplever Samuel de grusomste tingene. Alt fra å bli voldtatt til å bli slått i hjel. En siste gang prøver han å reise til Europa, og denne gangen klarer han. Men ikke uten ydmykelse og smerte. Klarer han å få opphold eller blir han sendt til et liv uten håp og lyse fremtidsutsikter igjen?

Budskapet i denne boken er helt fantastisk. Jeg liker hvordan forfatteren viser oss hvor forferdelig noen har det og hvordan de papirløse blir utstøtt fra samfunnet. Samt å være takknemlig over å i det minste ha en tak over hodet, mat på bordet og sjansen til utdanning om ikke mer. Det kunne like godt ha vært meg eller deg som ble grovt utnyttet både fysisk og seksuelt i en kakaoplantasje i Ghana.
Til tross for å ikke ha lest de to første bøkene i trilogien så klarte Stranger å fange meg med å fortelle hva som har skjedd tidligere på en lett forståelig måte.
Historien om disse to klarer å fange oppmerksomheten min og boken levde lenge etter at den tok slutt. Jeg satt og gråt og gråt. Så bra inntrykk gjorde den på meg.
Jeg liker hvordan det ikke er en happy ending og bare “Yay!”, men at vi får se at mange av disse menneskene har et liv som skjebnesvangert der ikke alt ender med glede og harmoni.
Dette er en bok som alle ungdommer bør lese for den er en av beste bøkene som er skrevet i senere tid som er kritisk til hvordan samfunnet oppfører seg rundt og med de papirløse innvandrere. De som ikke finnes er absolutt en verdig kandidat til å vinne Uprisen. Boken får terningkast seks av meg.


Katarina Kamark

Katarina Kamark

Skrevet av 14. desember 2014 av Katarina Kamark på Verket skole

​I boka “ De som ikke finnes” av Simon Stranger følger vi Samuel på sin reise for å finne Emilie i Norge . Samuel har vært på flukt gjentatte ganger til andre land for å prøve og skaffe seg jobb slik at han kan forsørge familien hjemme i Afrika. Samuel og Emilie møttes for første gang på Gran-Canaria der Emilie prøvde å hjelpe ham i å flykte, men mislyktes, slik at han ble tvangsreturnert til Afrika. Det eneste minne han fikk med seg fra Emilie var en lapp med adressen hennes på.

​Dette er en utrolig bra dramabok om om noe som faktisk kunne skjedd i dag. Forfatteren har klart å fram følelsene til både Samuel og Emilie på en veldig bra måte, noe som gjorde det enklere for meg og sette meg inn i de ulike situasjonene. Selve handlingen hadde mange spenningstopper noe som gjorde det vanskelig å legge fra seg boka. I tillegg så hadde kapitlene i boka en helt perfekt lengde,de var ikke for korte og heller ikke for lange.

​Jeg anbefaler virkelig denne boka og syns derfor at denne boka burde bli nominert til u-prisen.

​Terningkast : 5

Vis flere anmeldelser

Til toppen