De som ikke finnes

Simon Stranger Cappelen Damm 2014 47 anmeldelser

Overalt lever papirløse mennesker, de som ikke finnes. Samuel fra Ghana vet hva det vil si å ofre alt i håp om et nytt og bedre liv i Europa, da han flyktet til Gran Canaria. Den gangen forsøkte norske Emilie å Vis hele forlagsteksten

Les utdrag på txt.no

Hvordan skrive en anmeldelse

Espen Ringlund

Espen Ringlund

Skrevet av 21. november 2014 av Espen Ringlund på Åretta ungdomsskole

Boka er skrevet av Simon Stranger, som har skrevet en lidenskapelig bok om fattige.
De som ikke finnes er skrevet om et veldig sårt tema, nemlig fattigdom og om hvordan det er å være en innvandrer. Boken er starter veldig treigt, men ble mer og mer spennende etter jo lengre du kom i den. Noen ganger blir det litt for ensformet. Men jeg synes forfatteren får skrevet bra, om de som har det ille, Simon pynter ikke på noe, og den gir deg tanker etter du har lest boka.
Boken handler om Samuels reise fra Ghana til Norge. På veien må han gjøre mange ting som han ikke er stolt av, og dette forandrer han. Når han kommer til Norge oppsøker han Emilie, som han tidligere hadde møtt på en fangeleir. Jeg synes boken er veldig spennende, selv om den har en dårlig slutt. Derfor gir jeg den terningkast 4. Detter er fordi den forteller godt om et sårt tema, men den kan bli kjedelig og den har en treig start og en dårlig slutt.


Oscar Nergård

Oscar Nergård

Skrevet av 18. november 2014 av Oscar Nergård på Finnsnes ungdomsskole

De utstøtte

de som ikke finnes er en bok som forteller om den brutale virkeligheten til en flyktning som ikke har oppholds tillatelse og hva de er avhengig av å gjøre for å overleve i en urettferdig verden

Boka handler om Samuel som flykter fra Afrika til gran Canaria der han møter Emilie fra Norge som gir han adressen sin før hun drar hjem til Norge og Samuel sendes hjem, i hjemlandet får han jobb på en kakaoplantasje der møter han Amadou. Som advarer han om ikke å være alene med sjefen som kaller seg Baba, det viser seg at han advarte han for en grunn for Baba hadde noen spesielle ønsker, han liker å voldta unge gutter, Amadou dreper Baba og rømmer sammen med Samuel og de flykter til Amsterdam der skaffer de seg jobb men de har ikke oppholdstillatelse. Politiet finner dem og Samuel flykter alene til Norge der finner han Emilie og ber om hjelp, etterpå drar han, får en jobb og en venn og lever godt, men så går det galt.

Jeg synes boka var grei nok siden den var litt spennende men den var for skiftende i fortellings form og dessuten var fortellingen alt for trist og det var en trist slutt. Dessuten så satt jeg igjen med en god del spørsmål etter å ha lest boka og det er tydelig at det ikke er en oppfølger så de spørsmålene blir nok ikke besvart. Men boka var både spennende og interessant og derfor fortjener den:

Terningkast: 3

Hvis du liker triste brutale historier er dette boka for deg men den passer ikke for meg derfor mener jeg at den ikke burde bli nominert til uprisen.


Tine Johansen

Tine Johansen

Skrevet av 18. november 2014 av Tine Johansen på Kjøllefjord skole

Et liv ingen kan forestille seg
De som ikke finnes er en bok av Simon Stranger. Boka handler om Emilie som vi også møter i Verdensredderne og Barsakh. Man er ikke nødt til å ha lest de andre bøkene for å forstå denne.
De som ikke finnes handler om gutten Samuel som kommer fra Vest-Afrika og som er blitt sendt bort av mora, så han kan tjene penger til sin fattige familie. Og Emilie som kommer fra Norge, som har nok penger og har alt hun trenger. Og en dag våkner Emilie av at det banker på vinduet. Der sto Samuel. Han har tatt vare på adressen hun ga han på Gran Canaria for tre år siden. Samuel har opplevd så masse på reisen til Norge. Han har å måtte sove på skitene madrasser i mørke konteinere. Lite mat å få tak i. Men så kom han seg videre i en stor, mørk konteiner som ble sendt med båt videre i Europa. Men nå var han hær. Emilie måtte vente litt med og slippe han inn til foreldrene var dratt på jobb. Hun gir han mat og drikke, og en dusj. Han er så desperat etter penger at han stjeler med seg saker, så prøver han å selge de. Boken er skrevet i to "deler". Den veksler mellom nåtid hvor det handler om Emilie og Samuel, og fortid hvor Samuel tenker på det som har skjedd tidligere. Det er brukt en del banning i boka, men det tilhører jo det ungdommelige språket så det fungerte bra. Språket var enkelt og lett og lese, Og det var for det meste korte kapittel. Det synes jeg er bra.
Da jeg leste denne boken var det litt vanskelig og legge den fra seg innimellom. Men det synes jeg varierte litt. Jeg synes dette var en spennende og god bok. Slutten kom litt brått på, den var veldig trist, så tårene var der.
Denne boken fokuserer på fattigdom, og rikdom. Hvor stor forskjell det egentlig er i de forskjellige landene. Og hvor heldige vi er her som har alt vi trenger og enda litt til og hva de må risikere for at familien skal overleve. Og i dette tilfelle måtte de jo sende ungdommen i huset langt vekk hjemmefra, for å jobbe hele dagen så de kan tjene penger. Og det for at familien hjemme skal overleve. Mens i Norge, jobber vi noen timer om dagen og i tillegg har råd til nesten alt vi ønsker oss.
Simon Stranger er forfatteren av denne boka. Han har skrevet en del flere bøker, både for voksene og ungdom. Denne boka er jo en del av en serie på tre bøker. Og denne boka syntes jeg han lyktes veldig bra med. Den handlet om hvordan livet til to helt forskjellige mennesker er. Og det som fenget meg var det at man får et innblikk i hvor stor forskjell det er på to land. Og hvor mye de må gjøre i forhold til oss for å bare overleve. Hvor heldige vi egentlig er.
Denne boka vil jeg absolutt anbefale videre til andre, både jenter og gutter, gamle og unge. Og det er fordi jeg synes flere burde få opp øynene for hvem som egentlig plukker kakaobønnene så vi kan kose oss. og hvem som egentlig må gjøre den jobben som vi kaller skit jobb, fordi den gjør seg ikke selv. Det er fattige folk som gjør det for å overleve, Så denne boka sku jeg ønske at flere leste. Jeg velger og gi denne boken terningkast 5.


Jakob Jakobsen

Jakob Jakobsen

Skrevet av 12. november 2014 av Jakob Jakobsen på Finnsnes ungdomsskole

"De som ikke finnes" av simon stranger.

Boka handler om Emilie og Samuel. Når Emilie er på ferie på Grand Canaria redder hun en gutt som heter Samuel fra og drukne. Senere finner Emilie ut at Samuel er en flyktning. Emilie hjelper Samuel som er papir løs. Etter at Emilie er kommet hjem banker plutselig noen på soveroms vinduet til Emilie.

Når jeg leste boka ble jeg oppgitt over hvor kjedelig begynnelsen var. Utover ble ikke boka mer spennende så jeg ble skuffet. Jeg finner egentilg ingenting possitivt med boka og denne boka burde ikke bli nominert til uprisen.


Maren

Maren

Skrevet av 12. november 2014 av Maren på Dokka ungdomsskole

DE SOM IKKE FINNES
Jeg valgte å lese boka «De som ikke finnes» av Simon Stranger. Jeg syntes det skulle vært mye mer spenning i boka. Starten på boka var så lang og kjedelig at jeg ikke fikk lyst til å lese den videre. Det var ikke før jeg hadde lest halve boka det begynte å skje noe. Når jeg hadde kommet så langt begynte jeg å like boka litt mer, spenningen stiger, og temaet i boka får deg veldig engasjert. Boken var lettlest og det var få vanskelige ord. Jeg tror forfatteren prøver å gi ut ett budskap om hvordan det er å komme fra fattige land. Jeg gir boken terningkast 4.

Vis flere anmeldelser

Til toppen