De som ikke finnes

Simon Stranger Cappelen Damm 2014 47 anmeldelser

Overalt lever papirløse mennesker, de som ikke finnes. Samuel fra Ghana vet hva det vil si å ofre alt i håp om et nytt og bedre liv i Europa, da han flyktet til Gran Canaria. Den gangen forsøkte norske Emilie å Vis hele forlagsteksten

Les utdrag på txt.no

Hvordan skrive en anmeldelse

Geertheihan Elamurugan

Geertheihan Elamurugan

Skrevet av 12. desember 2014 av Geertheihan Elamurugan på Løkenåsen skole

Simon Stranger
De som ikke finnes
De som ikke finnes er skrevet av forfatteren Simon Stranger. Han har skrevet mange spennende bøker blant annet den første boken i denne serien, Barsakh. Dette er Simon sin siste bok i denne serien og derfor gjør dette meg trist, men jeg gleder meg til å lese de andre bøken han har skrevet.
Boka er en spennings bok og er skrevet for ungdommer, den er ikke lang og har et moderne språk vi ungdommer bruker nå for tiden. Dette var ett av målene for Simon, å gjøre det lettere for ungdommer fra 13-16 år å lese var viktig for han.
Boka handler om to hovedpersoner, Samuel og Emilie. Disse har allerede møttes for lenge siden. Sist gang de så hverandre var i Gran Canaria hvor de ble tatt av politiet og Samuel måtte reise til hjemlandet sitt. Emilie ga adressen sin til Samuel og derfor startet boka slik, som bakgrunn av dette.
Samuel fant veien sin hel til Norge og Emilie var sjokkert. Hun kunne ikke tro sine egne øyne. På sin vei hadde han masse å gå gjennom, tøffe tider skjedde og det var krappe svinger, men på veien sin fikk han flere allierte og venner. Boken er basert på hans liv, hans følelser gjennom reisen sin og det er for det meste som skjedde.
Han selger seg selv for sex og bruker opp pengene sine på dop og ruser seg selv opp. Mange farlige og hemmelige ting skjer og vil bli røpt, men mer vil jeg ikke si, da vil jeg røpe store deler av boka.
Jeg synes at boken var utrolig, jeg var aldri glad i slike historier og romaner, men når jeg først begynte med denne boka var jeg forbløffet. Boken vekket nye sider ved meg, jeg leste boka på en helt annen måte jeg har lest før. Boka var rett og slett limt fast til hånden min.
Boka inneholder spenningstopper og vendingspunkt, og da gikk den veien til alle sider. Hver side av boka var interessant og spennende, ikke et sted var det kjedelig. Boka moret meg i lange tider.
Boka var midt i blinken. Språket passet både meg og flere ungdommer. Som sagt har forfatteren skrevet på ungdommene sin side. Jeg stoppet ikke opp en gang og lurte på, «hva er det du mener?» Det Var flyt på ordene hele tiden.
Spenningen tok helt av og det er slike bøker jeg vet og elsker. Derfor var den midt i blinken. Det var ikke alt for overdrevent med spenningen og det var ikke i nærheten lite spenning. Derfor gir jeg boka e terningkast 5. Grunnen til det er fordi slutten var alt for brå og den ga ikke mening at dette var den siste boken i serien på måten den sluttet, men ellers var den perfekt!
Jeg synes den passer mest for ungdommer mellom 13-16. Grunnen er fordi ting som skjer i boken kan være litt for mye for de som er under denne alderen. Språket er litt intenst og kunnskapen må være på plass. Ting og or som er i boka kan være vanskelig å forstå og vanskelig i skjønne. Ellers blir boka kjedelig å lese.


Even

Even

Skrevet av 10. desember 2014 av Even på Dokka ungdomsskole

Simon Stranger – De som ikke finnes

Boka «de som ikke finnes», er en ungdomsroman som omhandler den store strømmen av flyktninger fra Afrika, og hvilke umenneskelige forhold de lever under. Historien begynner i Gran Canaria, dit Samuel hadde klart å flykte. Her blir han tatt hånd om Emilie, som er på ferie. De to får et sterkt forhold til hverandre, og når Emilie skal tilbake igjen til Norge, ergrer de seg for hav som kan skje men han. En overraskelse får hun da når Samuel, et år senere, står på døra hennes i Oslo.
Stranger har åpenbart et klart budskap med fortellingen, og dette er også en del av en serie som hittil har tre bøker. Måten han forteller på er varierende, der han bytte på mellom å fortelle i presens om det som skjer i Oslo, og så fortelle i presens om det som skjedde. Boka bytter da altså tidsperspektiv, og jeg mener dette er med på å gjøre at man får gradvis nok informasjon etter hvert som man leser. Dette er en bok som setter dype spor i leseren der og da, og mange sterke hendelser, som faktisk er en realitet, blir brukt som sentrale virkemidler.
Jeg mener dette er en ungdomsroman bygd opp på en genial måte, der også realiteten om dagens samfunn kommer tidlig frem. Det at boka er så realistisk, er og med på å gjøre leseren veldig interessert, og man er stadig ivrig etter og finne ut hva som skjer videre. Jeg vil anbefale boken for de aller fleste, da jeg syntes den virkelig fanget meg skikkelig. Det er og en bok som er så aktuell uansett an enhver burde føle seg treffet når en leser. Terningkast 6.


Kornelia Herstad

Kornelia Herstad

Skrevet av 5. desember 2014 av Kornelia Herstad på Lagård ungdomsskole

Oppfylte forventningene!

Samuel ble tvangsreturnert fra Gran Canaria til Ghana. Emile prøvde å hjelpe, men hun kunne ikke gjøre mer. Alt Samuel hadde igjen når han ankom Ghana var en lapp han fikk fra Emilie med adressen hennes på. En dag fire år senere står Samuel på døra til Emilie. Skal Emilie hjelpe han? Det er jo ulovlig å skule folk som ikke har tillatelse til å bo i Norge. Emilie har allerede fått en advarsel, i forbindelse med en aksjon hun var med på, at hvis hun gjør noe ulovlig igjen vanker det fengselstraff.

I De som ikke finnes byttes det hele tiden person som forteller og tid. Jeg likte det veldig godt fordi det skapte variasjon. Itillegg får en vite hva alle tenker. Boka tar opp, i likhet med forgjengerne, temaer som er fjerne for mange av oss som bor i Norge .

De som ikke finnes oppfylte forventningene mine. Boka var veldig god og fikk meg til å begynne å tenke. Det som skiller denne boka fra de andre bøkene i trilogien er at alt er mye sterkere.. En del av det som skjer i boka er litt ekkelt, men det understreker bare hvor hard virkeligheten egentlig er. Slutten er nokså anderledes fra bøker jeg har lest tidligere. Jeg tipper mange vil ha problemer med å holde tårene tilbake.

Alt i alt er «De som ikke finnes» en veldig bra bok. Den har definitivt U-prisen potensial. Boka inneholder det jeg liker så godt med Simon Stranger sine bøker, nemlig at jeg lærer noe av dem og begynner å tenke. Alle ungdommer burde lese denne boka. Boka kan itillegg leses som innledning til et nytt tema i skolesammenheng. Jeg velger å gi boka karakter 5. Sekseren glapp fordi det ikke er spesielt med spenning i boka.


Jørgen Larsen

Jørgen Larsen

Skrevet av 4. desember 2014 av Jørgen Larsen på Finnsnes ungdomsskole

En brutal virkelighet.
De som ikke finnes er Simon Stranger tredje bok om Emilie.

Det har gått fire år siden Emilie traff og reddet Samuel på Gran Canaria for tre år siden, og nå har plutselig bare dukket opp. Forrige gang Emilie møttes var Samuel snart på vei til et fly for å bli tvangssendt tilbake til Ghana. Hvordan har han kommet hit og hvorfor er han blitt så skadet på veien?

Denne boken er kjedelig, og uinteressant. Den skal kanskje belyse hvor tøft det er å være papirløs og flyktning, men det er gjort på en kjedelig måte. Boken har ikke noe høydepunkt eller spenningstopp, den bare fortsetter i et tempo og det er kjedelig. Hele veien er det bare trist, trist og litt mer trist. Boken skal sikkert belyse et viktig tema, men da må det gjøres sånn at leseren ikke sovner mens han leser.

Boken er en toer på terningen og burde ikke bli nominert til Uprisen.


Marius

Marius

Skrevet av 3. desember 2014 av Marius på Lundenes skole

Jenter, denne er rett og slett ikke god nok!

Emilie møtte Samuel på Gran Canaria, Samuel hadde rømt fra Afrika. To år senere står Samuel utenfor soveromsvinduet til Emilie i Norge

Boken er skrevet på en bra måte, men jeg synes det er litt slitsomt å hoppe fra fortid til nåtid mellom hvert kapittel. Jeg fikk ikke lyst til å lese videre fordi i hvert kapittel byttet det fra fortid til nåtid. Boka ble kjedelig, og det var lite spenning.

Jeg har aldri lest en bok som er skrevet på den måten og som har dette tema. Personene er veldig troverdige, måten Emilie reagerte på når hun så Samuel var en veldig naturlig måte å reagere på.

Men, jenter, jeg synes ikke den var god nok til å bli nominert til årets ungdomsbok

Vis flere anmeldelser

Til toppen