Da månen sluknet

Sissel Chipman Gyldendal 2017 14 anmeldelser

Hvorfor jeg gjorde det? Fordi det alltid handlet om Lena, søsteren min, og jeg var så lei. Jeg ville bare leve mitt eget liv. Så fant jeg noe jeg kunne drømme om, noe jeg forferdelig gjerne ville ha. Nemlig Håkons Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Nasreen ali salum

Nasreen ali salum

Skrevet av 20. oktober 2017 av Nasreen ali salum på Rothaugen skole

Hvorfor må Lena ødelegge livet mitt

Jeg leste boken da månen sluknet, Jeg skal fortelle litt kort om hva boken handlet om det var en jente som het Hanne som var utrolig glad i hester men så flyttet de fra byen til et sted på landet men der fikk hun en god venn og det var heldigvis et sted der å ri siden Hanne er utrolig glad i hester og en person som vet mye om hvordan en hest skal oppføre seg.

får å være ærlig er denne boken ikke helt min stil. Det jeg syntes var best med denne boken var at den handlet om ting der du må lese videre får å få vite hvordan det hun driver med slutter, det som var litt overraskende å lese om var at de gikk på en fest som ble arrangert av en person som var fire år eldre det som gjorde denne biten spennende er fordi folk var fulle å drev å tok på kroppen til Hanne, så den biten av boken er veldig tiltrekkende.

Det jeg ikke likte med denne boken var at det samme skjedde nesten hverdag og hun røper hele tiden på hva som kommer til å skje så det var ikke fult så gøyt, men jeg anbefaler virkelig denne boken til andre

Jeg gir denne boken fire i terningkast.


Laila Løvheim Hakkam

Laila Løvheim Hakkam

Skrevet av 19. oktober 2017 av Laila Løvheim Hakkam på Grim skole

Slutten som forandrer alt.

I Da månen sluknet møter vi Hanne og hennes lillesøster Lena. Lena som alltid krever litt ekstra. Et ord eller en kommentar fra Hanne forandrer hele livet til Lena, men ikke til det bedre.

Når jeg leste hva boka ville handle om ble jeg litt skeptisk. På forsiden er det et bilde av en hest og jeg må ærlig si at jeg trodde hele boka ville handle om hester.Heldigvis kan jeg si at den absolutt ikke gjorde det. Selv om deler av boka var at de var i stallen, så gikk det greit for meg som ikke har peiling på hester å lese denne. Gjennom hele boka greide jeg å henge med på hva som skjedde og jeg mener at forfatteren bevisst har latt være å fortelle om Lena er syk eller hva som feiler henne. Begynnelsen av boka begynte veldig treigt og jeg vurderte å gi den opp, men så var jeg samtid veldig nysgjerrig på hva som ville skje med både Hanne og Lena. Derfor fortsatte jeg å lese og det var jeg glad for. Spenningstoppen var helt klart nesten helt på slutten, for min del. Dette skal forfatteren få skyt for, spenningstoppen var veldig klar og tydelig.

I bunn og grunn var dette en helt grei bok som anbefales for unge som har lyst på en lettlest bok med en forståelsesfull handling. Siden boka begynte så treigt og utenom den ene spenningstopp så ble den ikke så spennendes. Utifra dette gir jeg Da månen sluknet terningkast 4+


Boldizsar Kun

Boldizsar Kun

Skrevet av 19. oktober 2017 av Boldizsar Kun på Luster ungdomsskole

Equus caballus & Luna

Kvifor leste eg boka?
I ei grå fargeverd, var det ein skinnande hest.
Framsida berre drog meg til seg.

I denne boka er vennskap mellom søsken veldig viktig. Kva hjelper det når alt alltid handlar om Lena. Hanne ville berre ha eit godt liv, etter at familien flytta frå byen og måtte ta farvel med Kasper, som var hesten hennar. Hanne møtte Mari som hadde tilgang til ein hestegard. Mari vart vennen hennar. På hestegarden fann ho ein gylden moglegheit, Mãni.

Mãni var hesten Hanne hadde drøymt om. Ho fekk ikkje lov til å ri han, men ho prøvde sitt beste for å bli kjend med hesten frå draumane hennar, men hesten hadde ikkje lyst til å møte henne. Vil ho gi opp?

Snart handla det berre om Lena igjen. Hanne vart nøgd til å passe på henne og stort sett ta ho med alle plassar ho gjekk. Det enda opp med at Lena blei kjent med Mãni. Hesten likte Lena. Han stolte på henne, nå hadde Lena tatt alt frå Hanne.

Då eg leste boka «Da månen sluknet» tenkte eg verkeleg på kor viktig det er å være ein som du kan stole på. Boka er ei heilt all right bok der det nokon gongar vert pirrande og andre gongar tankevekkjande. For dei som likar det, er denne boka veldig enkel å lese. Boka er kronologisk bygd opp og historia er enkel å følgje.
Solid 4+.


Rakel Vada

Rakel Vada

Skrevet av 11. oktober 2017 av Rakel Vada på Ringstabekk ungdomsskole

Hva gjør du når lillesøster tar all oppmerksomhet, og du selv bare vil leve ditt eget liv?

”Da månen sluknet” handler om et søskenforhold, der den ene alltid får all oppmerksomhet. Og, om en hest som er ulik alle andre.
Hanne er hovedpersonen. Hun er storesøsteren til Lena. Lillesøster Lena tar all plass i familien, fordi hun rett og slett er vant til å få all oppmerksomhet hjemme. Hun blir mobbet, og har veldig vanskelig for å få seg venner. Faktisk, så har hun ingen i det hele tatt. Dette er en av grunnene til at de flytter.

Faren får ny jobb, og dermed må hele familien dra langt ut på landet. Her er ulven rett utenfor vinduet, ingen cafeer eller kjøpesentre, heller ikke en kino. Dette misliker Hanne veldig. Hun som har venner hun kan gå på cafe, shopping og kino med. Hesten Kasper på fór på en flott gård som hun daglig rir på, og har gjort de siste seks årene. Nå må hun plutselig dra fra alt!

Jeg synes boka var veldig lettlest, fordi det er et enkelt språk, og mye av det samme skjer. Den er litt treig i starten, men spennende når man kommer mer inn i den. I begynnelsen trodde jeg den var forutsigbar, men der tok jeg feil. Helt frem til spenningstoppen var den ikke vanskelig å legge fra seg. Så kommer en veldig overraskende spenningstopp.

Det var lett å leve seg inn i boka, og lett å kjenne seg igjen, fordi jeg har ridd før i flere år, og har søsken. Hun går jo også på skolen, og lever et normalt ungdomsliv. Boken er veldig sannsynlig og realistisk skrevet.

Jeg synes ikke boka er så original, siden jeg har lest bøker før som ligner veldig. Det eneste ”Da månen sluknet” har å si, er egentlig å være snill mot søsknene sine. Anbefaler boka til de som vil ha noe ukomplisert og lett å lese.

Terningkast: 4

Til toppen