Da månen sluknet

Sissel Chipman Gyldendal 2017 14 anmeldelser

Hvorfor jeg gjorde det? Fordi det alltid handlet om Lena, søsteren min, og jeg var så lei. Jeg ville bare leve mitt eget liv. Så fant jeg noe jeg kunne drømme om, noe jeg forferdelig gjerne ville ha. Nemlig Håkons Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Kathrine Strandhus

Kathrine Strandhus

Skrevet av 15. desember 2017 av Kathrine Strandhus på Ringshaug ungdomsskole

Da månen sluknet er en heste-bok skrevet av Sissel Chipman. Hovedpersonen er ei jente med navn Hanne. Hanne er veldig glad i hester og har ridd i flere år. Hun har alltid stått i skyggen av lillesøsteren Lena. Lena har slitt med mye mobbing og var som en magnet som trakk til seg mobbere. Hanne og familien flytter lengre ut på landet til et lite sted. Det er uvandt, og i stedet for å ri varmblodshesten hun pleier begynner hun med islandshester. Motivasjonen er lav, hun skulle da ikke ri disse hårete skapningene? Men gården med islandshestene hun rir møter hun hesten Màni. Det skulle forandre alt.

Boka er ganske lettlest og er en veldig koselig og litt trist. Gode beskrivelser om omgivelsene, slik at jeg kan se for meg hvordan det er der. Det er også gode beskrivelser for hvordan Hanne tenker og føler, nesten litt sånn at jeg kan føle det selv hvordan det er å være henne. Starten var fin, og det var en fin flyt igjennom hele boka. Språket er enkelt å lese, men det kreves litt erfaring med hester for å forstå alle fag begrep.

Jeg likte boka veldig godt! Det er en utrolig fin historie om Hanne og hestene hun rir. Den er sterk og litt trist også, da det er mye om forholdet hennes til lillesøsteren. Historien satt i gang en del følelser hos meg. Det eneste negative er at det er en del fag begrep og heste-språk. Nå kan jeg mye om hester, men for en som ikke kan noen ting tror jeg det ville blitt litt kjedelig. For å forstå handlingen ordentlig burde man kunne litt for å forstå hva de mener enkelte steder. Men en super bok for hesteinteresserte! Jeg gir boka terningkast 5.


Oda

Oda

Skrevet av 14. desember 2017 av Oda på Fagerborg skole

Da månen sluknet

Boka handler om en jente som heter Hanne. Hun hater at hun må flytte bort fra alle vennene sine og hesten hennes Kasper. Hun irriterer seg også utrolig mye over lillesøsteren hennes som heter Lena og at det alltid skal handle om Lena. De flytter til en liten bygd der faren hennes har fått seg jobb. Hun begynner å ri på en stall som er i nærheten. Hun blir kjent med hestene der, og interesserte seg veldig for en hest som het Mani. Det var bare en som kunne ri Mani, fordi han var så vill og det var Håkon. Lena trivdes ikke så godt på skolen og Hanne var lei av søsteren.

Dette var ikke akkurat en bok for meg, det var en utrolig dårlig hovedperson som bare var sint på andre og var skikkelig teit synes jeg. Jeg synes en hovedperson skal være en god person som man skal kunne betro seg til og like, dette var ikke akkurat Hanne.

Boken var helt grei, men det var noe med den som gjorde at jeg fikk lyst til å lese videre. Det var som sagt en helt grei bok men ikke noe som interesserer meg. Jeg gir denne boka en 4.


Amalie Johannesen Skålvik

Amalie Johannesen Skålvik

Skrevet av 14. desember 2017 av Amalie Johannesen Skålvik på Luster ungdomsskole

En dårlig hovedkarakter.
Hanne hater at hun må flytte vekk fra alle vennene hennes, og ikke minst, hesten hennes Kasper. Hun misliker også at alt alltid skal handle om Lena, lillesøsteren hennes. De flytter til en liten bygd, fordi faren har fått ny jobb. Lena misliker seg på skolen, og Hanne er lei av at foreldrene ikke skjønner hvor frustrerende det kan være, at alt alltid skal handle om Lena hele tiden.

Boken misslikte jeg, fordi Hanne var en dårlig person. Hun brukte folk, bare for å få det hun ønsket og var en trassig liten sinna fant hele tiden. Hovedkarakteren er en person som man burde like og stole på, fordi det er personen alt handler om. hvis man ikke støtter hovedkarakteren sine avgjørelser blir det ikke gøy å lese, fordi da sitter du til slutt og heier på alle andre.

Bortsett fra det var boken helt grei, selv om den hadde en ganske treg start og en veldig bisarr slutt. Boken tok opp fester, sjalusi, vennskap og det å være en god søster. Noe som er vanlige ungdoms temaer. jeg gir denne boken en svak 4.


Rita Dassouli

Rita Dassouli

Skrevet av 12. desember 2017 av Rita Dassouli på Grim skole

Da månen sluknet

Boka handler om 15 år gamle Hanne som elsker å ri og lillesøsteren Lena. Familien til Hanne flytter til en liten bygd fordi faren får en ny jobb. I tillegg trives ikke Lena noe særlig på skolen. Hanne måtte ta farvel med alle vennene hennes og hesten hennes Kasper. Hun må starte helt på nytt og få nye venner. Hanne blir lei av at alt kun skal handle om Lena, og at foreldrene ikke forstår hvor frustrerende dette kan være til tider.

Begynnelsen på boka var lite spennende. Den startet tregt, og jeg ble litt utålmodig for at noe interessant skulle skje. Likevel var det noe med boka som gjorde at jeg fikk lyst til å lese mer. Ting var godt beskrevet i boka, dette gjorde at det var ganske lett å leve seg inn i den. Jeg synes ikke denne boka var noe særlig spennende. Rett og slett fordi det ikke skjer noe uventet. Boka ble ikke spennende før på slutten. Spenningstoppen er helt klart det beste med boka.

Dette er en lettlest bok fordi det ikke er brukt noen vanskelige ord. I tillegg er boka enkel å følge. Det var ikke mye jeg måtte tenke over når jeg leste den. Boka skiller seg ut fra de andre bøkene jeg har lest tidligere. Jeg tror ikke det er så mange bøker som har et slikt tema. Jeg likte budskapet i boka. Budskapet er at man skal være snill og ta vare på søsknene sine. Selv om ting kan føles urettferdig. Vennskap mellom søsken er viktig.

Jeg anbefaler boka for unge som liker lettleste og realistiske bøker. Jeg kjente meg ikke igjen i boka, men jeg tror nok noen kan relatere seg til den. Til å konkludere med synes jeg boka var helt grei, og dermed gir jeg den terningkast 4.


Oliwia

Oliwia

Skrevet av 12. desember 2017 av Oliwia på Luster ungdomsskole

Ein forteljing som eg kjem til å gløyma
Boka Da månen sluknet av Sissel Chipman var ikkje fantastisk, men heller ikkje kjedeleg. Den var heilt greitt. Eg tykkjer at terningkast 3 passar til denne boka.
Eg må sei at då eg begynte å lese den boka, syns eg den var svak, heilt livløs og hovud personen irriterte meg mykje. Sidan eg rir sjølv såg eg veldig kritisk på denne boka, eg var ikkje sikker på om den blei grei å lese. Etterkvart syns eg den var ganske spennande og eg begynte å skjønne kva hovudpersonen følte. Eg såg forteljinga frå fleire sider.
Eg trur at tittelen til boka er ein metafor.
Boka handlar om Hanne som er 14 år gammal. Ho har ei søster, Lena, som blir mobba og dei må flytte. Hanne blir veldig sur på foreldrene og søstera si fordi ho må forlate vennene sine og stallen ho rei i. På den nye plassen blir ho og Mari venner, begge to liker å ri. Mari viser Hanne ein plass der ho rir samen med Rebekka som er 16 år gammal, hos Ingrid og Børre. Hanne er veldig interessert i Mani, ein islandshest som ingen kan ri på, utanom Håkon, sonen til Ingrid og Børre som er vaksen no. Håkon har vore blanda i noko kriminelt tidlegare . Lena begynner å ri der også. Kva skjer vidare? Er Håkon slem? Kva skjer med Mani? Viss du er interessert kan du lese på denne boka!

Vis flere anmeldelser

Til toppen