Compis

Hasse Hope Aschehoug 2018 14 anmeldelser

Året er 2058, og fremtiden har innhentet Norge. Selskapet PrivatOil skal lansere COMPis, verdens første 100 % menneskelignende robot, og den skal selges til unge, ensomme mennesker som trenger en robotvenn. Men selskapet fortviler, det viser seg nemlig at roboten Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Erik berntsen

Erik berntsen

Skrevet 7. desember 2018 av Erik berntsen på Fløysbonn skole

Compis

Året er 2057 og oljeselskapet PrivatOil lanserer verdens første 100% menneskelignende robot, Compis. Compis skal selges til ungdom som er ensomme og trenger en venn. Compis er også 100% nerd. Derfor sendes han til Oslos kuleste gutt, Leo. Leo får som oppdrag å gjøre Compis kul, men hvis han ikke klarer det innen tidsfristen får det alvorlige konsekvenser. Leo og Compis møter på store utfordringer i deres oppdrag i å få Compis øverst på kulhet indeksen.

Boken starter litt treigt og er litt laber, derfor tar det litt tid før man kommer ordentlig inn i handlingen. Spenningskurven varier veldig. Det veldig mange små spenningskurver midt i boka, men du må lese lengere hvis du skal komme til en stor spenningskurve. Jeg kan også fortelle at boka slutter veldig overraskende og kanskje litt vel brått. Det er ytre spenning gjennom hele boka og det er lett å leve seg inn i handlingen selv om vi er i 2057.

Jeg tenker denne boken til tross for å være litt tung i starten, hviser et fint bilde på hvordan verden faktisk kan se ut som i fremtiden. Selv om det er 40 år fram i tid så er det fortsatt mye av det samme og teknologien har ikke utviklet seg så mye som folk tror den kommer til å gjøre på ekte.

Jeg vil kalle denne boken en Scifikomedie og den består av rundt 300 sider. Det er lett skrift å forstå og forfatteren har også tatt i bruk noen fremtidige begreper som står i en ordliste bakerst i boka. Forfatteren skriver på en måte som passer ungdom og han har et variert ordforråd.

Hovedsakelig så handler denne boken om en 100% menneskelignende robot, men jeg tenker den samtidig handler om mange andre ting. Den hviser oss hvordan det kan se ut i fremtiden og kanskje roboter gjør alt i fremtiden? Hvem vet? Boken sier også noe om hvordan det er å være ung og jeg synes forfatteren hviser det på en riktig måte. Jeg tenker denne boka passer for ungdom som er interessert i fremtiden og scifi og jeg anbefaler denne boka for dem.
Terningkast: 4


Jonathan Berntsen

Jonathan Berntsen

Skrevet 29. november 2018 av Jonathan Berntsen på Ruseløkka skole, 10A

Er verden kul om 40 år?

Etter å ha lest debutromanen til Hasse Hope blir man godt kjent med det norske språket slik det kanskje blir i framtiden. Wagge, mæggu, bængse og fløbbe er noen av mange ord den store komikeren har tatt i bruk. Glem Snapchet, fotball og Facebook. I 2057 vil alt dreie seg om kulhetsindeksen, og alt som blir lagt ut på jungeltelegrafen. Compis er roboten som skal gjøre deg så kul at du når helt til topps på kulhetsindeksen. Spørsmålet er om en robot kan kan bli så kul. Selv med god hjelp av skolens desidert kuleste fyr er dette nesten umulig. Vil Compis klare det?

Hasse hope tar oss med inn i et veldig annerledes Norge i romanen . Mange av de ukjente tingene som Hope beskriver i romanen kan virke kule ved første øyekast. Når man kommer lenger inn i boka oppdager man at det som virket kult er noe man helst ønsker å unngå…

Boka er veldig morsom å lese, kapitlene glir unna. Man skjønner at en av Norges beste komikere har skrevet den. Det er mange gode personskildringer som ungdom flest sikkert kjenner seg igjen i.

Uten å røpe for mye, kan jeg si at sosiale medier og telefoner er sentrale elementer i boken. Nesten alt som skjer må helt filmes, og blir oftest lagt ut på nettet. Alt for at man skal framstå som “kul”. Man kjenner seg igjen ved at man blir tvunget til å spille en rolle for at vennene skal synes man er kul. Man kan lett bli litt “fake”, ikke helt seg selv; dette for å oppnå noe som betyr veldig lite, nemlig en kortvarig kulhet.

I boka ligger det noe mer enn bare ord, det er også en god dose moral og etikk. Moralen i “Compis” er at det finnes viktigere ting i livet enn det å være kul. Det beste er faktisk bare å være seg selv.

Selv om Hope ikke er godt voksen har han klart å treffe en nerve som har relevans i dagens samfunn, og selv om handlingen i boka skjer i fremtiden er det liten tvil om den i høyeste grad er relevant i dag.

Boken i seg selv synes jeg fortjener en sekser, men avslutninger kommer litt for brått på. Da blir det en solid femmer fra meg.


Zeeshan

Zeeshan

Skrevet 22. november 2018 av Zeeshan på Brandbu ungdomsskole

i 2058 er kulhet alt som betyr noe. er man nerd er man dermed sosial gift. derfor vil selskapet privet oil lansere compis i hele Norge. compis er verdens første 100% menneske lignende robot og skal fylle alle de sosiale behovene for ensomme ungdommer. men det er ett problem. compis er den største nerden noensinne. forskerne skjønner at kulhet ikke kan programmeres så de må lære kompis å være kul på gamlemåten. det er her Leo kommer inn. han er Norges kuleste ungdom og går på Norges kuleste skole og skal lære compis å bli kul.

compis er en morsom bok som er passe lang og ikke så veldig komplisert å lese. til å være den første boken til Hasse Hope er det en veldig bra bok. den tar opp verdier i det Norske samfunnet og spiller på vennskap og humor. spenningskurven går nesten hele tiden opp og det er drama gjennom hele boken. compis er skrevet på en veldig god måte med ett type språk som er lett å forstå sel om det er noen begreper i den som kommer fra fremtiden. jeg anbefaler denne boken til alle ungdommer.

terningkast : 6


Peder

Peder

Skrevet 19. november 2018 av Peder på Den norske skole i Costa Blanca

Året er 2057 og kulhet er tingen. Roboten compis skal selges til tusenvis av barn som er ensom, men det er kun ett problem. Compis er nerd. Ingen liker å være med nerder. Forskerne finner ut at man kan ikke programmere kulhet, men at det må gjøres på gamlemåten. Compis for opplæring av en av de kuleste i verden. Nemlig Leo Kreutzberg. Leo får klar beskjed om at ingen kan få vite at compis er en robot.
Leo lærer compis det meste han kan, men klarer ikke å få han kulere. Snart finner den teiteste nerden på skolen ut hvem compis er og hva han gjør.

Jeg synes boken er morsom og spennende. Synes boken blir litt lang. Jeg anbefaler denne boken til folk som liker å lese om fremtiden og liker god humor.

Terningkast: 4


Martine

Martine

Skrevet 13. november 2018 av Martine på Torstad ungdomsskole

Compis

Compis handler om en robot som skal bli kul, og han henger derfor med landets kuleste gutt,Leo. Han skal lære Compis å bli kul, for å selge roboter til ensomme personer.

Jeg synes boken var merkelig og vanskelig å forstå. Boken er skrevet som om vi lever i fremtiden med et muntlig språk. Bokens temaer er vennskap, kjærlighet, sjalusi, og vold. Boken er lettlest, og ikke så lang.

Terningkast 3

Vis flere anmeldelser

Til toppen