Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Compis

Hasse Hope Aschehoug 2018 14 anmeldelser

Året er 2058, og fremtiden har innhentet Norge. Selskapet PrivatOil skal lansere COMPis, verdens første 100 % menneskelignende robot, og den skal selges til unge, ensomme mennesker som trenger en robotvenn. Men selskapet fortviler, det viser seg nemlig at roboten Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Vilde Krakk

Vilde Krakk

Skrevet 15. desember 2018 av Vilde Krakk på Harestua skole

Anmeldelse til boken «Compis»

Jeg likte denne boken veldig godt. Den var spennende, interessant, morsom, og jeg likte godt hvordan den tok for seg hvordan ting kan bli i fremtiden. Den er annerledes enn noen andre bøker jeg noen gang har lest.
En annen ting jeg likte er hvordan noen av ordene var forandret på. I tillegg stod forklaringen deres nederst på siden. Dette gjorde at boken ble mindre kjedelig, og det var morsommere å lese den.
Hvis det er en ting som kunne blitt bedre er det at historien gikk litt sakte frem. Det kunne vært litt mer spenning slik at jeg ikke ville/kunne ha lagt boken fra meg.
Derfor gir jeg denne boken terningkast 5.


Jørgen Lium Heggen

Jørgen Lium Heggen

Skrevet 14. desember 2018 av Jørgen Lium Heggen på Brandbu ungdomsskole

Compis – Annerledes enn bøkene jeg har lest før
Boken er satt i år 2058. Compis handler om verdens første 100% menneskelignende robot. Roboten heter Compis og er laget av PrivatOil. Denne roboten skal selges til ensomme ungdommer som trenger en venn, men det viser seg at Compis er tidenes største nerd og ingen vil være venn med han. Derfor får Leo, som er den kuleste gutten på Oslos kuleste skole, oppdraget om å få Compis til 100 poeng på kulhetsindeksen.

Boken er ingenting som det jeg har lest før. Den var veldig morsom og fikk meg til og le. Boken var litt treg i starten, men lenger inn i boken ble den mer spennende.
Selv om den var satt i år 2058, følte jeg at ungdommer kunne kjenne seg igjen i boka.
Noen steder syntes jeg det var dårlige beskrivelser.
Jeg likte denne boka. terningkast 4.


Ingri

Ingri

Skrevet 14. desember 2018 av Ingri på Lesjaskog skole

Roboten Compis
Compis handlar om den første roboten til å være 100% menneskeleg. Han vart laga på ein av Privat Oil sine fabrikker i 2057. Han er heilt utroleg nerd, og forskarane klarer ikkje programmere kulhet. Derfor får dei Leo, som er den kulaste guten på Litago Tropical høgskole i Oslo, til å lære han å være kul. Han skal få 100 poeng på kulhetsindeksen innan 1. november. Leo har 97,8, og har allereie slått rekorden, derfor veit han at det blir vanskeleg å klare det.
Eg synes boka er kjedeleg fordi den er så lang og tar med så mange unødvendige ting i boka. det er nesten ingenting spennande som skjer. Det er mange rare ord. Eg likte slutten av boka fordi det var mykje meir spennande da en resten av boka. Det var ein overraskande slutt som eg likte.
Terningkast: 3


Oliver

Oliver

Skrevet 13. desember 2018 av Oliver på Surnadal ungdomsskole

Compis – Ei overraskande bra bok

Året er 2057 og teknologien har komet legere enn nokon gong. Selskapet PrivateOil skal lansere Compis, Verdens første 100% menneskeliknande robot. Compis skal selgest til unge, einsame menneske som trenger ein venn. Alt går etter planen heilt til selskapet finner ut at roboten er ein stor nerd. Etter at dei finner ut at kul het ikkje kan programmerast, så dei bestemmer seg for at den skal lærast opp på gammal måten. Compis ender opp med Oslos kulaste skule saman med skulens kulaste fyr. No må Compis lære å bli kul, og det fort. Kommer prosjektet til å gå gra eller heilt feil.

Eg syntest at boka starta ganske treigt, men etter at hadde lest nokon sider så blei den mykje betre. Det begynte å gå fortare å lese den etter at eg kom til side 50 og framover. Ho var også ganske lett å lese fordi alt sto fint saman. Det var nokon nye ord som pøkkings, ollyvang, brush og mange fleire, men boka forklarar alle orda første gong du les dei.

Compis er den første boka til Hasse Hope, og ho er ei scifikomedie og fremtidsdrama bok. Grunnen til at eg likte boka var at ho var så bra oppbygd. Starten var litt treig, men ho blei så mykje betre etter nokon få sider. For meg så var slutten var ganske uventa og overraskande. Ord og temaer som beskriv boka: Komisk, drama, spennande, sjalusi, kjærlighet, vennskap og vold.

Eg gir boka en terningkast 6 fordi ho blei berre mykje betre enn det eg forventa og det einaste som var dårleg med ho var starten, men det trekkjer ikkje frå ternings kastet.


Armina

Armina

Skrevet 10. desember 2018 av Armina på Ruseløkka skole 10B

Compis – Bokanmeldelse

Boken Compis er skrevet av Hasse Hope. Forfatteren er en norsk humorist, og Compis er hans aller første bok. Boken er en scifi-komedie og en varm dystopi.

Året er 2058. Teknologien har kommet lengre, og nå har PrivatOil lansert verdens første 100% menneskelige robot, COMPis. I denne tida er kulhet alt som betyr noe, og det å være nerd er nesten som en sosial gift. Compis skal selges til ensomme unge mennesker og dekke alle deres behov. Men her er det et problem. Compis er verdens største nerd! Etter at forskerne skjønner at kulhet ikke kan programmeres, sender de Compis til Norges kuleste skole, for å lære å bli kul av skolens kuleste fyr. Kommer Compis til å bli kulere, eller vil hele prosjektet være en fiasko?

Boken inneholder mye humor og har en bra spenningskurve. Dette gjør at det går raskt å lese boka, og vanskelig å legge fra seg. Det kommer klart fram at en komiker skrev boka. Compis inneholder mye framtidenes språk, som da er norsk språk infiltrert av engelsk, mye slang, og noen framtidsord, slik som «fløbbe», «mæggu» og «niffi». Selv om disse ordene er nye, bruker Hasse Hope fotnoter til å forklare dem, noe som gjør boka lett å forstå. Dette er også en original måte å skrive en bok på, noe jeg faktisk ikke har sett før. Boken har gode og originale skildringer, av både karakterer og steder. Dette gjør karakterene nesten levende, og boken blir lett å leve seg inn i. Historien var veldig original, men var av og til fylt av klisjeer. Det blir litt mye av «den gode» og «den onde siden». På slutten røper «den onde» siden alle sine planer, noe som skjer ofte i tegneserier. Slutten var litt forhastet for meg.

Selv om boken er en dystopi, er den ganske så relevant i dagens samfunn. Den handler om at det å være kul er det viktigste og at folk gjør alt for å bli det. Noe som beskriver ungdommenes samfunn i dag. Nesten alt de gjør blir filmet og lagt ut på nett for å virke «kul». Sosiale medier og mobiler er sentrale ting i boka. Mange ungdommer nå må late som de er noen andre for å virke «kule», som er en ting som kommer fra gjennom historien. Etter hvert skjønner man også at moralen i boka er at det viktigste i livet er ikke det å være kul.

For å oppsummere er boka en kort og lettlest roman. Den har mye humor og god spenning. Historien er veldig original og karakterene er veldig godt beskrevet. Jeg syntes boka fortjener en veldig sterk 5 og ikke en 6 fordi avslutningen ødelagt litt for helheten av boka.

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Silje Duus

Silje Duus

Skrevet 22. oktober 2018 av Silje Duus på Ruseløkka skole, 10A

Kan kulhet læres bort?

I år 2058 blir den første 100% menneskelignende roboten, kalt Compis, lansert. Ensomheten blant unge har aldri vært et større problem, og roboten skal hjelpe til med å gi de personene som trenger det en venn. Han har alle de positive egenskapene til et menneske, han er vennlig, hjelpsom, en god lytter, han er til og med i stand til å elske, men han har en stor feil. Han er verdens største nerd, og ingen vil henge med han.
Det blir bestemt at Compis skal begynne på skolen for å lære seg kulhet av skolens kuleste fyr, Leo Kreutzberg. På Litago Tropical Høyskol er det nemlig slik at det er en kulhetsindeks som gir deg en kulhetsscore som viser hvor kul du er, og Leo topper denne listen. Han får derfor det umulige oppdraget med å få Compis opptil 100 i score på kulhetsindeksen, som er den høyeste scoren noensinne. Men det er ikke så lett, og byr på mange utfordringer ettersom ingen kan få vite at Compis er en robot.

Compis er en science fiction, fremtids dystopi bok, skrevet at Hasse Hope. Dette er hans debutant bok. Hasse Hope er komiker, noe man merker i boken. Spesielt når det kommer til karakterene har forfatteren fått leke seg med den morsomme fantasien sin, og jeg elsket det. Bokas morsomme sammenlikninger og metaforer gjør boka ekstremt fengende og lett å forestille seg.

Boka har det jeg vil kalle et muntlig språk, som ikke akkurat er vanlig i bøker, men fungerer veldig godt her. Det gir boka et mer ungdommelig preg, og gjør den mye lettere å lese. I tillegg har boka noe jeg bare har sett en gang tidligere, fotnoter. Ting er ikke de samme i 2058 som de er i 2018. For å forklare nye begreper, ting som har skjedd, og nye ord forteller fotnotene oss nettopp dette, for eksempel at “niffi” er et nytt slangord for “fett”.

Selv om karakterene, beskrivelsene og skildringene er veldig originale og unike, er bokas handling det jeg vil kalle en klisje. Helt fra starten av boka merker man en tydelig forskjell på de gode og de onde, og dette blir litt for overdrevet for meg. Klisje følelsen blir heller ikke bedre av at avsluttingen til boka er en stor duell mot de gode og de onde, hvor de onde røper alle sine onde planer. De siste 30 sidene i boken føles litt forhastet, som om Hasse fikk dårlig tid å måtte bare finne på en rask avslutning. I resten av boka har man flere ordentlig bra miljø og person skildringer, men det føles ut som han har glemt det på slutten. En forfatter kan aldri glemme “show, not tell”.

Alt i alt så synes jeg at Compis var en utrolig bra og morsom bok, som jeg tror passer spesielt bra til unge tenåringer eller folk som liker å lese litt barnslige, men spennende bøker. Hvis det ikke hadde vært for at avslutningen var litt skuffende ville jeg gitt boka terningkast 6, men boka får likevel en solid 5er fra meg.
Terningkast: 5

Til toppen