Bruddlinjer

Heidi Sævareid Gyldendal 2017 5 anmeldelser

Daniel forsvinner på Glastonbury-festivalen. Da lillesøsteren Hedda begynner å lete etter ham, oppdager hun snart at broren har levd et liv hun ikke visste noe om. Samtidig strir Hedda med egne hemmeligheter, og hun frykter at de okkulte ritualene hun Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Astrid Olderskog Lie

Astrid Olderskog Lie

Skrevet av 18. desember 2017 av Astrid Olderskog Lie på Korgen sentralskole

Bruddlinjer

Bruddlinjer er en historie om hedda og storebroren Daniel. Daniel forsvinner stadig fra familien, men kommer alltid tilbake. Bare ikke denne gangen. Daniel forsvinner fra Hedda på en festival og viser ingen livstegn. Oppi alt dette støter Hedda stadig borti nye problemer, dette innebærer mye lyving for blant annet kjæresten Ulf.

I starten av boka fikk jeg veldig lite motivasjon til å fortsette å lese, fordi boka for meg var altfor treig. Det var veldig mye unødvendig informasjon og dette gjorde meg lei. Ut i boka ble det fort veldig spennende. Det skjedde noe hele tiden som gjorde at jeg ble oppslukt i boka. Det var også en veldig dårlig sammenheng i historien og jeg ble fort forvirret over hva som hørte sammen. Sett bort fra at det var ei litt treig bok og en dårlig sammenheng, så likte jeg boka og det var absolutt en bok for meg. Jeg anbefaler boka og gir den terningkast 4.


josefine paulis

josefine paulis

Skrevet av 14. desember 2017 av josefine paulis på Luster ungdomsskole

«Bruddlinjer»
Heidi Sævareid (født 1984), fikk Kulturdepartementets debutpris i 2013, Riksmålsforbundets barne- og ungdomspris i 2015, og har blitt nominert til Brageprisen tre ganger, ga i 2017 ut «Bruddlinjer» på Gyldendal forlag.
Bokomslaget med Oslos skyline sett gjennom et kvisthull, med urteblader svevende mot bakken på vei mot baksidens illustrasjon av månefasene, gir lovnad om en magisk fortelling. En magisk fortelling, der Hedda og broren Daniel danner hovedbildet.
Handlingen veksler mellom musikkfestival i Glastonbury / Worthy farm, og hjembyen Oslo, der meldinger, droger og Tarotkort binder handlingen sammen.
Daniel, den noe fraværende brorens forsvinning, går merkverdig lite inn på søsteren Hanna. Det står at hun gråter for første gang siden Daniel gikk fra henne, omtrent midt i boken, men det er heller på grunn av sin egen kjedsomhet enn på grunn av brorens forsvinning. Periodevis får vi inntrykk av at hun lengter til naturen, livet og magien i Tarotsymbolene. Det kan virke som om hun heller velger å bare være tilstede og å lukke øynene, dersom det er spørsmål noen av de andre i persongalleriet kan ønske å stille.
Ulf, Hannas eldre kjæreste/forhold dukker opp som en tilsynelatende hjelpsom fyr, med penger nok til å sørge for at hun mottar e-postene hans, tar henne med inn i sin leilighet.
Hanna vandrer via konsertlokaler og gallerier, å inn i et miljø der Tarotkort og mystiske seanser er inngangsbilletten. Hun merker seg magien og fargene rundt seg, og leseren får innblikk i skygger fra heksedukker og svevende menneskekropper i sølv.
Dette er en godt skrevet bok, som helt sikkert mange ville likt å lese. Hvis jeg skulle ønske meg noe mer, var det et inderlig ønske om at enten hovedpersonen eller forfatteren hadde stilt spørsmål i eget liv, ikke bare nevnt de ulike symbolene i Tarotkortene. Det er mye interessant å både snakke om og tenke på videre i fortellingen, og jeg håper på vegne av fremtidige lesere at noen velger å tenke disse tankene.

Josefine paulis, 9A


Peter

Peter

Skrevet av 13. desember 2017 av Peter på Ringshaug ungdomsskole

Denne boken handler om Hedda og storebroren til Hedda som heter Daniel. Daniel er ofte på rømmen fra både Hedda og familien, men som oftest "finner" han veien tilbake. I motsetning til denne gangen hvor Daniel plutselig ikke kommer tilbake igjen…

Boka i seg selv bygges opp på en litt avansert historie. Det er vanskelig å kunne sette seg inn i Hedda's rolle i boka. Dette gjør det vanskelig å skjønne alt i boka, selv for en erfaren leser. I tilegg til at boken er bygget opp på en litt rar historie, blir det også brukt litt vel mye forklaringer/beskrivelser. Dette gjorde boken litt treig, men også at du ikke klarte å koble historien, menneskene og forklaringene sammen.

Du blir kastet rett ut i fortellingen som gjør det vanskelig å forstå hva som skjer i og med at boka er vanskelig i seg selv. Jeg vil derfor anbefale boken til ungdommer rundt 16 og oppover som liker å lese bøker hvor du faktisk må tenke en del for å forstå. Boken falt ikke i min smak, og jeg vil derfor gi boken en 3-er.


Solveig Frøvoll

Solveig Frøvoll

Skrevet av 7. desember 2017 av Solveig Frøvoll på Sigdal ungdomsskole

BRUDDLINJER

Dette var en helt OK bok.
Det er en spenningsbok på 303 sider og med mye bra innhold men også veldig mye dårlig. Den handler om søskenparet Hedda og Daniel som er på en glastonbury-festival, de har det mye moro men så blir Daniel borte. Hun får ikke kontakt med han noen steder og hun er sikker på at han må ha flyttet til utlandet. Hjemme i Norge byr det på mange problemer for Hedda også, og det blir mye juging ovenfor blandt annet kjærsten ULF.
Jeg syntes boka hadde mye innhold som for meg var unødvendig, og i starten fikk jeg veldig lite motivasjon til å lese videre. Innholdet er bra, men boka blir litt tung å lese når det ikke skjer så mye på starten. Det var helt klart mest spennende på slutten, og når det først skjedde noe var det veldig spennende. Språket var lett å forstå og det var også mange beskrivelser. Helt til slutt vil jeg bare skrive at baksideteksten på boka ikke var særlig bra, det var mange vanskelige ord og den fristet ikke så veldig å lese.

Jeg vil ikke anbefale denne boka, men den passer nok aller best for 15-16 åringer tror jeg.
terningkast: 4


Kjerstin Granås

Kjerstin Granås

Skrevet av 5. desember 2017 av Kjerstin Granås på Rosten skole

BRUDLINJER

Boken handler om Heddas som har en bror som heletiden forsvinner. Han er også redd for å bli syk. Denne gangen forsvinner han og han kontakter henne ikke som han vanligvis gjør.

Boken har en veldig egen historie, men den er veldig tunglest. Jeg slet virkelig med å komme meg igjenom. Historien hadde heller ikke noe klar historie etter min mening. Det ble snakk om mye forskjelig og jeg forsto ikke sammenkoblingen. Dette gjorde den også vanskeligere å lese.

Jeg vil gi denne boken en 2 for den ga ikke så mye mening. Hvist jeg skal anbefale den for noen tror jeg man må være 16 ca og ha litt god tid.

Til toppen