Brådypt

Elin Viktoria Unstad Cappelen Damm 2019 77 anmeldelser

Vilja druknet. For tre måneder siden var hun død i 23 minutter. Ingenting blir som før etter det. Mens hun prøver å finne tilbake til livet, skjer det noe. Hun blir kidnappet – og våkner opp på en ukjent øy. Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Elias

Mer enn jeg forventet

Skrevet av 18. desember 2019 av Elias på Hauketo skole, 10. trinn

Boken «Brådypt» er en typisk psykologisk thriller som er skrevet av Elin Viktoria Unstad. Den handler om en jente som heter Vilja som ender opp i en drukningsulykke, der hun var død i 23 minutter. Etter drukningsulykken blir ingenting som før for henne. Hun prøver og få tilbake sitt nydelige vanlige liv, men så skjer noe helt uventet med livet hennes; hun blir kidnappet – og våkner opp på en ukjent øy. Kidnapperen slipper henne plutselig bare fri. Vilja prøver å få tilbake sitt vanlige liv, mens hun prøver og løse det merkelige mysteriet om kidnappingen og familien sin. Mysteriet blir vanskeligere og vanskeligere, hun skjønner mindre og mindre. Personlig likte jeg boken, selv om jeg ikke liker å lese så mye. På starten av skjønte jeg ikke så mye av boken, i hvert fall når Vilja blir kidnappet og ingen tror på henne. Det får meg til å lure ble hun kidnappet eller var det bare en drøm eller hallusinasjon. Men senere i boken forsto jeg handlingen og det økte leselysten min enda mer og fikk meg til å fortsette og lese boken. Byttet mellom fortiden og nåtiden holdt meg både underholdet samtidig som jeg ikke følte noe kjedsomhet. I tillegg til at det skaper et stort klimaks eller høydepunktet på slutten når fortid er fortalt og fokuset blir nåtid. Forfatteren har skildret hvordan Vilja har det så bra at jeg kan sette meg inn i hennes situasjon.
Jeg anbefaler boken til de som liker litt spenning, tristhet og thriller. I tillegg til et bytte mellom tidsperspektivet – før og etter drukningen. Jeg gir boken terningkast: 6, fordi denne boken var mer enn jeg forventet og inneholdt alt jeg kunne ønsket.


Henrik

Brådypt slutt

Skrevet av 15. desember 2019 av Henrik på Løkenåsen ungdomsskole, 9A

Brådypt
Forfatter: Unstad, Elin Viktoria
Tema: Psykologisk thriller
Forlag: Cappelen Damm

Boka handler om en jente ved navnet Vilja, hun ble kidnappet og ble druknet av folket som kidnappet henne, og har vært død i 23 minutter. Det hele startet med at hun våknet opp på en øy med en ukjent mann. Dagen etter, ble hun funnet på brygga uten å vite hva som egentlig hadde skjedd. Etter ulykken kjede så får hun mentale problemer og får et tøft liv både, hjemme og på skolen.
Boken er veldig lett å forstå siden forfatteren ikke har bruk noen dialekter eller noen vanskelige ord. Men det er litt vanskelig å få med seg på hva som skjer først og etter historien på grunn av at for fatteren har delt opp kapitelene og har skrevet og ulike holdelser før og etter drapet.

Jeg synes at boken har en bra historie, men jeg ønsker at forfatteren forklarte mer om bipersonene i historien på grunn av at når vi får høre om dem i boken så er det bare når de er sammen med hovedpersonen altså hovedpersonen. Jeg er også litt overasket med slutten siden jeg ikke hadde forventet at slutten skulle være så overaskende, siden mine forventninger da jeg leste boka var ikke det jeg forventet i det heiletat med slutten. Og det var skuffandes.

Terningkast 4


Aadya Ray

Det er dypere enn du tror

Skrevet av 15. desember 2019 av Aadya Ray på Sofienberg skole

Brådypt er en psykologisk thriller, som handler om en ulykke, forelskelse og et mysterium. Hovedpersonen, Vilja har opplevd en drukningsulykke og vært død i 23 minutter. Hun som elsket å svømme før, er nå livredd for vann. Etter traumet er det vanskelig for Vilja å komme tilbake til seg selv. Mens hun prøver å komme seg gjennom alt dette blir hun kidnappet, og merkelignok er hun hjemme igjen dagen etter. Hun forstår ikke hva som skjer, men ingen tror fullstendig på henne, alle sier at hun hallusinerer. Den indre spenningen i boka gjør den veldig interessant. Det er veldig lett å kjenne seg igjen i tankene til hovedpersonen, for de er blitt beskrevet på en spektakulær måte. Boka er fengende fra starten og handlingen hopper frem og tilbake i tid, som holder spenningen jevn hele veien. Jeg er litt skuffet over slutten, det er ikke veldig realistisk og det ødelegger litt av stemningen i boka. Boka er en virkelig thriller, det er også ganske vanskelig å legge fra seg. Det er anbefalt til alle ungdommer, og burde absolutt bli nominert til uprisen. Den får terningkast 5 av 6.


William

Spennings bombe

Skrevet av 12. desember 2019 av William på Kråkerøy ungdomsskole

Brådypt

«Spennings bombe«

Brådypt er tittelen til boka. Forfatteren heter Elin Viktoria Unstad. Forlaget er Cappelen Damm. Boka handler om Vilja som er hovedpersonen i boka, hun går på videregående og sliter med depresjon. Det boka starter med at Vilja kommer i en drukningsulykke og heldigvis blir reddet, også går man tre måneder fram tid og da blir hun kidnappet til en øde øy. Men i tillegg så er det en kjærlighets historie fordi det er en gutt som heter Eric, som forelsker seg i Vilja.

Denne boka var veldig lett å lese fordi den hadde korte setninger og enkle ord det ble heller ikke brukt dialekt ord eller banneord. Forfatteren skrev også som hun var Vilja og da fikk du en veldig bra innlevelse fordi det var skrevet veldig ungdommelig. En av tinga som er kanskje viktigst for meg i en bok er at det er spenning i den, denne boka var full av spenning og tillegg så fikk du alltid lyst til å lese videre fordi, du ville alltid vite hva som skjer videre. Vilja ble beskrevet litt dårlig synes jeg du fikk bare vite litt om henne i starten, det var litt dumt fordi jeg liker å se for meg med gode detaljer. Forfatteren kildret også veldig bra hun var flink til å utvide øyeblikket fordi det er jo ikke noe gøy når spenningen ikke varer lenge. Det var egentlig noe dårlig med denne boka nesten så jeg har ikke noe mer dårlig å si.

Jeg anbefaler denne boka veldig fra tolv til atten år. Fordi denne boka har en sjanger som passer denne alderen veldig godt.

Denne boka burte bli helt klart nominert til Uprisen synes jeg, det er nesten en helt perfekt bok.

Terningkast 5/6


Anne

Brådypt

Skrevet av 12. desember 2019 av Anne på Vågå ungdomsskole

Boka handlar om ei jente som druknar å som ikkje helt ble den same etter ulykka. Hun har forskjellige problema å ho merka at familien hennar skjula noko for ho. Boka er spennande fordi det skjer noko nytt hele tiden, er full av action, men det som gjer den negativ er at boka er treg å det skjer mye gjentagelse også at ho plutseleg er på ei øy også plutseleg heime att, det gjer boka litt kjedeleg

Terningskast: 4

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Linnea

En bok man burde lese

Skrevet av 10. november 2019 av Linnea på Hisøy skole

Brådypt
Unstad, Elin Viktoria
Psykologisk thriller
Cappelen Damm

Boken brådypt handler om en jente som heter Vilja. For 3 måneder siden druknet hun, og siden har livet hennes ikke vært det samme. Underveis i boka begynner mystiske ting å skje, men etter hva hun blir fortalt er alt bare hallusinasjoner, er det egentlig alt en hallusinasjon?

Boka hadde til tider litt for mye skildring. I starten var det ganske spennende, men senere gikk det veldig rolig, og ble fort mye beskrivelser som gjorde det rett og slett litt kjedelig. Man venter på spenning, men når du blar videre er det bare det samme. Egentlig jo mer du bladde, ble det mer skildring, som ble over tid kjedelig. Det tok ganske lang tid før spenningen kom, noe som kan være bevisst gjort av forfatteren, men personlig synes jeg det tok litt vel lang tid.

Når man først kom til spenningen var det virkelig spennende! Da var alt beskrevet veldig bra, og jeg klarte så vidt og se vekk! Jeg skal ikke røpe for mye om avslutningen, men den var utrolig bra skrevet, og jeg fikk virkelig lyst til å lese videre!

En annen ting jeg likte veldig godt var at man fikk et godt innsyn om hvordan drukning kan ramme hvem som helst, til og med en som svømmer så si hver dag. Man fikk vite at etter en slik hendelse tar det lang tid før du kan for eksempel bare det å se på vann igjen. At «minnene» sitter langt inne. Man får se at det å drukne virkelig skaper traumer, og at det rett og slett ikke er noe godt med det. Jeg tror også at Vilja ble isolert mer etter hendelsen, men også på grunn av noen andre hendelser i boka.
Underveis i boka fikk man gradvis mer informasjon om hvordan hun druknet, men samtidig handlingene som skjedde «nå». Det var delt opp i kapittel «nå» og for eksempel «12 uker tidligere». Det kan være vanskelig å følge med når det er delt opp slik, men i dette tilfelle var det ikke vanskelig og det gjorde det litt mer spennende.

Slutten av hoveddelen og hele avslutningen synes jeg var det mest spennende. Jeg likte veldig godt avslutningen mellom Eric og Vilja. Samtidig så likte jeg veldig godt spenningstoppen! Slutten var veldig bra, den var så bra at den kunne for min del vært enda lengere. Dette tenker jeg er bevisst av forfatteren, siden avslutninger skal jo egentlig ikke vare så lenge.

Jeg gir boka terningkast 4.

Til toppen