Boy Nobody 2: Oppdraget

Allen Zadoff Schibsted Oversetter: Tiril Broch Aakre 2016 3 anmeldelser

Han var den perfekte leiemorder. Men nå har han begynt å stille spørsmål – og Programmet frykter at deres sterkeste kort er blitt en trussel.

Hvordan skrive en anmeldelse

Robert Kyllo

Robert Kyllo

Skrevet av 15. januar 2017 av Robert Kyllo på Hovedgården ungdomsskole

Bok: Oppdraget
Forfatter: Allen Zadoff
Forlag: Schibsted
Utgivelse: 2015

Få det gjort

Boka handler om en 16 år gammel gutt med null identitet, trent opp til å drepe for en hemmelig organisasjon som heter programmet.

Få, utfør og meld i fra om ferdig oppdrag er det eneste han har gjort i de siste 2 årene. Han har nettopp fått i oppdrag om å eliminere en mann som styrer en uvanlig ungdomsleir og før gutten vet ord av det kommer en dame inn i rommet med pistol i hånda.

Når jeg leser boka «Oppdraget», så merker jeg at 20 minutter med lesing føles ut som 10. Det er ganske lett å lese seg bort noen ganger fordi boka er så spennende. Allen Zadoff skriver på en måte hvor han bytter mellom tankene til den 16 år gamle agenten og det som hender med han. Hele tida i boka så analyserer denne gutten alt og alle. Han visualiserer scenarioer som kan hende han eller andre og endrer kroppsspråk for at folk skal tro på ting han sier. En blir revet med i boka av tankegangen til denne gutten og det er nok halvparten av spenningen i boka mener jeg.

Boken er skrevet enkelt og er ganske lett lest. Selv om det er mye tanker som flyr rundt i hodet på hovedpersonen så trenger du ikke å lese mellom linjene for å forstå ting. Du trenger ikke å lese bok 1 i for å forstå Hovedpersonen, du for et perspektiv av han som endrer seg over hele boka fordi gutten blir mer og mer bevisst på at det er ting han ikke vet om seg selv og programmet. Historien til gutten om hvordan han ble agent er det som gjør at du også vil grave deg dypere og dypere i boka.

Selv om boka beskriver bra, så hender det til tider at den beskriver for bra. Når gutten dreper eller slåss, så kan det bli litt brutalt å lese.

Boka er en unik spennings bok, men minner meg likevel om diverse andre bøker jeg har lest. Alt i alt så er boka veldig bra, den er spennende, realistisk og morsom å lese. Jeg ville nok sagt at dette er en typisk «guttebok», men kan likevel være en bok for jenter.

Jeg gir boka terningkast: 5


Jason Storsve

Jason Storsve

Skrevet av 2. mars 2016 av Jason Storsve på Sagene skole

Oppdraget er alt

Hovedpersonen er en 16 år gammel snikmorder som jobber for en organisasjon som kaller seg selv Programmet. Han har ikke noe navn eller identitet. Hovedpersonen er på en ungdomsleir når det plutselig kommer et team med soldater og omringer ham.
Oppdraget er bok 2 i trilogien Boy nobody som er skrevet av Allen Zadoff. Våpenet, som er den første boka i serien, ligger på den Nord-Amerikanske listen kalt 2014 Top Ten Pick for Reluctant Readers og ble nominert til Best Young Adult Novel i the 2014 International Thriller Awards.

Oppdraget er en veldig intens og spennende bok. Språket er veldig filmatisk, så jeg forestilte meg alt veldig godt. Når det var en slåsskamp, kunne jeg forestille meg hver minste detalj. Boka er en blanding av en bok om å være hemmelig agent og ungdommer som redder verden. Forskjellen på denne boka og andre bøker om ungdommer, som Divergent, er at i dette tilfellet forsvarer ungdommen ledelsen istedenfor å bryte den ned. Jeg synes at hovedpersonen var overmenneskelig. Han gjorde aldri en eneste feil og måtte flere ganger slåss mot folk som er bedre enn ham. Han brukte sjelden våpen. Det skulle vært vanskeligere for ham å overvinne fiender.

I boka står det flere ganger at han ikke har sovet nok. At han blir mer sløv og gjør flere feil. Det synes jeg var unødvendig fordi det ikke utgjorde noen forskjell i historien. Boka hadde veldig mye mer blod og gørr i seg enn i bøker hvor de bruker mye skytevåpen. Siden det ikke var så mange skuddvekslinger, ble drapene mye mer voldelig og bedre beskrevet. Måten hovedpersonen ser på smerte, er helt forferdelig og får meg til å synes synd på ham. Ikke bare er synet hans på smerte trist, men også livssynet hans.
Deler av boka var ganske forutsigbare. Siden boka var filmatisk, var det lett å skjønne hva som skulle skje. Jeg synes forutsigbarheten fungerte bra fordi det ble fulgt opp av rask handling. Da hovedpersonen skjønte hva som skulle skje mot slutten av boka, løste han oppdraget altfor fort. Han gikk rett på sak, og i løpet av få sider var saken løst. Selv om jeg synes at slutten var altfor kort, skjønner jeg også hvorfor det ble skrevet slik. På grunn av tankegangen til hovedpersonen kunne den ikke vært noe lengre. Han tenker jo ikke på noe annet enn oppdraget, så da kan man jo ikke høre om andre tanker.

Generelt likte jeg boka godt. Den funket bra selvstendig, men jeg har fortsatt lyst til å lese bok 3. Boka hadde gode beskrivelser og var fylt med spenning. Det var en del blod og gørr, men det passet inn i boka. Jeg likte den delen av boka, men for de som ikke liker for mye sånt, vil jeg ikke anbefale denne boka. For de som liker Divergent, vil jeg anbefale denne boka. Her får man høre mer fra regjeringen og ledelsen sitt perspektiv.

Jeg ville gitt denne boka terningkast 5.


Marius Lund

Marius Lund

Skrevet av 2. mars 2016 av Marius Lund på Løkenåsen ungdomsskole

«Oppdraget» er andre boken i en trilogi av Allen Zadoff. Boka handler om en 16 år gammel gutt som er med i programmet. Han har vært en pålitelig leiemorder inntil nå. Han har begynt å tvile på programmet og har begynt å stille spørsmål. Programmet er redd for at den hittil beste leiemorderen har blitt til en trussel.

Jeg likte boka ganske godt. Den var en veldig god oppfølger til bok 1 «Våpenet». Det var en veldig spennende bok med ett tema jeg elsker. Ungdomsagent/leiemorder, det er virkelig ett fantastisk tema og jeg lever meg skikkelig inn boka. Jeg drømmer meg bort mens jeg leste den. Det er en original bok, men minner allikevel til tider om andre bøker jeg har lest tidligere. Selv om jeg har lest mange slike bøker tidligere så klarte forfatteren å skape en spennende spionbok med en ny vri.

Den var spennende fra start til slutt og hadde en slags intensitet som gjorde at jeg ikke ville legge fra meg boken. Det var et lettlest språk som gjorde at sidene gikk fort å lese. Den er på 412 sider. Det er en lettlest bok selv om den er litt lang. Jeg vil si boka passer for gutter som er fra 13 år og oppover. (Kanskje også jenter, men det er nok en typisk bok gutter flest liker)
Jeg tror det er lurt å ha lest 1. bok i serien slik at man vet forhistorien til denne tenåringen og ved å ha lest den vil man også klare å forstå mer av 2 bok.
Alt i alt en veldig spennende bok fra start til slutt. Det eneste jeg vil trekke den litt for er at jeg føler at ideen er litt brukt opp, men han fremstiller boken likevel på en helt annerledes måte.

Terningkast 5!

Til toppen