Bouvetøya 2052

Lars Mæhle Samlaget 2015 19 anmeldelser

Året er 2052. Startskotet går for tidenes heftigaste nett-reality, ein klimakonkurranse på isolerte Bouvetøya i Sørishavet. Ein ungdom frå kvar verdsdel, kvar med sine unike eigenskapar, skal knive om enorme pengesummar. Dei skal vere offline i tre dagar, mens resten Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Therese Hofstad-Fjellet

Therese Hofstad-Fjellet

Skrevet av 14. desember 2015 av Therese Hofstad-Fjellet på Søvik Oppvekstsenter

«Bouvetøya 2052» av Lars Mæhle
Årets miljøbok?
Vi følger den unge miljøaktivisten Roland i en fremtid hvor klimaendringene har snudd verden på hodet. Året er 2052, og sammen med rasende klimademonstranter kjemper syttenårige Roland mot regjeringen i et forsøk på å redde verden.
Samtidig går startskuddet for tidenes heftigste nettreality, «Bouvetøya», som er skapt for å gi fem ungdommer en sjanse til endre miljøpolitikken. Mot sin vilje blir Roland viklet inn i nettrealityen, som skal vise seg å være et spill på liv og død …

Det første jeg ønsker å formidle om denne boka, er at den har et veldig relevant tema, nemlig dagens klimakrise i verden. Du leser boka og ender med å se klimakrisen fra et helt nytt perspektiv. Men problemet med denne boka er at den fort blir veldig kjedelig å lese. Jeg syntes ikke forfatteren klarte å holde det spennende. Spenningskurven var den samme hele tiden, den gikk verken opp eller ned, og den var lett å legge fra seg. Det var veldig korte kapitler, så jeg syntes den var litt tung å lese. De korte kapitlene gjorde det vanskelig å henge med i historien.
Jeg vil anbefale denne boken til ungdommer som har lest en del bøker i fra før av, og gir den 4 for et relevant tema og originalitet.

Therese Hofstad-Fjellet, 15 år, Søvik Oppvekstsenter.


Ludvik

Ludvik

Skrevet av 2. desember 2015 av Ludvik på Hvittingfoss skole

Miljø boka.
Lars mæhle
-bouvetøya

Bouvetøya er en veldig spennende og interesang bok. I boka hører vi om Roland som er en 17 år gamel klimaaktivist fra Oslo. Når han meller seg på en demonstrasjon starter en av tidenes heftigste realityserier. Denne serien er en klimakonkurranse der vinneren får en milliard til en klimasak de vil gi til. De får og penger til privat bruk. På øya vert,ble fem ungdommer som skal kjempe om å være nummer en. På Bouvetøya er det ikke lett, og det er ofte veldig hardt vær.

Dette er ei bok som passer for ungdommer og voksne som liker spenning. Jeg vil anbefale denne boka, og gir den terningkast 4.


Andreas

Andreas

Skrevet av 30. november 2015 av Andreas på Hovedgården ungdomsskole

Klimakrisen

Lars Mæhle har skrevet en spennings bok om klimakrisen i framtiden. Hvert år er det en klimakonkurranse. Fem ungdommer, en fra hver verdensdel kommer til Bouvetøya i Sørishavet for å bli med på en klimakonkurranse på liv og død. I potten ligger det enorme pengesummer, og sjansen til å redde planetens fremtid.

Jeg opplevde boka som spennende og realistisk. Det var som å være inne i handlingen, og det gjorde at den ble mer levende. Jeg synes at det mest spennenende var når de tre siste ungdommene skulle overleve under et ekstremvær, og samtidig gjøre en umulig oppgave for å komme seg bort fra øya med sjansen til å redde fremtiden. Jeg likte at forfatteren skrev boken med indirekte tale, og i enkelte deler av boken passet det veldig godt. Det jeg ikke likte med den var at den var på nynorsk. Det gjorde at enkelte ord var vanskelige å forstå.

Det fine med boka er at den gir et hint om hva som kan skje i fremtiden, og at man må være obs på ting som kan skade miljøet. For deg som elsker spennende bøker er denne boka perfekt. Jeg vil anbefale den til gutter på 13 til 16 år.
Terningkast: 4-5


Anna

Anna

Skrevet av 26. november 2015 av Anna på Sandfallet ungdomsskole

Bouvetøya 2052

Boka handler om 17 år gamle Roland som sammen med fire andre ungdommer fra hver verdensdel er med i en klimakonferanse på liv og død på en øy i Sørishavet.

Handlingen er lagt til år 2058. Hovedpersonen er Roland Makowski, en 17 år gammel klimavokter fra Oslo. Mot sin vilje blir han med i nettrealityen "Bouvetøya 2052", en konkurranse hvor fem ungdommer, en fra hver verdensdel, skal finne løsningen på klimaproblemer og kjempe mot hverandre.

Jeg synes boka starter litt treigt, og det er litt forvirrende da forfatteren i begynnelsen bytter mellom hovedpersonen og mannskapet om bord på skipet som skal sikre tryggheten under konkurransen. Men når selve handlingen og konkurransen begynner blir det mer spennende.

En ting jeg synes boka mangler er å få vite mer om hva de andre deltakerne føler og tenker, da boka for det meste er skrevet fra Roland sitt synspunkt.

Avslutninga gikk litt for fort etter min mening, men alt i alt er boka ganske bra. Den tar opp miljø, noe som er et viktig tema, men det er også spenning og litt romanse, så den fungerer godt som en bok for ungdom. Konseptet med konkurransen ligner litt på "Hunger Games", men ikke så mye at det virker som en kopi.

Jeg gir boka terningkast 5. Det er en bra bok, men den mangler litt for å få en sekser.


Aksel Gøytil Bødtker

Aksel Gøytil Bødtker

Skrevet av 17. november 2015 av Aksel Gøytil Bødtker på Tangenåsen ungdomsskole

Miljødystopi Klisje
Du trenger ikke lese boka her kommer det hoved poenget!
Vi mennesker ødelegger jorda og vis vi ikke stopper med det vil det være Game Over. Vår generasjon med voksne er de siste med muligheten til å stoppe klimaendringene før der går ut av kontroll. Havene som tidligere har tatt til seg mye av utslippene vil snart bli så varme at de vil slippe det ut igjen (2017ish). Vi er nøtt til å stå sammen som et folk og forstå at dette er viktig, for feiler vi vil liv på jorda gå mot en slutt.
Til de voksne som måtte lese dette, det er barna deres og som skal leve i verdenen dere skaper, få sine barn osv… Siden tidenes morgen har mennesker kjempet for å overleve, skal vi utrydde oss selv nå? Rømme fra det synkende skipet? Nei!!! La oss stå opp og gjøre noe før det er for seint! Jeg lover at du ikke vil angre.
Merkelig og litt teit komplott, jeg syns at det er merkelig at 5 ungdommer blir sent på en øy og må drepe hverandre. Handlingen har ikke så mye å gjøre med hovedpoenget, som er å redde miljøet. Spesielt i starten kan det være litt vanskelig å tolke handlingen. Men Lars Mæhle klarer fortsatt å lage spenning når mannskapet på båten blir overfalt. Det er egentlig det som trakk meg gjennom den merkelige handlingen, bare for å vite hva som skjedde med dem. Men egentlig syns jeg han kunne spart oss for det hele og bare godt rett på poenget som kommer på slutten. For det er ikke noe tvil om at det er viktig, det er kanskje noe av det viktigste i vår tid, så bra tenkt Lars Mæhle. Jeg konkluderer med at det er en god ide, men veldig overdrevent.
Korte kapitler gjør at det ble en god flyt i lesingen til tross for mye oppramsing av fakta.
Ungdommene på øya var dårlige karakterer, jeg fikk ikke mye medfølelse med dem. Kanskje det var meningen, spesielt amerikaneren var bare en slags bi rolle og handlingen rund ham var enkel. Altså ikke veldig gjennomtenkt og derfor ikke så bra.

Vis flere anmeldelser

Til toppen