Blüchers hemmelighet

Alexander Løken Cappelen Damm 2022 13 anmeldelser

Alexander Løken tar oss med til sommeridyllen ved Drøbak. Men alt er ikke som det skal være i forsommersola. Når krabbene angriper i flokk og sjøen utstråler en mørk kraft som truer med å trekke henne ned, er det ikke rart Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Andrea

Blüchers dødelege hemmelighet

Skrevet av 3. oktober 2022 av Andrea på Åkra ungdomsskole

Forfatter: Alexander Løken

Kva om du plutselig stod ovenfor eit levende mareritt, og livene til alle rundt deg var i dine hender? Der du begynner å tvile på deg selv, og på kva som er ekte. Eit mareritt der de døde manipulerer og myrder uskyldige mennesker fordi dei er einsamme. Dette er akkurat det som skjer med hovudpersonen Kit og familien hennar.

Eg likte boka godt, og syns ho var spennande. Boka svarer på sjangeren sin, spenning, noko som er veldig viktig. Starten var litt treg og gjorde det litt vanskleleg for boka å gripe ordentleg tak i meg, men når eg kom inni det var det vanskeleg å slutte å lese. Eg kom tett innpå hovudpersonen, og det gjorde ho troverdig. Eg skjønte kvifor ho handla slik ho gjorde, fordi eg kom så tett inn på tankane og følelsane hennar. Det beste med boka var dei levande skildringane. Det var enkelt å leve seg inn i boka og sjå handlingane, og personane, for seg. Det gav meg tydelege bilete i hovudet, noko som gav meg eit slags forhald til boka. Dei levande skildringane var det som greip ordenleg tak i meg, og forsterka interessen min i det å finne ut korleis det enda. Eg skulle ønske at boka var litt meir opplysande rundt Blücher og 2. verdenskrig, fordi eg trudde at boka skulle handle om det og det hadde gjort boka meir troverdig. Slutten på boka var ganske bra. Eg fekk svar på det meste og klarte dermed å legge boka vekk. Samtidig skulle eg ønske at slutten var litt lengre, fordi eg følte at det gikk for fort. Det gjorde slutten litt forutsigbar, kor eg såg føre meg kva som skulle skje. Eg syns det hadde vore betre vist sjølve slutten vart litt meir fokusert på og starten var litt kortare.

Eg gir boka terningkast 4. Dette var ei god bok som eg vil anbefale andre å lese. Starten var litt treg, men ho vart veldeg gripende når sjølve historia begynte. Eg trur denne boka kan nå langt, og bli nominert blant dei fem bøkene.


Martha Østensen

Godt, godt Gottfried

Skrevet av 3. oktober 2022 av Martha Østensen på Åkra ungdomsskole

"Blüchers Hemmligheit", er ei god fantasybok om eit tysk krigskip som sank under der andre verdenskrig, og nå fullt av spøkelser!

Hovedpersonen er Kit eller eigentleg Nikoline Kittelsen. Ho og familien har ei hytte uttenfor Drøbak der eit tysk skip sank under andre verdenskrig, men kit har aldri likt seg der. Ho har rett og slett ein ekkel kjensle kvar gong ho er der (det hadde eg også hatt om eg hadde vorte angrepe av krabber med ansikt), og det hjelper ikkje når det skjer så mange underlege ting der heller.

Eg synest boka i sin heilhet var over middels karakter. Tempoet var litt ujevnt, ved at det gjekk ganske seint i starten og fort på slutten. Starten skjedde det ikkje noko, så da kunne forfattaren kanskje ha komt litt fortere inn i forteljinga. På slutten under spenninga gjekk det litt for fort, kor eg kunne tenkt meg at forfattaren skildra sånn som han gjorde når han beskreiv krabbane. Boka hadde mykje kreativitet med dei krabbene som hadde ansikt, og alle dei underligge tinga som skjedde rundt Kit, som å sjå den daude bestemora si danse ved sjøen. Språket var godt med alle dei skildringane og uttypingane av spøkelsa, menneska og tankane deira. Eit stort pluss når forfatteren tok eit verkemiddel som tysk inn i boka. Forventa kanskje litt meir om andre verdenskrig, ellers ganske bra, kor eg elsker alle speningstoppane i boka. Boka var ganske lett å sjå føre seg.

Konklusjonen er at "Blüchers hemmeligheit" er ei god bok med masse spenning og kreativitet. Sakna kanskje eit jevnt og trutt tempo, og meir om krigshistorie.

Terningkast svak 5


Kristoffer G.S.

Treg start, god hoveddel, dårlig slutt

Skrevet av 3. oktober 2022 av Kristoffer G.S. på Åkra ungdomsskole

Blüchers Hemmelighet er ein kort, god og spennende bok for ungdommer, med flere twister og gode deler, men faller ned ved slutten.

Blüchers Hemmelighet starter med at Nikoline "Kit" Kittelsen reiser på tur med moren og dei to brødrene sine, Finn og Gustav, til hytten sin på Drøbaksundet. Etter Kit blei angrepet av nokon krabber, så begynner ho å tenke at det er noe rart som skjer og starter å undersøke litt. Etter hvert blir ho mer kjent med den rare naboen sin, Malcolm, som faktisk veit mykje mer enn han lar vises. Kit ender opp med å hjelpe Malcolm med å finne ut kva som skjer, og med hjelp av brødrene hennes så kommer dei heilt sikkert til å få det til.

Personlig så tenker eg at denne boken var god dei første 20 kapitlene, men så i dei siste få kapitlene så begynte det berre å bli mykje mindre interessant. Eg la og merke til at tempoet i dei siste få kapitlene var litt varierende, med noen deler som føltes for treige ut, og noen som var for raske. Generelt så tenker eg at slutten var relativt uinspirert, og alt for trygg.

Ein ting som eg tenker var gjort veldig bra var skildringene, for eg følte at forfatteren klarte å beskrive områdene og handlingene veldig godt gjennom heile boken, så det hjalp med at eg kunne se føre meg kva som skjedde og kunne leve meg inn i historien. Eg er og glad for at det var mange twists gjennom boken, noen bedre enn andre, men uansett så hjalp det med å lage ein god atmosfære.

Denne boken hadde ein litt treig star, ein veldig god og interessant hoveddel, med relativt kjekke karakterer og ein god verden, men med dei siste få kapitlene så faller det mer av. Men uansett så hadde eg anbefalt å lest den.

Eg gir denne boken terningkast 4.


Karoline

Korleis gjekk det med Gottfried?

Skrevet av 3. oktober 2022 av Karoline på Åkra ungdomsskole

"Blüchers hemmlighet" handler om Kit, brødrene og Gottfried. Gottfried har hemmelige krefter og ligger på havets bunn i Drøbakksundet. Han var fanget i skipet da Blücher sank. Kit skal prøve å finne ut kva som skjedde med Gottfried, og ikkje minst Blücher.

Hovedpersonen er verdt å bli kjent med. Kit heiter egentleg Nikoline. Ho er engasjert, nysgjerrig og veldig spennende å følge med på. Kit gir seg ikkje før ho får til det ho har bestemt seg for. Det var fleire gode forklaringar av korleis hu såg ut, og korleis hu oppførte seg. Vi fikk også eit godt innblikk av kva ho følte og kva ho såg.

Boken sin sjanger er spenning, og det trur eg passar fint til boka. Dei er flinke til å få opp spenning, og når dei gjer det er det så spennende at du ikkje klarer å legge frå deg boka, men det er alltid eitt par sider i kvar bok som er kjedelege så begynner spenningen igjen. Slutten på boken var heilt grei, fordi vi fekk svar på kva dei skulle gjer, men aldri korleis det gjekk videre. Eg synest vi burde fått vite kva som skjedde etterpå, og om det dei gjorde funka eller ikkje. Opplysende var boka. Eg lærte litt meir om 2. verdenskrig og korleis folk kan ha hatt det i følge den journalen, men noko i boka var ganske urealistisk. Det gjer at eg ikkje vil tru at alt eg leste var sant, men kanskje funnen opp.

Terningkast: 4

Fire gode ting: spenningsnivået, skildring av hovudperson, opplysende, men litt urealistisk og varierande tempo i boka.

To ting eg sakna: "god slutt", men fekk ikkje svar på alt eg ville. Eg ville vite kva som skjedde videre, og kanskje ha det litt meir realisktisk/meir om 2. verdenskrig.
Eg meinar at denna boka er så god at den kan komme seg i hvert fall så langt at den blir nominert blant dei fem beste bøkene i Uprisen. Det er ikkje sikkert den vinner, men den er så god at den fortjener å bli nominert.


Bjørn Viktor Bratsberg

Det levende mørke dypet

Skrevet av 1. oktober 2022 av Bjørn Viktor Bratsberg på Inderøy ungdomsskole

Blüchers Hemmelighet av Alexander Løken
Boka handler om en jente som heter Nikoline, men hun blir bare kalt Kit. Familien har bestemt seg for Å selge hytten fordi moren ikke trivdes der. Kit, moren og de to brødrene drar på hytten en siste helg. Da oppstår det flere hendelser som kun spøkelser kunne utført. Det oppstår mystiske ting som Kit bare må finne ut av. Hun får hjelp av hyttenaboen som heter Malcolm. Han kom opprinnelig fra Amerika, men ble sendt til Norge på grunn av et jobboppdrag fra CIA. Han hadde blitt veldig opptatt av krigsskipet Blücher som sank natten 8.april 1940 i drøbakssundet. Skipet hadde en tysk gutt som het Gottfried om bord. Han var ikke som alle andre. Han hadde spesielle krefter som var farlige. Han snakket knapt og utførte handlinger man ikke kunne se for seg.

Boka er ekstremt spennende, fordi den har mange spenningstopper og flere temaer som er knyttet til ett tema. Det gjorde at boken ble veldig spennende Den ble ekstra spennende siden jeg liker 2.verdenskrig godt. Når man leser, har man ikke lyst til å legge fra seg boken. Den er både skummel og interessant. Hjernen din blir full av tanker resten av dagen. Tankene er vanskelige å få ut av hjernen. Da jeg leste boken ble jeg liggende til langt på natt fordi jeg ikke ville slutte å lese boken. Den er både skummel, dyster og spennende. Boka er skrevet på en veldig kreativ måte, Man kommer godt inn i boka når man leser den. Jeg syntes boka hadde en litt brå og kort avslutning. Hva skjer videre med Gottfried, hva gjør Kit videre? Jeg liker at det er en litt åpen slutt, det gir en effekt på boken som gjør at man må tenke litt. Jeg syntes at det kunne kommet en bok Nr.2, med det er det ikke sikkert alle syntes. Jeg syntes det var en helt ypperlig bok.
Jeg gir derfor boken terningkast 5.

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Bjørn Viktor Bratsberg

Det levende mørke dypet

Skrevet av 1. oktober 2022 av Bjørn Viktor Bratsberg på Inderøy ungdomsskole

Blüchers Hemmelighet av Alexander Løken
Boka handler om en jente som heter Nikoline, men hun blir bare kalt Kit. Familien har bestemt seg for Å selge hytten fordi moren ikke trivdes der. Kit, moren og de to brødrene drar på hytten en siste helg. Da oppstår det flere hendelser som kun spøkelser kunne utført. Det oppstår mystiske ting som Kit bare må finne ut av. Hun får hjelp av hyttenaboen som heter Malcolm. Han kom opprinnelig fra Amerika, men ble sendt til Norge på grunn av et jobboppdrag fra CIA. Han hadde blitt veldig opptatt av krigsskipet Blücher som sank natten 8.april 1940 i drøbakssundet. Skipet hadde en tysk gutt som het Gottfried om bord. Han var ikke som alle andre. Han hadde spesielle krefter som var farlige. Han snakket knapt og utførte handlinger man ikke kunne se for seg.

Boka er ekstremt spennende, fordi den har mange spenningstopper og flere temaer som er knyttet til ett tema. Det gjorde at boken ble veldig spennende Den ble ekstra spennende siden jeg liker 2.verdenskrig godt. Når man leser, har man ikke lyst til å legge fra seg boken. Den er både skummel og interessant. Hjernen din blir full av tanker resten av dagen. Tankene er vanskelige å få ut av hjernen. Da jeg leste boken ble jeg liggende til langt på natt fordi jeg ikke ville slutte å lese boken. Den er både skummel, dyster og spennende. Boka er skrevet på en veldig kreativ måte, Man kommer godt inn i boka når man leser den. Jeg syntes boka hadde en litt brå og kort avslutning. Hva skjer videre med Gottfried, hva gjør Kit videre? Jeg liker at det er en litt åpen slutt, det gir en effekt på boken som gjør at man må tenke litt. Jeg syntes at det kunne kommet en bok Nr.2, med det er det ikke sikkert alle syntes. Jeg syntes det var en helt ypperlig bok.
Jeg gir derfor boken terningkast 5.

Til toppen