Beta 2: Øya

Amund Hestsveen, Torborg Igland Gyldendal 2015 12 anmeldelser

Hva om noen virkelig var på jakt etter deg? Hva om internett var erstattet av et overvåkningsnett? Hva om du ikke visste hvor du kom fra, hvem som var foreldrene dine, eller om du hadde noen? Kodak og Jor har Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Marie Resset

Marie Resset

Skrevet av 16. november 2015 av Marie Resset på Otta Ungdomsskole

Øya er en dystopi, og er oppfølgeren til Flukten. Boka handler om 26 ungdommer fra stasjon 21 som har klart å flykte fra et fælt diktatur med mange regler og krav.
Selv syntes jeg at Flukten var bedre fordi den hadde mer spenning, og det skjedde mye mer. Om du ikke har lest Flukten så blir det nok også litt vanskelig å få med seg hvem som er hvem av personene og hva som har skjedd før.
Det er noen ganger vanskelig å forstå og å komme seg helt inn i selve handlingen og boka blir kjedelig i lengden.

Likevel var boka bra fordi den var bra skrevet og hadde flere bra beskrivelser. Den hadde også forskjellige synspunkt, både av Kodak, Livni, Jor og Neru, noe jeg likte for da får man vite andres tanker og hva som skjer med dem.
Jeg likte handlingen, men den var ikke alltid skrevet på en så spennende måte hele tiden.
Jeg gir boka en 3-er for jeg føler at den kunne vært bedre.


Live Lindby

Live Lindby

Skrevet av 12. november 2015 av Live Lindby på Otta Ungdomsskole

Bokmelding – Øya
Bra eller dårlig?
Denne boka klarer jeg ikke bestemme meg om er bra eller dårlig. Boka er skrevet av Torborg Igland og Amund Hestsveen. Øya som boka er alt er bok nummer to i serien kalt Beta. I serien med tre bøker møter vi Livni, Jor og Kodak. De bor i Skandia, et framtids samfunn ca. seksti år frem i tid. Det er et samfunn med strenge regler der kunst, musikk og litteratur er forbudt. Skandia består av flere land i Skandinavia og er et iskaldt diktatur. Kodak og Jor unnslapp det strenge samfunnet og reiste med en redningsskøyte sammen med 24 andre ungdommer. Livni ble igjen for at de skulle ha en på innsiden. De flyktet til en ubebodd øy der de finner mye rart, både beskjeder, ting de kan bruke i kampen mot Skandia og gamle ruiner av hus som har blitt bombet ned av Skandia-styrkene. Disse menneskene som bygde opp disse husene var en del av Alfa-styrkene, de kjempet mot Skandia. Alfa-styrkene tapte til slutt kampen om å styre samfunnet mot Skandia. Ungdommene bestemmer seg for å kalle seg for Beta og de føler seg som et eget lite samfunn, de vil prøve og stå imot Skandia. Mens Livni jobber på innsiden blir hun utfordret på helt nye områder hun må gjøre ting som er hennes verste mareritt. Ingen kan få vite hva hun har gjort eller hva som er hensiktene hennes. Hun har blitt en av de utvalgte, men hun blir fortsatt på prøve av Neru og de andre av lederne i samfunnet for å bevise at hun er god nok til å bli offiser. Utfordringene blir også mange for ungdommene på øya der de må være smarte for å kunne overleve på en øde øy.
Denne boka syntes jeg som sagt er vanskelig å si om den er bra eller dårlig. Den har noen spenningsmomenter som er bra, men den er for det meste ganske kjedelig. Jeg syntes også det er vanskelig å holde følge noen ganger, du må holde tunga rett i munnen hvis du skal kunne skjønne hvem som forteller og hvor hendelsen skjer og noen ganger hva som skjer. Dette kommer av at det er mange personer er involvert og det skjer på mange forskjellige steder, men som sagt så er boka noen ganger spennende og god. Jeg gir terning kast: 3


Johannes Haukeland

Johannes Haukeland

Skrevet av 5. november 2015 av Johannes Haukeland på Slåtthaug Ungdomsskole

Holder deg på kanten
Denne boken er skrevet av Torborg Igland og Tomund Hestsveen
Øya er andre bok i en serie kalt Beta. Den er satt inn i et moderne samfunn, og handlingene i serien foregår i det meste en stund frem i tid. Dette er noe av det som skjer i boken.
Kodak, Jor og Livni er venner og har vært det gjennom de mange ulik gradene på skolen i Skandia. Skandia er sammensetningen av flere land i Skandinavia, Norden og deler av andre land etter mange år med krig og terror. Kodak har, sammen med Jor og de fleste elevene i ellevte grad i stasjon 21, flyktet med en redningsskøyte ut mot øyen. Den samme øyen markert på kartet lagt igjen av alfastyrkene. Denne øyen skulle hjelpe fremtidige opprørere fra skandia-styret, å slå tilbake. Livni ble igjen på stasjon 21 for å holde kontroll på Majke og slik at de hadde noen på innsiden av systemet. Gjengen ankommer øya hvor det skal være utstyr som skal gi dem muligheten til å slå tilbake mot Skandia-diktaturet og gi menneskene i Skandia tilbake friheten. Uheldigvis har ikke alfastyrkene tenkt at det skulle være seksti år til noen skulle komme til øyen, så det meste er ødelagt og bombet ned. Alle sliter, men det føles nesten som de har et samfunn. De bestemmer seg for å ikke kalle samfunnet det nye Alfa, men kaller det Beta i stedet, etter det latinske alfabetet. De fleste er entusiastiske om Beta og tanken om opprør mot regimet. Mye av motet er forsvunnet ettersom alt de skulle bruke er bombet og forsvunnet. I mellomtiden følger vi også Livni og hennes veg mot å bli offiser. Hun må gjennom flere utfordringer og selv om hun er blitt utvalg, er ikke prøvelsene over.
Jeg synes at denne boken var bra. Hvis man ikke holder tungen bent i munnen kan det bli litt vanskelig å følge med. I hvert fall var det slikt for meg. Jeg synes at måten den fortsetter historien fra den første boken er veldig bra. Den gir deg ikke noe spesielt stort pusterom før det blir action igjen, og det likte jeg veldig godt. Den holder deg på kanten av setet på en måte. Men selv om det ikke er store pusterom før noe nytt skjer så mener jeg at alt er nødvendig. Det er ikke bare blitt lagt på for å fylle ut et tomrom. Forfatteren har virkelig kommet opp med noe når det gjeller denne serien og jeg gleder meg til den neste kommer ut. Boken er ikke av de tynneste, men den er ikke veldig tykk heller. Derfor mener jeg at alle, selv ikke de som liker eller er gode til å lese, vil finne denne boken både bra og fengende.
Forfatteren klarer godt å gi karakterene i boken ulike roller. Jeg synes at det er variert hvordan person til person vil reagere, men hvordan DEN personen reagerer er konstant. Da har forfatteren tatt seg tid til å gi alle en personlighet slik at ikke alt blir en røre rundt hovedpersonene.
Jeg føler også når jeg leser boken, at forfatteren har lenge tenkt over hva som skal bli skrevet ned og har virkelig brydd seg om boken. Jeg synes at forfatteren godt klarer å få med tankene til personen de skriver om, og at de ikke gjentar seg så ofte.
Jeg vil gi denne boken terningkast 4. Den er veldig god og klarer å fange leseren godt. Jeg likte den, men likevel føler jeg at den kunne vært bedre. Det er på en måte som om hovedpersonene er gjort ekstra gode og at de slemme er gjort ekstra onde på en måte. Dette mener jeg er unødvendig.


Andreas Bredrup Gjerde

Andreas Bredrup Gjerde

Skrevet av 14. oktober 2015 av Andreas Bredrup Gjerde på Hvittingfoss skole

Et umulig oppdrag?

Kodak har nettopp klart å rømme fra Skandia, Stasjon 21. Han og 25 andre ungdommer er på vei til en øy hvor de kan overleve og gjøre seg klarte til å opprette en motstandsbevegelse. De som er inne i Skandia har nærmest blitt hjernevasket. Alle som er der tror at sjøvann og naturen er giftig. De lever i et diktatur som styres av Første Frie Leder.

Øya er en fantasy bok og historien i boken kan minnes litt om "Hunger Games". Hvis du ikke har lest den første boken, Flukten, kan det være vanskelig å sette seg inn i der som skjer. Den kan ha en treg start, men blir spennende på slutten.

Boken synspunkt skifter mest mellom to Kodak og Livni, det finnes også kapitler fra andre personer som Jor og Majke. Boken er lett å lese, og har ikke mange vanskelige ord. Terningkast 4.


Jakob Witt

Jakob Witt

Skrevet av 21. september 2015 av Jakob Witt på Sagatun skule

Det iskalde diktaturet

Kodakk og klassen hans har klart å rømme fra frå Stasjon 21. Med ein båt flykar dei til ei øy, og der forbereder dei seg til å ta hevn etter 15 år med løgner og tortur. Men ikkje alt er i same tilstand på øya etter 60 år med anarki. Kodakk og Jors besteveninne Livni er fortsatt på Stasjon 21 og er plukka ut til assistent for sjølve leiaren, Neru. Viss Livni blir oppdaga, blir dei alle terminerte eller skotne. Så etter fleier veker med spionering og arbeid angrip dei Skandia.
Boka er ikkje enkel å lese, men den er so spennade at du ikkje kan legge henne frå deg. Hendingane er så godt beskrevet at du føler at du sit saman med Kodakk og dei andre og stemmer over ting, diskuterer eller kranglar. Kvar person har sin eigen personligheit, nokon blir ein skikkeleg sinte på, og nokon blir du glad i. Dei blir nesten som venner.
Boka er litt lang, men ho er spennade nesten heile tida. Det tek lang tid å lese historia fordi det er fleire personar som fortel frå sitt synspunkt. Men viss ein har god tid, er dette ei genial bok som eg vil anbefale til fleire.

Vis flere anmeldelser

Til toppen