Beta 2: Øya

Amund Hestsveen, Torborg Igland Gyldendal 2015 12 anmeldelser

Hva om noen virkelig var på jakt etter deg? Hva om internett var erstattet av et overvåkningsnett? Hva om du ikke visste hvor du kom fra, hvem som var foreldrene dine, eller om du hadde noen? Kodak og Jor har Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Hannah Aksjøberg

Hannah Aksjøberg

Skrevet av 17. september 2015 av Hannah Aksjøberg på Gulskogen ungdomsskole

Øya av Torborg Igland og Amund Hesteveen

En dystopi som ikke helt klarer og følge opp den første boka i serien. Terningkast 4.

Dette er bok nummer to i Betaserien. Kodak, Jor og 24 andre ungdommer har kommet seg i dekning på en øy utenfor fastlandet. Der gjemmer de seg for resten av Skandia og håper på å finne en mulighet til å redde de andre ungdommene som ble igjen.

Jeg likte veldig godt den første boka i betaserien, Flukten, men Øya klarte ikke, som mange andre fortsettelser, å holde seg på samme nivå som den første boka. Det var for lite spenning og den var litt forutsigbar. Boka var ikke en typisk «pageturner» som den første er, noe som er veldig dumt.

Allikevel er det godt mulig at denne boka er mye mer spennende for yngre lesere, men for meg personlig, som var fjorten da jeg leste den, funket det ikke helt. Jeg tror at denne er en fantastisk bok for 11-13 åringer og kanskje eldre ungdommer som ikke har så mye leseerfaring. Jeg ble ganske skuffet over hvor stor forskjell det var fra bok en til to og skulle virkelig ønske at nummer to hadde fortsatt på lik linje.

Selv om Øya ikke ble min favoritt, gleder jeg meg fortsatt til siste boka i triologien og håper den er like bra som Flukten!


Zuhayr Abdi

Zuhayr Abdi

Skrevet av 15. juni 2015 av Zuhayr Abdi på Finnsnes ungdomsskole

Intens og actionfylt dystopi

Øya er bok nummer 2 i trilogiserien Beta. Forrige bok het Flukten mens siste boks navn er ennå ukjent. Trilogien er skrevet av to journalister ved navn Torborg Igland og Amund Hestsveen.

Kodak og Jor klarer å flykte fra Skandia. Skandia er Norden seksti år fram i tid. De nordiske landene er slått sammen til ett totalitær stat. Et grusomt diktatur der fri tenking og ytringsfrihet er forbudt. Der fleste barn blir satt opp i dormer hvor de konkurrerer om å bli valgt til offisertrening, uten noen kjennskap til sin bakgrunn eller familie. Der myndighetene driver med propaganda som feks. at regn er giftig eller at naturen utenfor muren er fullstendig ødelagt. I tillegg til dette så holder Skandia befolkningen under kontroll ved null tilgang til kunst, litteratur eller musikk. Og ingen må under noen omstendigheter finne ut hva som skjedde for seksti år siden. Dette har Kodak og Jor unnslippet ved å flykte til ei øde øy, men hva vil møte dem der? Og hva vil skje med skadde Livni som må holde på hemmeligheten tilbake i Skandia.

Beta er en science fiction trilogi som er noe à la George Owells "1984". Du er overvåket, fra dine første levedager til dine siste. Null selvstendig. Null ytringsfrihet. Null fri tenking. Boken viser oss hvor brutal samfunnet kan bli hvis vi tar demokratiet og ytringsfriheten for gitt. Akkurat som forgjengeren er Øya litt treg i begynnelsen, men etterhvert blir boken spennende og nervepirrende. Boka er virkelig en av de bedre dystopiske bøkene jeg har lest. Måten alt er satt sammen og skrivemåten er genialt. Alt i alt har forfatterene skrevet et mesterverk av en bok med ingen svakheter. To dyktige forfattere med én fremragende prestasjon. Både denne og den forrige boka anbefales til alle og enhver Jeg gir Øya terningkast seks.

Til toppen