Bergtatt

Selma Lønning Aarød Samlaget 2020 7 anmeldelser

Jenta som lokkar i skogen. I den nye klassen til Leo sit ei jente med grøne augo for seg sjølv heilt bakarst. Det er noko med augo hennar som gjer at han heile tida lengtar etter henne. Kven er ho? Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Alba Isabel Røvik

Bergtatt

Skrevet av 16. desember 2020 av Alba Isabel Røvik på Hommelvik ungdomssskole

Jeg har nettopp lest boka grøss og gru
Jeg syntes selv at boka var veldig bra, den var spennende og interessant
Den var på nynorsk, men det var fortsatt ganske lett å lese den

Det handla om en gutt som flytta fra Oslo til en ganske liten by til det gamle huset til beste mora.
Huset lå rett veisiden av skogen, og om kvelden så han ut vinduet på rommet sitt og så så han en skikkelse med halle løpe forbi skogkanten.

Første dagen på skolen kom han inn i klasse rommet og fortalte om seg selv, men med det første han så seg rundt i rommet traff han øyekontakt men en jente med helt knall grøne øyne.
Når hun var i nærheten ble han kvalm og følte seg dårlig.
Samme dagen dro han og skulle spise pizza på en pizza plass på det stedet, når han var på vei ditt følte han at noen fulgte med han.
Når han kom frem satt hele gjengen der og venta på han.
Dem spiste og snakka når han skulle hjem igjen gikk han snar veien gjennom skogen, og plutselig hørte han kvister brekke som om noen tråkket på den. Og han begynte og føle
seg kvalm og dårlig igjen, han ble redd og begynte å løpe han hørte at det løp noen bak han. Og så følte han en hånd på skuldra.

Boka var bra og speedene og men kjeda seg ikke når man leste, den hadde kanskje vært litt lettere viss den ikke var på nynorsk. Den var litt vanskelig og forstå i blant fordi den hoppa litt i blant, men den var bra og man fikk seg fort tilbake i teksten. Den boka her kan passe til ungdom som vill ha litt spenning og vil ha en bok som ikke tar alt for lang tid å lese.


nora grotle

Bergtatt

Skrevet av 15. desember 2020 av nora grotle på Bremnes ungdomsskole, 9A

Grøss og gru.

Jenta som lokker i skogen. I den nye klassen til Leo sitt det ei jente med grønne auge for seg skjøl heilt bakerst. Det er noko med dei grøne augne hennar som gjer at han heile tida lengtar etter ho. Kven er ho? Kvifor går ho kledd så annleis? Kvifor luktar ho som den mørke skogen, skog og mose? Snart vil Leo finne ut at denne så kalte ‘heksa’ som ho blei kalt for var interessert i Leo. Får Leo kan få ho må han gjere noko som kommer til og forandre han for alltid, noko skikkelig grufullt og vondt.

‘Bergtatt’ er ei ny og interessant bok innanfor grøss og gru sjanger. Grøsser boka er skrevet av Selma Lønning Aarø. Grøss og Gru serien er ei serie skrevet av mange gode norske forfattarar, alle forfattarane skriv ei bok kvar.

Boka er ei veldig godt planlagt bok. Boka er skrevet bra og det er ofte du kommer over gode beskrivingar i boka. Forfattaren er veldig god til å sette oss inn i hendinga. Gode skildringar og forklarer topp til tå korleis personen ser ut, oppfører seg og kven som er rundt han.

Eg anbefaler denne boka til dei som er 10 – 15år. Eller om du liker grøsser bøker/filmar sjenerelt.


Aina Sandmark Vågen

Fanget

Skrevet av 10. desember 2020 av Aina Sandmark Vågen på Hommelvik ungdomssskole

 
Boken jeg har lest heter bergtatt, den er skrevet av Selma lønning Aarø. Det er en fantasy/overnaturlig grøsser bok, og den tilhører bokserien grøss og gru.
 Leo flytter til en liten bygd med moren sin. På første skoledag møter han en jente med super grønne øyne, hun heter Lilly. Leo blir veldig forelsket i Lilly, men hun har mange hemmeligheter, og er ikke helt som alle andre. Lilly viser seg å være ei hulder, hennes oppdrag er å lure med seg kjæresten sin inn i berget, ved Hulderfossen. Hvis hun greier dette blir både Lilly og gutten hun tar med seg, tvunget til å leve i underverden for alltid. Da vil de glemme alt om verden utenfor. Hvis Lilly ikke greier å dra han med seg inn i berget før neste fullmåne, vil Jora komme ut av berget å drepe henne. Lilly vil ikke leve i underverden, hun vil være fri og normal. Den eneste måten hun kan bli fri på, er hvis hun dreper Jora med kniven fra loftet.
 Boken har en litt treg men beskrivende start. Spenningen bygger seg jevnt opp, og det blir veldig spennende på slutten. Man får vite hvordan det hele ender, men slutten er litt brå. Jeg synes denne boken var veldig spennende, og det ble vanskelig å legge den fra seg når jeg kom litt lenger ut i boken. Den var spennende fordi alt som skjedde og alle lydene var så godt beskrevet, dette gjorde at det ble veldig lett å leve seg inn i boken og handlingen. Selv om handlingen og historien ikke er så veldig troverdig. Som sagt er ikke denne boken så veldig troverdig i forhold til virkeligheten, men den er heller ikke så veldig overtroisk. Det kan godt hende at noen tror på slike historier og eventyr.
 Denne boken var egentlig ganske lett å lese, selv om den er skrevet på nynorsk. Det er selvfølgelig noen ord som han være vanskelig å forstå, men alt i alt var denne boken ganske lett å lese. Den har heller ikke så mange sider, og teksten er stor. På noen sider er det en hel side med tekst, imens på andre sider var det bare to setninger. Jeg syns det er bra at forfatteren har skrevet boken på nynorsk, det gjør den mer spennende, og det blir lettere å leve seg inn i boken.
 Denne boken handler om Leo som flytter til en liten bygd, og forelsker seg i hulder jenta Lilly. Lillys oppdrag er å dra med seg kjæresten sin inn i berget. Hvis hun greier dette blir hun og kjæresten fanget i underverden for alltid. Den eneste måten å unnslippe dette på er å drepe Jora, men greier de det?
Jeg tror forfatteren har skrevet denne boken fordi det er en veldig spennende og interessant fortelling. Leo blir jo hodestups forelsket i Lilly, og det skjer mye i mellom Lilly, Leo og de andre i vennegjengen. Dette tror jeg forfatteren har tatt med for at ungdom skal kunne kjenne seg igjen i noe av det som skjer, og gjøre det ekstra spennende. Det beste med denne boken er at den er veldig spennende, og super godt beskrevet så det er veldig lett å leve seg inn i den interessante handlingen. Det værste med denne boken er at den slutter litt brått. Man får vite hvordan det går med de, men så slutter bare boken helt plutselig. Jeg anbefaler denne boken til barn/ungdom, og jeg syns den bør nomineres til u-prisen.
 
Terningkast: 5


Lucia Lin Løken

Jeg ble ikke bergtatt

Skrevet av 8. desember 2020 av Lucia Lin Løken på Smestad ungdomsskole

Tittel: Bergtatt

Forfatter: Selma Lønning Aarø

Forlag: samlaget

Sjanger: grøss og gru

Målgruppe: Barn og ungdom

Bergtatt er en bok skrevet på nynorsk av Selma Lønning Aarø. Dette er en spenningsroman og en lettlest bok. Boka handler om Leo som akkurat har flyttet fra Oslo og kommet i en ny klasse. Han får et lite ekstra øye på ei jente i klassa som alltid står litt alene. Han begynner å møte henne i fritiden etter skolen, og merker at hun er litt annerledes enn alle de andre jentene han har møtt.
Leo får også høre om kjæresten til en venn av han som bare plutselig forsvant, og han begynner å merke at noe er merkelig som foregår i bygda.

Jeg synes boka er sånn midt på tre. Jeg tror at boka kan passe bedre for litt yngre barn som liker grøss og gru. Boka har mange små og korte avsnitt, og ikke skrevet så avansert. Boka har med mange bra skildringer, både miljøskildringer og tankeskildringer. Dessverre var ikke boka så original, så hvis du liker denne boken så kan du finne mange andre som ligner.

Første avsnittet innledet boka veldig bra synes jeg, men dessverre ble resten av boka veldig monoton. Det brukes mye frampek noe som gjør at boka blir veldig forutsigbar, og i dette tilfellet ikke så morsom å lese. Hele boka er en helhetlig tekst, men dessverre fikk hun ikke min interesse, men det er nok andre som kan like boken bedre enn meg. Jeg vil anbefale den til 8-12 år.

Jeg vil derfor gi terningkast: 3


Markus Urstad

Vi må være ærlige her

Skrevet av 2. desember 2020 av Markus Urstad på Tryggheim skole

Du ser overskrifta. Ærlige skal vi være. Eg har lest boka Bergtatt som eg har delte meningar om. Som liten leste eg ein del "Grøss og Gru" bøker. Grunnen var at eg ikkje ville lese meir enn det eg måtte. Eg vil dele både kritikk og ting boka har gjort bra.

Først vil eg sette dere litt inn i boka. Boka handler om ein gut som flytta til bestemors gamle hus. Han er usikker på plassen, men finner seg raskt vennar. Han blir småforelska i ei jente som det er mykje spørsmål rundt.

Tenker vi bare starter med kritikken. Framsiden av boka spolerer får mykje. Eg sitter bare å venter på denne jenta på framsida som gjør boka slitsom. Eg kjenner meg heller ikkje kjent med karakterene. Føler ikkje at eg forstår korleis di opplever sitvasjoner. Sjølv vil eg tenke får å forstå korleis di har det. Boka har også desverre ein dårlig troverdighet. Ikkje som i at alt må være realistisk, men eg trur ikkje heilt på karakterene. Spenninga og bygger seg aldri heilt opp. Når den bygges litt opp raser den sammen igjen i et kaos. Det er mykje forbedringspotensiale.

Nå var det mykje kritikk så vi må ha litt posetivt. Boka er lett å lese og kan fort bli ein fordel. Får barn som ikkje kan lese lange og vanskelige bøker, er dette eit godt alternativ.

Alt i alt er eg skuffet. Denne boka er kanskje ikkje tilrettelagt får 15 åringar, men kjente boka kunne blitt bedre. Terningkast: 2

Vis flere anmeldelser

Til toppen