Baksiden

Endre Lund Eriksen Aschehoug 2017 24 anmeldelser

Katrine har møtt Julian på nettet, de har aldri sett hverandre. Nå skriver hun til Julian i all hemmelighet. Hun har nemlig fått en kryptert melding fra pappa, som forsvant for flere måneder siden på en reise rundt månen. Snart Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Elise Bækø

Elise Bækø

Skrevet av 19. april 2018 av Elise Bækø på Bjørnevatn skole

Baksiden

Baksiden er en ungdomskrimbok som er skrevet av Endre Lund Eriksen. Boken
handler om Kathrine som mistet faren sin under en romsafari ekspedisjon
rundt månen som gikk galt der romfergen krasjet på baksiden av månen.
Kathrine og moren flytter og prøver og komme seg videre i livet uten at de blir
sett på som familien til han som døde på månen. Hun får en ny venn på nettet,
han heter Julian, Kathrine liker han men hun har også ett godt øye for
mormoner gutten; Joe som stadig vekk oppsøker henne. Ting blir kompliserte i
Kathrines liv; skjuler Space tourism noe om faren for Kathrine og moren, noe er
i vertfall Shady. Boka ble publisert av Aschehoug i 2017.

Språket i boka er veldig dødt og tørt, det er tungt å lese ettersom at boken er
så lang, man forstår konseptet av boka men den er skrevet på en måte som
forvirret meg. Måten boka er skrevet på er originalt og jeg har aldri lest en bok
skrevet på denne måten, men det er litt måten boka er skrevet på som trakk
den litt ned for min del. Det var lite skildringer, og andre litterære virkemidler.

Boka var original, det er få bøker som er inne på et tema som denne. Den fikk
meg til å se på noen av hendelsene som skjer i boka på et litt annerledes
perspektiv.
Boka starter som den slutter, det er lite spenning og boken er egentlig ganske
smakløs. Det virker som om forfatteren prøver og gripe leseren noen øyeblikk,
men svarene i spenningstoppene skuffer og det gjør boka slapp og kjip å lese. I
de omtrent siste hundre sidene virker det som at forfatteren brått har
forandret mening om hvordan boka skulle ende, for og så ikke gå tilbake for å
forandre det men bare gjøre det om fra der han var kommet. Boka avsluttet
med en ganske skuffende slutt med tanke på hvor lang den var. ting ble ikke
bra på slutten, men det kunne kanskje, muligens bli bra om rundt to år om ting
gikk som planen i boka.

Dette var Endre Lund Eriksen sin 26. bok og jeg skulle trudd at siden han har
skrevet bøker som har vært bra før så skulle han ha klart og gjøre denne boka
bedre også. Boken har et veldig bra konsept men han har skrevet det på en
måte som drar den ned mange hakk, boken forandrer seg stadig som om han
ikke klarer å bestemme seg, det går fra å være en ting til å bli en helt annen.
Selv om denne boken er treig så vant han i 2008 U-prisen for pitbull-Terje blir
ond.

Boka har et bra konsept, den har god originalitet, og den har et par
overraskelses monumenter jeg ble positivt overasket av. Men den har et innhold
som er tørt og det er vanskelig å holde seg motivert til å fortsette å lese boka
helt til siste slutt. Jeg kjente meg ikke igjen i noen sider av boka og Jeg vil heller
ikke anbefale denne boka videre til folk på min eller noen andres alder, fordi
den er lite spennende for folk eldre enn meg og den er vanskelig og forstå for
de litt yngre.
Jeg velger å gi boka terningkast 2 fordi jeg synes den hadde akkurat nok til og gå fra
1 til 2 men alt for lite spenning, alt for lite jeg kan kjenne meg igjen i og alt for
lite virkemidler som kunne gjort boka bedre til og nå opp til et høyere
terningkast.


Anna Hansen

Anna Hansen

Skrevet av 16. april 2018 av Anna Hansen på Bjørnevatn skole

Original, spennende og mystisk bok om verdensrommet og hacking

Baksiden av Endre Lund Eriksen

«Baksiden» er en roman/thriller/sci-fi om fordommer, terror, hacking, hemmeligheter og forelskelse. Boka er skrevet av Endre Lund Eriksen og er gitt ut ved forlaget Aschehoug. Boka ble utgitt i 2017 og har 341 sider. Eriksen er en norsk forfatter som skriver bøker for barn, ungdom og voksne i tillegg til filmmanus. Han har skrevet kjente barnebøker som Pitbull-Terje bøkene, «En terrorist i senga», samt to voksen-romaner og mye mer. Han debuterte som forfatter i 2002 med «Pitbull-Terje går amok» like etter han hadde tatt Forfatterstudiet ved universitetet i Tromsø. Førsteutkastet til denne boka skrev han også som filmmanus. Han har vunnet flere priser for sitt arbeid, blant annet Uprisen i 2008 med boka «Pitbull-Terje blir ond».

Kathrines liv tar en dramatisk endring etter at faren hennes forsvinner sporløst i rommet etter han vant en reise til månen. Kathrine vil ikke at noen skal få vite om tragedien som hendte hennes far. I Oslo som er preget av terror og fremmedfrykt, prøver hun å finne seg til rette i den nye klassen. Rett etter Space Tourism sitt romskip «Moon explorer» styrtet med Katrhines pappa i, fikk hun og moren mye uønsket oppmerksomhet. Kathrine vil helst holde dette unna den nye klassen så istedet snakker hun med Julian som hun har møtt over nettet. Flere måned senere får Kathrine en kryptert melding. Denne meldingen fører Kathrine på en jakt etter å finne ut hva som egentlig skjedde med med «Moon explorer», og hvilke mørke hemmeligheter Space Tourism har å skjule.

Boka starter tregt og det tok lang tid å komme inn i handlinga og spenningen. I starten tok det litt tid for meg å skjønne oppbyggingen av boka, siden Kathrine ofte skriver til sin venn, Julian. Boka var lang og tung å komme inn i, men jeg synes ikke den var særlig vanskelig å lese. Språket var ikke spesielt «ungdommelig» men det var vanskelig nok. Spenningen kommer mot slutten der mørke hemmeligheter blir gravd fram. Boka har mange vendepunkt og den var ikke forutsigbar i det hele tatt. Den var heller litt forvirrende fordi det var mye som skjedde og det var mye fram og tilbake. Slutten var irriterende og den sluttet brått. Den hopper liksom fram i tid og forklarer utfallet av det som skjedde i det nest-siste kapittelet. Jeg synes ikke den var særlig lett å leve seg inn i fordi det som skjedde var urealistisk, men jeg kjente derimot flere ganger spenningen på meg.

Jeg har aldri lest noen bøker som dette så jeg synes den er original. Skrivemåten har jeg aldri sett før, og temaer som verdensrommet, mysterier, hemmeligheter, terror og fremmedfrykt har jeg aldri sett kombinert i en bok.

Noe av det som skjer i boka er realistisk, som for eksempel fremmedfrykt og terror, mens andre ting er langt ifra realistisk. Noen jeg stusset litt ved er at Kathrine forteller om mailene hun får fra faren til en fremmed person hun har møtt over nettet, selv om hun har fått klar beskjed om å ikke gjøre det. Dette ble for meg, litt vel urealistisk.

Boka var sånn passe lett å lese. Den hadde mye tekst på hver side samtidig som det kunne være lange kapitler kombinert med lite eller ingen avsnitt. For meg var ikke dette en kjempeutfordring, men jeg seg for meg at andre synes dette var som å gå ned en rulletrapp som går oppover. Språket var ikke veldig ungdommelig og det var lite bruk av banning og dialektord. Det var mer skildringer og forklaring samt en del «replikker» over mail via Kathrine og Julian. Boka var skrevet på en slik måte at man måtte ha tunga rett i munn for å holde følge. Den skiftet mellom å fortelle historien over mail til Julian, og ved at Katrine fortalte det hun opplevde og det som skjedde.

Boka fikk meg til å tenke over hva man gjør på nettet, hva andre finner ut om deg og det du gjør, hva man deler og mye mer. Det de fant ut i boka ved å hacke var skremmende. Selv om dette ikke er ekte, tror jeg at mye av dette går ant i virkeligheten. Den er skrevet på en litt uvanlig, forvirrende måte men man venner seg fort til det. Språket er ikke veldig «tilpasset» ungdommer og det skilte ikke seg så veldig ut fra andre bøker. Den er veldig original men jeg tror denne boka ikke faller i smak hos alle, ettersom den er skrevet på en spesiell måte og den inneholder mange litt uvanlige temaer som kanskje ikke alle liker. Boka er veldig lang og slutten synes jeg var irriterende og dårlig. Utenom alt jeg har nevnt nå, synes jeg at «Baksiden» er en grei bok. Den er meget original og jeg tror neppe at jeg kommer til å lese noe lignende. Den inneholdt mange vendepunkt som jeg ikke så komme og jeg gir denne boka terningkast 4.


Mina Sundquist

Mina Sundquist

Skrevet av 16. april 2018 av Mina Sundquist på Bjørnevatn

Bokanmeldelse Baksiden
Boka handler om en jente som heter Katrine og hva hun skriver til Julian på mail. Faren forsvant på månen noen måneder siden. Etter hvert finner hun ut at faren er i live å at han holder til på baksiden av månen. Katrine og Julian hacker seg inn i private filer med informasjon de trenger og finner ut noen dype hemmeligheter til slutt.
Jeg synes boka var spennende. Noen ganger kunne det bli tamt da forfatteren begynte og forklare i stedet for å vise. Boka var godt gjennomtenkt. Nesten alle handlingene hadde en mening senere. Av og til ballet det på seg med informasjon og jeg følte jeg måtte dra meg selv videre. Noen ganger viste jeg ikke hvem av personene som snakket eller hva de følte. Det var lite skildringer av personer og plasser.
Språket var variert med passe lange setninger. Av og til brukte forfatteren få virkemidler men andre ganger var det noe bruk av dette. Det var få fram pek som gjorde det vanskelig å tenke hva som kom til å skje selv. Noen ganger skjønner jeg meg ikke på hvordan faren rakk å skrive så utfyllende mailer hvis han hadde det travelt.
Det som skjer i boka er utenom det vanlige. Det er en veldig god ide. Noen ting var som man trodde de skulle være, men andre ting var veldig overaskende.
Som jeg sa, synes jeg noen ganger at jeg måtte dra meg selv videre, men etter hvert ble det mer spennende. Jeg hadde en god opplevelse av hoveddelen av boka men slutten var dårlig i mine øyne.
Forfatteren var Endre Lund Eriksen.
Alt i alt synes jeg boka var bra den får terningkast fire av meg fordi slutten var dårlig og noen deler av boka var uinteressant. Men det var et bra konsept og jeg likte å lese den.
Av Mina Sundquist


Alexander

Alexander

Skrevet av 15. desember 2017 av Alexander på Luster ungdomsskole

Radioaktivt Hemmeligheitskremmeri

Baksiden, månens hemmelegheit
Det er om ei jente som heiter Katrine ,ho har flytta og bytta namn etter faren hinna reiste til verdensrommet for å jobbe på månen. Der han gjer ting han eigentleg ikkje for lov til, men han føler at han må. Medan er han er der, snakkar han med Katrine på Tornet. Det er ein dark web der du har ulovlige chattesider og ikkje kan bli tatt for å gjere kriminell aktivitet.
Det er ein spenningsroman, der handlinga blir rulla fram via chatting. Ein får tanker om den kalde krigen og spionaktivitet. Den har gode skildringar det er lett å lage bilete. Det er nok spenning i den til å få deg hekta, ein solid 5ar til denne forfattaren


Anette Ak 14år

Anette Ak 14år

Skrevet av 15. desember 2017 av Anette Ak 14år på Ringshaug ungdomsskole

Jeg ha lest boka "Baksiden". Den handler om Katrine som har mista faren sin. Vel nesten, han vant en tur til månen. Han skulle ikke lande, bare kjøre rundt hele. Det hadde gått flere måneder, å Katrine har fått en kryptert melding fra faren. Katrine vil vite mer om organisasjonen som sendt faren hennes ut i verdensrommet. Hun vil derfor ha hjelp fra en gutt som hun møte på nettet, han heter Julian, å han er en proff hacker. Men, de fant ut mer en de trodde om denne orginisasjonen.

Jeg likte denne boken veldig godt! Den er spennende, og av å til klarer jeg ikke legge den fra meg. Den er så spennende, at det er som å se en film, for du kan nesten se det for deg det du leser, å dette skjer automatisk. Jeg kjente meg ikke igjen , men jeg har aldri lest en så bra bok, å jeg håper virkelig det kommer flere bøker som dette.
Det var noen slang ord innimellom, men det var også, veldig mye vanlig. Det var ikke noe spesielt vanskelig ord, for det er som om boka er laget for de på min alder.

Jeg vil anbefale denne boka til 13+. Det er mange sider, men jeg hadde boka i ca en måned, å jeg er ferdig. Men denne boka er den beste boka jeg har lest, å denne boka anbefale jeg av høyeste grad. Jeg gir denne boka terningkast 6. Det er som om du ser en film. Boka ser kanskje ikke så spenene ut. Men når du leser det første ordet, så klarer du ikke legge den fra deg. Jeg håper flere leser denne boka.

Vis flere anmeldelser

Til toppen