Bakgårdshund

Magnus Buen Halvorsen Cappelen Damm 2021 26 anmeldelser

Balal og kompisene driver en YouTube-kanal der de filmer uskyldige pranks med folk på gata. Drømmen er å få flere subs og mer oppmerksomhet og de skjønner at de må de gjøre noe som virkelig vekker oppsikt. Ideen om en Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Mathusa Uthayasangar

Bakgårdshund

Skrevet av 16. desember 2021 av Mathusa Uthayasangar på Rommen skole

Bakgårdshund U-prisen
Bakgårdshund er en bok som er skrevet av Magnus Buen Halvorsen. Den har ingen illustrasjoner. Denne boken handler mest om Balal og Familien hans. Balal og familien hans har nylig flyttet til Norge etter den dårlige hendelsen som skjedde i hjemlandet et deres. Det hele første kapitlet handler bare mest om Balal og sin familie. I familien til Balal er det, Far, Mor, Søster og Balal. Balal er den som har ansvar for Alina (søsteren til Balal) dette gjør at Balal opplever stress. Men etter hvert får vi vite at Balal og noen av venne hans vil starte en Youtube kanal. Der ville de lage prank videoer. De hadde laget noen videoer ved å pranke folk som de ikke kjenner. Noen ganger har de pranket folk i gaten og, men de fikk ikke så mange følere. Så da tenke Balal og venne hans for å lage en «ekstrem prank». Den ekstreme pranken var veldig traumatiserende for familien til Balal fordi de hadde gått gjennom noe lignende i hjem landet sitt. Ikke bare det, men faren til Balal holder en hemmelighet som vi får vite mot slutten. Jeg synes at dette var litt dårlig, fordi det kunne kanskje ha vert litt bedre om hemmeligheten hadde kommet frem litt tidligere i boken. Ikke bare dem, men boken starter veldig tregt som for deg til å ikke lese. Jeg personlig fikk lyst til å lese videre etter at den «ekstrem pranken» kom fram. Det var også litt forvirrende at Balal hadde blitt så veldig flink på det Norske språket. Jeg synes at han kanskje burde ha hatt noen nedsettinger sånn at man kunne føle at boka var mer realistisk. Men Budskapet var veldig sterkt. Budskapet her at vi ungdommer opplever mye stress og depresjon unødvendig. Boken prøvde også å fortelle hvordan voksne skal forstå ungdommen uten at de begynner p skjefte på dem. Helt til slutt ville jeg bar si at denne boken er ikke dårlig, men ikke super heller. Den er akkurat passe. Jeg gir den terning kast 4 og synes ikke at den skal bli nominert til U-prisen.


Gøkhan Karagøz

"Pranken" som vekket hele Norge

Skrevet av 16. desember 2021 av Gøkhan Karagøz på Rommen skole

Bakgårdshund

Bakgårdshund ble skrevet av Magnus Buen Halvorsen og utgitt i 2021 av Cappelen Damm
Hovedpersonen Balal og familien hans på fire har nylig flyttet til Norge. Boka starter med en hendelse som varer et helt kapittel. Dette syntes jeg var bra fordi det forklarer og utdyper mer om hva boka handler om.
Balal og vennene hans lager “pranks” på Youtube i håp om å bli verdenskjente. Seertallet på videoene deres var ikke akkurat der de ville ha de. så de valgte å gjøre noe mye større. Denne store “terror pranken” vekket hele Oslo, men mest av alt familien til Balal som har opplevd disse hendelser tidligere i hjemlandet.
Meningen min om boka
Etter å ha lest hele boka vil jeg si at det er en middels spennende bok. Det var en meningsfull bok, med et respektabelt budskap. Noe som gjorde boka svak var at det startet litt treigt, men bygde seg oppover senere. Enkelte ting var litt vanskelig å få med seg/forstå så jeg måtte lese sidene om igjen et par ganger. Faren til Balal hadde en stor hemmelighet om såkalte «nisser» som jeg ble frustrert av, men ble forklart mot slutten av boka. Så hemmeligheten burde ikke ha kommet så sent inn til boka, men kanskje litt tidligere. I boka var språket til Balal formelt, noe som jeg mener ikke burdet vært fordi han er ny i Norge. Språket hans burde ha skilt seg ut fra de andre karakterene i boka.
Noen positive sider med denne boken er at etter den store «terror pranken» ble boken mye mer spennende og fengende. Jeg vil anbefale denne boken til voksne og ungdommer fordi boka har et viktig budskap som passer denne aldersgruppen.
Jeg gir den en terningkast 3+. Boken fortjener ikke å bli nominert til U-prisen.


Henrik

Bakgårdshund

Skrevet av 15. desember 2021 av Henrik på Høylandet barne- og ungdomsskole

Jeg synes det en roman

Bakgårdshunden handler om en vennegjeng som har en youtubekanal, hovedpersonen heter Balal og familien hans, de har flyttet fra hjemlandet sitt etter en dramatisk hendelse. Han og vennegjengen har en youtubekanal og der filmer de pranks, de pranker folk på gata for eksempel. Problemet de har er at de ikke har nok følgere på kanalen sin, så de gjør en “terror” prank for å få flere følgere. Da de gjorde det trodde faren til hovedpersonen at det var et ekte terror angrep. Faren hans var redd nisser, jeg skjønte ikke hvorfor, men det får du vite senere i boken. Boken startet litt treigt, men ble ganske bra etter hvert.

Jeg anbefaler boken til ungdommer fordi den var litt lang å lese og det er noen vanskelige ord i den.

Terningkast: 4


Minal Fatima Tahir

Det smellet som alle hørte!

Skrevet av 14. desember 2021 av Minal Fatima Tahir på Rommen skole

Det finnes mange forskjellige, fine og kule ungdomsbøker, og Bakgårdshund av Magnus Buen Halvorsen er en av dem.

Balal er en gutt som bor med moren, faren og søstera si. Det er mye som skjer i livet hans, og i tillegg har han mye stress og ansvar. Han har mye ansvar for lillesøsteren sin, Alina. Moren går nesten aldri ut fra døra, og faren jobber for et selskap. Deretter har vennegjengen til Balal en Youtube-kanal. Der lager de blant annet videoer som Utfordringer, morsomme videoer, spøk og mye mer. Det er en Youtuber denne gjengen ser opp til og vil nå til, men hvor langt kan vennegjengen nå for å lage en video?

Boken er lett å lese, men den har litt lange dialoger. Boken har ikke så mange vanskelige språklige virkemidler, for eksempel metafor som gjør det lett å lese boka. Dermed er det lett å vite handlingen i boka.

Det var en veldig spennende bok som var full av overraskelser. Høydepunktet i boken er da Balal fikk vite hva faren prøvde skjule for hele familien. Han vil ikke si hendelsen som var det verste marerittet i livet hans. Vendepunktet i boken er da Balal og vennegjengen planlegger en spøk som går skikkelig galt.

Forfatteren som har skrevet boka heter Magnus Buen Halvorsen. Han har skrevet flere bøker, og en av dem er Aston Martin. Den boka handler om press, ansvar, stress og psykisk helse. Nesten akkurat som Bakgårdshund. Balal som er hovedpersonen er troverdig og realistisk, fordi det han opplever kan skje på ekte. Han har negativ hjemme miljø, negative venner og mye stress som kan også skje på virkeligheten.

Bokens budskap er at man skal forstå ungdommens stress nå i tiden. Det finnes mange ungdommer som har dårlige venner, stress, ansvar, depresjon og mye mer. Balal var en av dem. Derfor er budskapet å forstå ungdommer enn å kjefte på dem. Denne boka er veldig anbefalt, fordi den har mye spenning i boka. Deretter er mye forskjellige gåter som henger sammen med hverandre som gjør leseren nysgjerrig. Målgruppen for denne boken er ungdommer og voksne.

Jeg syntes denne boka er veldig kult, bra og spennende bok. Jeg gir denne boken terningkast 5. Jeg ga den 5, fordi boken hadde en veldig bra handling, bra budskap og er litt trist. Det som gjør boka enda bedre er at Youtube som er nå populær, blir nevnt i boka. Jeg liker at Balal i boka gjør feil, men er fortsatt en god person. Den små kjærligheten i boka var litt unødvendig, men var fortsatt grei. Altså uten Balals kjærlighet, så ville boken vært like mye spennende.


Tuva

Den er okay

Skrevet av 14. desember 2021 av Tuva på Mæla ungdomsskole

Balal og familien har flyttet til Norge etter en dramatisk hendelse i hjemlandet. Han og vennene driver en YouTube-kanal der de filmer uskyldige pranks med folk på gata. Problemet er bare at nesten ingen følger dem og de skjønner at de må ta i bruk drastiske midler for å få oppmerksomhet. Men planen om en såkalt terror challenge skal få store konsekvenser for Balals familie.

Denne boken er ikke bra eller dårlig men den er helt okay. Jeg synes den er litt spennende og jeg får lyst til å lese videre. Jeg rakk ikke bli ferdig med boken så jeg fikk ikke vite hva som ser på sluttet, så jeg tror at hvis jeg hadde rukket å bli ferdig så hadde boken vært mye bedre. Jeg gir denne terningkast 4!

Vis flere anmeldelser

Til toppen