Arvingen
(Halve kongeriket 1)

Anne Gunn Halvorsen, Randi Fuglehaug 2020 32 anmeldelser

Når 17 år gamle Lena flytter til Oslo og begynner på ny skole, får hun de kongelige tvillingene kronprins Karl Johan og prinsesse Margrethe som klassekamerater. Hun forelsker seg hodestups i kronprinsen- og han i henne. Men forelskelsen kan bli Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Celine Gjøusund & Frøya Søreng

passende bok for Ungdom

Skrevet av 18. november 2020 av Celine Gjøusund & Frøya Søreng på Hagebyen skole

Tittel: Arvingen

Forlag: Aschehoug 2020

Forfatter: Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug

Sidetall: 270

Denne boken er ungdomsbok med ekstremt masse drAaaamAAAa.

Boka handler om Lena som akkurat har flyttet fra alle problemene sine i Horten til Oslo. Hun begynner første året på VGS, og kommer i klasse med det berømte kongelige tvillingparet, Karl Johan (Kalle) og Margrethe. Lenas høyeste ønske er å leve som en normal ungdom, noe som er litt vanskelig med en fortid som hun må leve med resten av livet sitt. Spesielt når hun får et nærmere forhold til Kalle og må øve på det å være ærlig.

Jeg syntes at boka var helt grei, den var lett å lese siden det skjedde noe hele tiden. Den passet veldig bra for ungdom i dag og hadde mange ting med som vi kunne relatere til. For meg var det litt mye som skjedde og jeg ble veldig lei. Personlig vil jeg gi den terningkast: 4


Vilde Haugen Eidem

En ungdomsbok som treffer

Skrevet av 17. november 2020 av Vilde Haugen Eidem på Hommelvik ungdomssskole

Boka Arvingen er den første boka i serien Halve Kongeriket. Det er en ungdomsroman med mye kjærlighet, drama, tenåringsproblemer, sosiale medier og forelskelse. Boka ble utgitt i 2020 og er skrevet av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug.

Boka handler om 16 år gamle Lena. Lena har flyttet fra Horten til Oslo for å starte på nytt og glemme fortiden sin i Horten. Lena forelsker seg i kronprinsen Karl Fredrik (Kalle), og han i henne. Lena er redd for at fortiden hennes skal ødelegge for dem begge. Hun går med en stor hemmelighet inni seg som ingen kan finne ut. Da blir alt ødelagt.

Forfatterne har skrevet innholdet med et ungdommelig språk som tenåringer bruker og gjenkjenner fra sin egen hverdag. Språklige virkemidler som banning og slang er brukt flere steder i boka, og gjør at en tenåring lett kan assosiere seg til det som sies i boka.
Sosiale medier, som for eksempel Snapchat og Instagram, inngår også som en stor del av handlingen. Dette gjør boka enda mer realistisk fordi sosiale medier er det som opptar de aller fleste ungdommer mest i hverdagen.

Det er brukt gode, detaljerte beskrivelser av personer, tanker og følelser gjennom boka. Dette gjør at man føler man blir kjent med personen og kan leve seg inn i hva personen tenker, hvilke handlinger personen gjør og til og med se for seg hva personene kommer til å gjøre videre, eller hvordan personen vil reagere ved ulike hendelser.

Handlingen i boka tar utgangspunkt i en jente som flytter fra ett sted til et annet. Boka starter rett i en handling, noe som fanger oppmerksomheten til leseren med en gang. Etter hvert bygges det opp mot et vendepunkt som gjør at man lett blir revet med. Etter vendepunktet tror man at spenningen skal jevne seg ut, men så forekommer det nye episoder som gjør at man rett og slett ikke greier å legge den fra seg. Det er ikke en skikkelig avslutning i slutten av boka, noe som gjør at man skjønner at det kommer en oppfølger. Slutten er overraskende, og gir deg lyst til å lese neste bok i serien.

Jeg synes boka var veldig bra og koste meg hvert sekund jeg leste. Boka fanger ungdom svært bra, og den er veldig realistisk, mye på grunn av bruken av sosiale medier og det ungdommelige språket den er skrevet med. Jeg har aldri lest en lignende bok, spesielt at en kongefamilie er en stor del av boka gjør den unik og interessant. Det jeg likte best med boka var at den ikke var overdreven, men samtidig spennende. Forfatterne har skrevet boka på en måte at jeg aldri fikk lyst til å slutte å lese. Det jeg likte best med boka er at jeg kan relatere det til min egen hverdag. Noe som kunne vært bedre er at det var litt korte kapittel.

Jeg anbefaler denne boka til alle tenåringer som liker en realistisk, men samtidig spennende bok. Boka tar opp mange viktige og tabubelagte temaer på en naturlig og fin måte. Arvingen fortjener virkelig å bli nominert til U-prisen fordi den er unik, tar opp viktige tema og har en handling som flere ungdommer kan kjenne seg igjen i. Jeg klarer virkelig ikke å vente med å lese neste bok i serien Halve Kongeriket.


Ann-Elen Løveng

En ny start

Skrevet av 16. november 2020 av Ann-Elen Løveng på Hommelvik ungdomssskole

Arvingen er første bok i serien «Halve kongeriket». Boken er en ungdomsroman med mye romantikk, hemmeligheter, drama og sosiale medier. Forfattere som har skrevet ungdomsromanen er Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug. Boka ble utgitt i 2020, og bokas forlag er Aschehoug.

I boken møter vi 17 år gamle Lena som har flyttet til Oslo fra Horten med foreldrene sine for å starte på nytt. I boken forteller hun om hennes tidligere liv, fra da hun bodde på Horten. På Lena sin nye skole møter hun på prinsen og prinsessen. Lena blir hodestups forelska i prinsen Karl Johan. Lena har en stor hemmelighet som absolutt ingen må få vite om og er redd dette vil gå utover henne og prinsen Karl Johan.

Boken starter rett inn i handlingen, det starter med at Lena våkner opp til sin første skoledag på Elisenberg videregående skole. Boken har mange forutsigbare hendelser og er spennende, du lever deg så godt inn i handlingen og det vanskelig å legge fra seg fordi du vil vite hva som skjer på neste side i boka. Boken slutter overraskende og uventet.
Boka er en bok man lett kan kjenne seg igjen i som ungdom, det er dette som gjør at boken blir så troverdig for oss ungdommer. Språket i boken er det språket vi fleste ungdommer kan kjenne oss igjen i, så jeg synes at språkbruken til boken passer godt inn i bokas innhold ettersom boken er en ungdomsroman.

I boken opplever vi hendelser som flere mennesker i verden kan ha problemer med, og at sannheten er det beste i stedet for å oppdikte noe som kanskje ikke er like realistisk og sant. Jeg vil anbefale denne boken til ungdommer og jeg gleder meg mye til de neste bøkene av «Halve Kongeriket» skal bli utgitt. Jeg synes at Arvingen hadde vært en verdig vinner av uprisen 2020.

Jeg gir Arvingen en terningkast 5/6


Lisbeth

Denne burde du lese!!!!!

Skrevet av 13. november 2020 av Lisbeth på Hommelvik ungdomssskole

Denne boken er en romantisk og spennende bok skrevet av forfatterne Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehem. Det handler om Lena som flytter for å få en ny start. Hun starter på skolen og det viser seg at prinsen og prinsessa går i hennes klasse. Dette er starten på en kjærlighetshistorie. Men kan lena sin fortid og hemmelighet ødelegge mellom hun og prinsen.

Boka starter ikke rett på, men det går ikke lang tid før man er inne i selve handlingen. Boka har 270 sider så den er ikke for lang. Ganske fort etter handlingen hadde begynt kom det en overraskelse jeg ble veldig satt ut av. Boka er fengende og var vanskelig å legge fra seg. Boka er lettlest noe som jeg synes er bra. Forfatterne har ikke brukt for vanskelige ord. Språket i boka passer boka og fortellingen. Denne boka var ganske lik andre kjærlighets bøker. Boka er troverdig men, det kan bli litt rart med prinsen og prinsessa fordi de heter ikke det samme som i virkeligheten.

Boka forteller litt av det å være ung med at det alltid ikke er like lett men det ordner seg alltid. Det beste med boka må være at den er godt skrevet og det er alltid noe som skjer. Man kommer fort til handlingen så det går ikke for treigt og ikke for fort. Boka slutter ganske forventet. Den slutter egentlig som alle andre kjærlighets fortellinger. Denne boka burde du lese hvis du liker romantiske ting osv. Denne boka kunne godt vunnet.

Jeg vil gi denne boka terningkast 5/6 det eneste som trakk ned litt var at det var lett å gjette slutten og at det var litt mange navn så det var ikke alltid like lett å vite hvem det var snakk om.


Benjamin Trygve Øgreid-Øie

Arvingen

Skrevet av 11. november 2020 av Benjamin Trygve Øgreid-Øie på Tryggheim skole

«Arvingen» er ei bok jeg ikke uten videre hadde valgt ut fra et bibliotek med 500 andre alternativer for bøker. Men når jeg først valgte denne boka, som er første boken i en serie av bøker som heter Halve Kongeriket. Ble jeg positivt overrasket. Boka er skreve av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug. Og er på rundt 250 sider.

Boka starter med 17 år gamle Lena, hun og familien har flytta fra Horten og bosatt seg i Oslo. Lena må begynne på en skole i Oslo, hun er ikke der for å få venner sier hun, men kun for å komme seg gjennom og få karakterer, problemet kommer i det ho treffer på kronprinsen, som går i same klasse som Lena, og de forelsker seg fullstendig etter at Lena har kjeftet på han for han ikke likte makrell i tomat. Lena bærer på en hemmelighet som kan få forholdet til prinsen til å kollapse, og boka handler i høyest grad om hva Lena føler og tenker.

Jeg kategoriserer ikke meg selv som målgruppa for en klassisk ungdomsbok. Dermed finner jeg ikke alt for mye interesse i tema som denne boka tar for seg. Men til målgruppa boka er sikta til mener jeg det er ei veldig god bok, den oppfyller det som man kan forvente av ei ungdomsbok som skal handle om relasjoner, at det vennskap og kjærlighet og ofte problemer tilknytta det, det er en bak historie som kan trøble ting til, og du følger hovedpersonen i det daglige liv. Det er god flyt og godt tempo i boka, med en rød tråd, og en rød tråd gjennom hele boka er viktig. At alt heng sammen.

Til å runde av tenker jeg boka passer veldig bra til den målgruppa den sikter til og om du ikke er så interessert kan boka være interessant å lese i. Og til å være ei ungdomsbok har den et greit tema, god flyt, med særdeles lite negativt å peke ut. Jeg gir den terningkast 5. For den er akkurat slik ei ungdomsbok skal være.

Vis flere anmeldelser

Til toppen