Arvingen
(Halve kongeriket 1)

Anne Gunn Halvorsen, Randi Fuglehaug 2020 32 anmeldelser

Når 17 år gamle Lena flytter til Oslo og begynner på ny skole, får hun de kongelige tvillingene kronprins Karl Johan og prinsesse Margrethe som klassekamerater. Hun forelsker seg hodestups i kronprinsen- og han i henne. Men forelskelsen kan bli Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Ekaterina

Boka du ikke klarer å legge fra deg

Skrevet av 10. desember 2020 av Ekaterina på Grim skole, 9E

Tittel: Arvingen
Sjanger: kjærlighet og drama
Sider: 270
Boken arvingen er den første boken i serien «Halve kongeriket». Det er en spennende og overraskende ungdomsroman. Den handler om kjærlighet, drama, hemmeligheter og fortidens feil.

I boken møter vi hovedpersonen Lena (17 år). Hun og familien flytter fra Horten til Oslo for å starte et nytt liv og legge fortiden bak seg. Da Lena starter på Elisenberg videregående skole møter hun det kongelige tvillingparet, prins Karl Johan og prinsesse Margrethe. Hun blir helt hodestups forelsket i prinsen, men er redd for at den store hemmeligheten hennes skal ødelegge alt som er mellom de to.

Boken starter rett i handlingen, dette er noe jeg likte veldig godt. I starten var det litt vanskelig å henge med på hva som skjedde, men etter hvert følte jeg at jeg selv opplevde handlingen. Vendepunktet begynner fort å bygge seg opp, og jeg ble veldig fort revet med. Etter vendepunktet forventet jeg ikke noen flere spenningstopper, men det kom stadig fram nye utfordringer og episoder som gjorde det ekstra vanskelig å legge boken fra seg. Handlingen var ikke forutsigbar, tvert imot forlot spenningen aldri. Det var interessante spenningstopper, hvor det skjedde mere drama og større deler av hemmeligheten til Lena løste seg opp. Slutten var ikke som jeg hadde forventet, der fikk jeg meg en overraskelse! Jeg fikk veldig lyst til å lese bok nr to med en gang, for å finne ut hvordan det gikk. Den fungerte godt som helhet, der start, midtdel og slutt hang fint sammen.

Det som gjorde at jeg levde meg ordentlig inn i handlingen var at det som skjedde var troverdig og realistisk. Fordi det som skjedde med Lena, kunne ha skjedd med mange. Forfatteren skildret Lena sine tanker på en måte som passet godt med handlingen. Boken lignet ikke på andre bøker jeg har lest, den er ikke en del av en trend heller. Det var en kreativ handling, samtidig som den hadde et budskap i seg.

Alt føltes planlagt og karakterene og språket passet godt som det var. Jeg likte veldig godt at forfatteren skrev mye om de viktige hendelsene som skjedde og heller droppet å skrive om for eksempel hvordan hun drar hjem eller til skolen. Det ble brukt skildringer, metaforer og replikker, men ikke alt for mye av hver. Banning var også med, men det gikk ikke over grensen. Boken var lett å lese, det var brukt et varierende ordforråd hvor setningene var fint satt sammen og varierte i lengden.

Boken arvingen anbefaler jeg til ungdommer som liker realistiske og spennende historier. Forfatteren tar opp mange viktige temaer som i dagen samfunn ofte er tabu eller flaut. Boken forteller oss at det er greit å gjøre feil og at man må være stolt over seg selv uansett hva. Mange ungdommer kan nok kjenne seg igjen i noen av hendelsene og forfatteren får frem budskapet på en bra måte.
Av meg får boken et terningskast 6 og jeg synes den burde bli nominert til uprisen!


Maya

Kongelig Bok

Skrevet av 7. desember 2020 av Maya på Tryggheim skole

Arvingen var skrevet av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug.

Boken går gjennom livet til Lena når hun flytter til Oslo og begynner på en ny skole. Hun har mange hemmeligheter fra hvor hun bodde før, og har en frykt at hennes nye venner vil finne ut hennes dårlige fortid. I denne skolen går prinsen og prinsessen av Norge og Lena prøver å gjemme hemmelighetene, mest fra Kalle, prinsen. Denne boken er veldig bra lagt. Ordene var lett til å lese, og når folkene snakket, var det mye muntlig språk av ungdommene. Det viser hvordan kommunikasjon er veldig viktig når man prøver å få venner og at det er vanskelig, men belønning når man sier sannheten. Det største problemet for Lena var ikke andre folk som hun trodde, men det var henne selv. Jeg ville ha sagt at alle kan like denne boken, men siden den er skrevet i ei jente sitt perspektiv, det vil sikkert bli mer populært av jenter som er tenåringer.
Terningkast: 6


Nora

En ny start

Skrevet av 20. november 2020 av Nora på Hommelvik ungdomssskole

Sjanger: drama, ungdoms bok, kjærlighet
Sider: 270
Boka arvingen er en overraskende og forståelig bok. Arvingen er 1 av 4 bøker i serien «halve kongeriket»

Denne boken handler om en 17-år gammel jente som leter etter en ny start og mindre drama. Lena har nettop startet sitt første år på elisenberg vgs, en av Norges mest berømte skolegårder. På denne skolen går de kongelige tvillingene. Lena fant forelskelse med første blikk og blir hodestups forelsket i kronprinsen -og han i henne-. Hun er nå redd for at fortiden hennes skal ødelegge det nye livet.

jeg synes at starten på denne boka bygger seg opp til venningspungtet. Du starter å lese boka og vil ikke legge den ifra deg før du har fått vite sannheten om fortiden til Lena. Dette er en uforutsigbar vending i boka som forandrer alt.
Jeg kan leve meg litt inn i boken men ikke helt, dette er en bok som jeg syner er litt over det ”normale”. Boken handler om en jente som går på skole med kongelige tvillinger og hun har en ganske unormal, men stor hemmelighet. Dette gjør til at jeg ikke kan sette meg fullt inn i handlingen og føle helt det hun føler.
Det at dette er en bok som handler om ungdommer og generelt ungdomsliv så gjør det til at jeg kan relatere og leve meg inn i de fleste tingene som skjer i boka.
Jeg synes at denne boka slutter brått, men det er egentlig helt greit siden at arvingen bøkene er en serie og for å få lyst til å lese neste bok så synes jeg at det må være en brå slutt.

Historien i seg selv er ikke serlig troverdig men budskapet er. Budskpet handler om å tilgi, gjøre opp for seg selv og å leve med sine tidligere feil.
Språket som er brukt i boka er veldig bra. Det har sleng, apper som vi ofte bruker og boka er skrevet på en sånn måte at det er forståelig hva forfatteren prøver å si.

Jeg vil si at det beste med boka er beskrivelsene av handlingene og vendepunktene. Det som er irriterende med boka er at den ikke er lengere. Jeg vil absolutt anbefale denne boka!
Terningkast: 5/6


Dante

En ungdomsbok

Skrevet av 19. november 2020 av Dante på Hommelvik ungdomssskole

En ungdomsbok

Tittel: Arvingen

Forlag: Aschehoug 2020

Forfattere: Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug

Sidetall: 270

Denne boken er en ungdomsroman blandet med litt kjærlighet blandet med drama.

Boka handler om Lena som har flyttet i fra Horten til Oslo for å få en «ny start». Der begynner hun på første VGS med det kongelige tvillingparet Karl Johan eller såkalt Kalle og Margrethe. I starten prøver hun å ligge litt i skjul og prøver å være litt diskre og hun vil ikke at så mange skal se hun fordi hun som sagt hun vil ha en «ny start». Men hun skjønner fort at det var en dum ide når hun føler seg litt utenfor og hun føler seg usynlig. Da begynner hun å prøve å få seg venner og etter hvert blir hun venner med Ingrid. Ingrid er liksom en rik, spinkel og populær jente som liker å feste. Lena blir også venn med Kalle og vennskapet til de er veldig varierende. Lena har også en mor, far og en «lillebror» som heter Theodor. Etter hvert begynner Lena å feste litt og sånt selv.

Jeg synes boka var bra, den er lett å lese og det skjedde ofte ting. Den passer ungdom i dag og hvilket språk ungdom bruker i dag og jeg tror at mange kan relatere til de forskjellige handlingene i boka. Jeg syntes ikke boken passer helt til meg fordi jeg er ikke helt sånn fan av ungdomsbøker med kjærlighet og drama og sånt der men den anbefales til både jenter og gutter i mellom 14 – 17 år. Og det er en stor overraskelse midt i boka som jeg ble sykt overraska over. Boka var bra men ikke min type og jeg gir den en terningkast 3,5 fordi jeg synes ikke at den var så dårlig til å være en treer men ikke så bra til å være en firer heller.


Ingrid Kristine Sørmo

En ny start

Skrevet av 19. november 2020 av Ingrid Kristine Sørmo på Hommelvik ungdomssskole

Arvingen er den første boka i serien «Halve kongeriket». Det er en ungdomsroman om romantikk og kjærlighet, som handler om hvor viktig det er å være seg selv. Den er skrevet av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug. Dette er deres debutroman. Boka ble utgitt i 2020, og Aschehoug er forlaget.

Boka handler om 17 år gamle Lena som akkurat flyttet til Oslo for en ny start. I boka får vi også innblikk fra hennes tidligere liv i Horten. På den nye skolen går de kongelige tvillingene Karl Johan og Margrethe. Lena ble hodestups forelsket i kronprinsen, men om noen skulle avsløre hemmeligheten hennes ville alt bli ødelagt.

Boka starter rett inn i handlingen, med at Lena skal på første skoledag på Elisenberg videregående skole. Det er mange forutsigbare hendelser, men vendepunktet er ikke like forutsigbart. Det er en veldig spennende bok og slutten er veldig uventet. Jeg måtte tenke meg om en stund etter å ha lest den ferdig. Det er mye drama, og alltid noe som skjer. Boka er vanskelig å legge fra seg, og du lever deg inn i handlingen. Jeg fikk sommerfugler i magen, og det hendte at jeg gikk ut i latter. Boka er rettet mot unge, og det merkes godt når du leser boka. Det blir nevnt ulike sosiale medier, som for eksempel Instagram, Snapchat, og Tiktok. Ungdommer kan lett kjenne seg igjen i boka, og det er det som gjør den så troverdig. Språket er likt det som ungdommer bruker nå til dags, og gjør opplevelsen av boka ungdommelig. Boka er original, men den minner meg litt om en moderne versjon av hvordan kronprinsesse Marit og kronprins Håkon forelsket seg i hverandre.

Boka forteller at det ikke alltid er like lett å være ung, og at det viktigste er å være seg selv. Det lønner seg å si sannheten, selv om det er vanskelig. I boka opplever Lena hendelser flere i verden kan ha problemer med. Det beste med boka må være at den er skrevet så bra at det er vanskelig å legge den i fra seg. Jeg koste meg veldig når jeg leste boka, og kunne ikke vente med å lese en side til. Det eneste som kunne vært bedre er at det var litt korte kapitler. Boka passer veldig bra til ungdommer, og er relatert til unges hverdag. Jeg tror tenåringer vil like denne boka, mye på grunn av det ungdommelige språket, og bruken av sosiale medier. Jeg vil anbefale denne boka til ungdommer som er interessert i bøker som de kan relatere til, og som handler om kjærlighet. Jeg synes at Arvingen er en verdig vinner av Uprisen, og jeg kan ikke vente til de neste bøkene i serien «Halve kongeriket» blir utgitt. Jeg tror jeg har fått en ny favoritt.

Terningkast: 6

Vis flere anmeldelser

Til toppen