Arrfjes

Terje Torkildsen Samlaget 2014 18 anmeldelser

I april 1812 oppdagar førstereisguten Ejner Tevig og resten av mannskapet om bord på den norske skuta Haabet ein engelsk brigg i Nordsjøen. Kanonbåtkrigen med England er på sitt hardaste og fleire tusen norske sjømenn blir tekne til fange og Vis hele forlagsteksten

Les utdrag på txt.no

Hvordan skrive en anmeldelse?

Eline Brenne

Eline Brenne

Skrevet av 21. oktober 2015 av Eline Brenne på Varteig skole

Arrfjes handler om en 13 år gammel gutt som heter Ejner Tevig som blir en del av et mannskap på skipet Haabet. Haabet er ute på sjøen og kaptein Nygaard får øye på en engelsk brigg. Ejner går om bord i den engelske briggen og kapteinen på Haabet bestemmer seg for at noen skal over i den engelske briggen. Men noen på denne briggen vil ikke seile den veien de egentlig skal…
Jeg syntes denne boka blir ganske uinteressant fordi det er så mye rart som skjer og for meg blir det ganske uvirkelig. Jeg skjønner ikke helt hvilken sjanger denne boken skal gå under fordi boka har mange elementer i seg. Jeg syntes boka var uoversiktlig. Denne boka har mange skildringer og for meg blir det vanskelig å se for meg hendelsen. Boka har også med mye banning, også er det en del vanskelige ord. Avslutningene på kapitlene syntes jeg var veldig bra, men jeg klarte å legge fra meg boka og ikke tenke så mye over den.
Jeg syntes ikke at denne boka bør nomineres til uprisen fordi boka er såpass uoversiktlig. Boka får terningkast 3.


Selena Schwenke

Selena Schwenke

Skrevet av 15. desember 2014 av Selena Schwenke på Tromstun skole, 9a

For kort og lite utfyllende, men full av action

Det er april 1812. Fjorten år gamle Ejner Tevig har knapt vært på sjøen noen dager med den norske skuta «Haabet» da de kommmer over en forlatt engelsk brigg i Nordsjøen. På tross av at Norge er i krig med England og fare for å bli kastet i den engelske prisonen bestemmer kapteinene at de skal kapre briggen. Ejner og et knippe andre av mannskapet blir valgt ut til å føre briggen til Kristiansand. Uheldigvis befinner det seg en forræder blant mannskapet som tar over skipet og setter kursen rett mot Skottland og Storbrittania, rett mot den engelske prisonen.

Det skjer mye i denne boka og den er full av spenning og action. Ejner møter mange problemer på reisen sin, men jeg synes forfatteren får problemene løst uten noen grunn. Hovedpersonen møter et problem og plutselig en side ettterpå er problemet løst av tilfeldigheter. Forfatteren lar ikke personene løse problemene, de bare løser seg av seg selv.

Handlingen foregår på 1800-tallet da Norge var i krig med England. Jeg synes at handlingen var troverdig i forhold til dette og jeg følte at jeg lærte en del av å lese denne boka. Språket passet ganske bra til å være en ungdomsbok. Denne boka kunne med fordel vært litt lengre og mer utfyllende. Selv om handlingen er original og spennende blir boka stående igjen litt uferdig noe som trekker den ganske ned og gjør at jeg ikke synes Arrfjes burde nomineres til uprisen.


Sofia Vognild Burkow

Sofia Vognild Burkow

Skrevet av 10. desember 2014 av Sofia Vognild Burkow på Tromstun skole, 9c

Meningsløs sjøroman

Boken "Arrfjes» er skrevet av forfatteren Terje Torkildsen. Han har vunnet UPrisen to ganger før, i 2009 med boken «Marki Marco», og i 2011 for «Dystopia III». På grunn av hans tidligere triumfer ligger det et høyt press på at sjøromanen «Arrfjes» skal strekke seg minst like langt.

I 1812 under kanonbåtkrigen mellom Danmark-Norge og Storbritannia finner vi den unge førstereisgutten Einer Tevig. Han er en del av mannskapet på den Norske skuta Haabet langt ute i Nordsjøen. En dag oppdager de en Engelsk brigg ligge og flyte på havet uten mannskap. Briggen har heist hvitt flagg noe som indikerer til sykdom, og mannskapet på Haabet ser sin sjanse til å kapre skuten. Einer og 10 andre av mannskapet tar over briggen og setter kurs mot Kristiansand og belønning. Men alt forandrer seg når en forræder tar styringen og setter kursen rett mot fiendene.

Terje Torkildsen har satt seg godt inn i stoffet han skriver om, men klarer ikke å lage en spennende historie ut av en interessant tidsepoke. Handlingen virker på en måte troverdig med tanke på hvordan det var i 1812, men til tider løser problemer seg ut av det blå og med ingen forklaring. Etter min mening er boken på et langt lavere nivå enn det som kreves for å vinne UPrisen. Forfatteren har ikke helt fått til å bygge opp historien på en bra måte. Det var lite som skjedde over mange sider med ingen indikert spenningskurve. Dermed ble historien ganske ensidig og leseropplevelsen ble på ingen måte minneverdig. Det var nesten så jeg ikke orket å bla om til neste side. Det eneste jeg fulgte med på var sidetallene i håp om at de snart skulle nå siste side. Derfor er "Arrfjes" en bok som etter min mening ikke burde vinne UPrisen.


Hannah Christina Steen Åkerberg

Hannah Christina Steen Åkerberg

Skrevet av 8. desember 2014 av Hannah Christina Steen Åkerberg på Ås ungdomsskole

Året er 1812 og Norge er i krig med England. En gutt ved navn Ejner Salvesen Tevig er førstereisgutt på den norske skuta Haabet. Han har hatt kopper så ansiktet hans er fult av arr. De støter på en engelsk brigg i Nordsjøen. Skipet har heist gult flagg. Det symboliserer sykdom og død. Kaptein Nygaard bestemmer seg like vel for å kapre den engelske briggen og sender Ejner for å sjekke skipet. Ejner finner ingen levende mennesker på skipet. Kapteinen bestemmer at sju av mannskapet skal seile briggen til Kristiansand. Ejner er en av dem. På vei til Kristiansand finner han ut at det er en forræder om bord, som har tatt kontrollen og segler briggen i feil retning.
Boken «Arrfjes» er en veldig spennende roman. Jeg synes forfatteren har skrevet boken på en sånn måte at det skjer noe nesten hele tiden. Det er mange vendepunkt. Det likte jeg veldig godt. Når jeg først var i gang med boken greide jeg nesten ikke å legge den fra meg.
Boken er ikke alt for lang, så det var ikke så vanskelig å bli ferdig med den. Den er skrevet på nynorsk. Det kunne bli litt vanskelig av og til, men det gikk greit. Boken passer for både gutter og jenter.
Jeg synes denne boken burde vinne U-prisen fordi jeg synes den var veldig spennende og jeg tror nesten alle vil like den.
Terningkast: 6


sivert seglem

sivert seglem

Skrevet av 5. desember 2014 av sivert seglem på Lagård ungdomsskole

En av de beste bøkene jeg har lest! Bør vinne U-prisen!

Boka handler om Ejner som har ingen andre en broren. Ejner trenger penger så han begynner å jobbe ombord på ei skute. Han blir satt som dekksgutt men en dag kommer de over et annet skip med gult flagg som betyr sykdom og Ejner får jobben om å sjekke ut båten og finne journalen. Han finner ut at det bare er en død kaptein og en liten nøkkel igjen på båten og at skipet er den engelske fienden. Han og noen andre blir plukket ut til å føre skuta til Kristiandsand men der har ikke kapteinen Smith tenkt seg. Han er engelsk og vil hjem med landets skip. Ejner finner fort ut at de er på vei vestover så han sniker seg inn på kapteinlugaren for å lete etter en kniv eller en pistol så de kan drepe kapteinen. Han støter på en kiste og nøkkelen hans passer i låsen men bak han står kapteinen med to pistoler pekende mot hodet til Ejner men han kommer seg bort og gjømmer seg på skipet. Han sovner og når han våkner er det eneste han ser fuler.

Jeg likte boka for det var mye spenning og det skjedde noe på nesten hver side. Jeg syntes boka passer til gutter mellom 13 til 16 år

Terningskast: 6

Vis flere anmeldelser

Til toppen