Arrfjes

Terje Torkildsen Samlaget 2014 19 anmeldelser

I april 1812 oppdagar førstereisguten Ejner Tevig og resten av mannskapet om bord på den norske skuta Haabet ein engelsk brigg i Nordsjøen. Kanonbåtkrigen med England er på sitt hardaste og fleire tusen norske sjømenn blir tekne til fange og Vis hele forlagsteksten

Les utdrag på txt.no

Hvordan skrive en anmeldelse

Standup-forfattar vil skriva verdas beste ungdomsbok på nynorsk - Uprisen

Standup-forfattar vil skriva verdas beste ungdomsbok på nynorsk - Uprisen

Skrevet av 22. januar 2021 av Standup-forfattar vil skriva verdas beste ungdomsbok på nynorsk - Uprisen

[…] Arrfjes – Isla Bonita –Stavanger Stories I – Stavanger StoriesII – Stavanger Stories III […]


Jesper Kolbu

Jesper Kolbu

Skrevet av 16. desember 2015 av Jesper Kolbu på Varteig skole

ARRFJES
Jeg synes boka var veldig bra. Det var litt langsomt i starten, men ble bedre og bedre utover i boka. Det som gjør boka bra er spenningstoppene som for eksempel når Ejner, hovedpersonen, skal ut å gjennomsøke den engelske skipet. Den boken er fin for de som liker spenningsroman.
Boken er skrevet på ny-norsk, året er 1812. Det er litt banning i boka. En av de beste hendelsene var da Smith skulle prøve å drepe Ejner i båten.
Boka sluttet som forventet. Boka var vanskelig å legge fra seg fordi den tok meg inn i en annen verden. Jeg synes boka er kreativt og fantasifull.
Boka er lett å lese og som jeg sa tidligere var det litt banning og dialektord. Språkbruken passer til bokas innhold.
Jeg tror forfatteren har skrevet den boka fordi at Norge valgte å gå over på Napoleons side og ikke engelskmennenes side. Jeg synes alle bør lese boka og den bør nomineres til Uprisen.


Michael

Michael

Skrevet av 15. desember 2015 av Michael på Varteig skole

Arrfjes.
Arrfjes er skrevet av Terje Torkildsen. Boken er en ungdomsroman. Den er også nominert til u prisen
Boken handler om Ejner Tevig som skal jobbe på båt for første gang, Året er 1812. Ejner blir med ut i Nordsjøen med skuta «haabet». Midt ute på sjøen oppdager de en engelsk båt. Det er under tida under kanonbåtkrigen med England. Mannskapet er redde for å havne i den grusomme Engelske prisonen. De bestemmer seg for å kapre det Engelske skipet. Boka bør ikke nomineres til Uprisen.
Jeg synes boken var spennende og litt annerledes. Det er bra at han skriver bøker fra 1800-tallet. Spenningstoppen er når de skal kapre skipet.
Det var mange vanskelige ord i boken som gjorde at den ble litt vanskelig å forstå. Det er noen av hendelsene som virker litt uvirkelig.Det er også litt banning, som kanskje bør jekkes ned litt. Men ellers ganske bra bok! Boka er ikke så fullt lett å legge i fra seg.
Terningkast: 5


Robert J. Aas

Robert J. Aas

Skrevet av 15. desember 2015 av Robert J. Aas på Søvik Oppvekstsenter

Forord
“Arrfjes” er en fantastisk god ungdomsbok. Den er gripende, velskrevet og det er lett å leve seg inn i historien. Ejner Tevig`s skildringer gjør boka levende, og jeg tror denne boka kan passe til mange forskjellige mennesker.

Omtale
Historien om Ejner Tevig utspiller seg i 1812 og Norge er i krig med England. Den tretten år gamle nordmannen jobber på båten Haabet når den engelske briggen “Amazon” dukker opp i horisonten. Dette blir et vendepunkt i hans liv, og Ejner begir seg ut på en eventyrlig reise. Han møter på utfordringer, både fysiske, og i møte med mennesker. Hvordan han takler handlingene til båtsmann og senere kaptein Smith blir viktig for hans eget liv og helse.

Siden handlingen utspiller seg i “et gamlere Norge” blir det som å lese fra en annen verden. Likevel har man noen tanker om hvordan det var på den tiden, noe som gjør det interessant å lese om. Selv om boken handler om en helt annen situasjon enn det man har opplevd selv, er det mulig å kjenne seg igjen i, eller leve seg inn i dekksguttens følelser.

Boka starter med at Ejner graver en grav. Hans situasjon og tanker blir beskrevet. Ved å høre om hans inntrykk, tanker og følelser får vi også vite litt om Ejner Tevig sin fortid og personlighet. Etter beskrivelsen av hvordan han graver graven, blir historien spolt elleve dager tilbake. Dette var en veldig god måte å starte boka på, fordi, å starte boka med mange og lange beskrivelser gjør leseren lett interessert. Frampeket om at Ejner kommer til å ende opp med å grave en grav, blir også et spenningsmoment i boka.
Den første setningen i boka er “ Berre den som sjølv har grave ei grav, veit kor tungt det er.” Denne setningen blir gjentatt flere ganger i løpet av boka. Gjentagelsen var et effektfullt virkemiddel som gir leseren noen “aha” øyeblikk. Plutselig husker man spekulasjonene sine om hva som kommer til å skje videre i boka.

Språk
Boka er skrevet på nynorsk, men for meg var det ikke et problem. Tvert imot syntes jeg nynorsk gjør språket i boka “penere”. Nynorsken gjør på en måte at setningene «klinger» bedre i hodet. Grunnen til at jeg ikke fikk språklige problemer når jeg leste boka, er at den er tilpasset ungdom. Det brukes få vanskelige ord.
I noen ungdomsbøker blir det et problem at det brukes for få vanskelige ord. Med for lette ord kan skildringene bli for kjedelige og lite innholdsrike. Dette er ikke et problem i denne boka fordi det veies opp med at det hele tiden skjer noe, og forfatteren finner presise beskrivelser med enkle ord.

Oppsummering
Terje Torkildsen`s debutbok er en velskrevet ungdomsroman fylt med spennede beskrivelser. Forfatteren er meget dyktig til å få leseren til å se for seg, tenke og spekulere rundt boka. Når man har kommet inn i boka, blir den vanskelig å legge fra seg. Boka er ikke så lang, og passer derfor for de mindre drevne leserne. Historien om Ejner var kreativ og velskrevet. Jeg vil anbefale boka til jenter, gutter, hunder og kameler, ja rett og slett all ungdom. Dette var en ungdomsroman av klasse, kanskje den beste ungdomsboken jeg har lest!


thomas prestegård

thomas prestegård

Skrevet av 7. desember 2015 av thomas prestegård på Orstad skule

Arrfjes.
Arrfjes er skrevet av Terje Torkildsen som er vinner av u prisen tog ganger. Boken er en ungdomsroman. Den er også nominert til u prisen
Boken handler om Ejner Tevig som skal jobbe på båt for første gang, Året er 1812. Ejner blir med ut i Nordsjøen med skuta «haabet». Midt ute på sjøen oppdager de en engelsk brigg. Dette er under kanonbåtkrigen med England. Mannskapet er redde for å havne i den grusomme Engelske prisonen. De bestemmer seg for å kapre det Engelske skipet.
Jeg synes boken var spennende og annerledes. Det er bra at han skriver bøker fra 1800-tallet. Spenningstoppen er når de skal kapre skipet.
Det var mange vanskelige ord i boken som gjorde at den ble litt vanskelig å forstå. Det er noen av hendelsene som virker litt uvirkelig.
Terningkast: 4

Vis flere anmeldelser

Til toppen