Anna. En fabel om klodens klima og miljø

Jostein Gaarder Aschehoug 2013 12 anmeldelser

Anna har alltid hatt et intenst fantasiliv. Men i det siste har hun opplevd at mye av det hun drømmer og forestiller seg, er noe som kommer til henne fra en annen virkelighet, eller kanskje fra en annen tid? Hun Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Hege Ringdal

Hege Ringdal

Skrevet av 28. oktober 2013 av Hege Ringdal på sunnylven skule

ANNA -ein fabel om klodens klim og miljø
Namn: Anna-en fabel om klodens klima og miljø
Forfatter: Jostein Gaarder
Forlag: Aschehoug
Sidetal: 222

Anna er ei bok som handlar om jordas klima og miljø. Anna er 16 år og har ein kjærste som heiter Jonas. Ho drøymer at ho er sitt eige oldebarn. Draumane hennar blir ofte «verkelege» og ho møter oldemora si. Anna vil så veldig gjerne redde jorda for utdøyinga av plante og dyreartar. Ho har arva ein heilt spesiell ring av nokon i slekta, ringen er gammal, og har gått i arv i fleire generasjonar.

Boka er vanskelig å komme igjennom, fordi det blir litt mykje fakta i boka. Det som er bra er at inni mellom blir all faktaen bytta ut med litt draumar, og kjærste tid. Då Anna og Jonas er på hytta er det ganske spennandes, og når Anna skal gå heim frå hytta aleine, ser ho sitt eige oldebarn springe inn i skogkanten. På slutten blir boka meir spennandes, og det hadde vore ganske bra med ein fortsettelse om korleis det går når oldebarnet til Anna blir født.

Boka kan vere bra for å gjere folk obs på at vi må klare å behalde naturen, og dei forskjellege dyreartane. Vi må vere forsiktige med CO2 utslepp, og nedhogging av regnskogen.

Visst du er litt interessert i jorda, og korleis jorda blir brukt, og burde reddast er denne boka veldig bra. Du får eit innblikk av korleis jorda kanskje blir om nokre 100 år fram i tid.
Eg syntest boka var veldig vanskeleg å lese, og det blei veldig mykje fakta. Det blei litt for mykje naturfag, for min del.

Eg syntest vi skulle fått vite meir om Anna og Jonas, og ikkje berre om dei forskjellege plante, og dyreartane. Eg brukte lang tid på å komme igjennom heile boka, og det var til tider vanskeleg å skjønne kva eg las om.


ingeborg gjelland lid

ingeborg gjelland lid

Skrevet av 25. oktober 2013 av ingeborg gjelland lid på Voss ungdomsskule

Tittel: Anna
Forfattar: Jostein Gaarder
Utgjevingsår: 2013
Sider: 222
Sjanger: roman
Tema: miljø
Terningkast: 4

Hovudpersonane er Anna og Jonas, som er 16 og 17 år. Prosjektet deira er å forandre verda. Dei startar ei miljøgruppe for å finne ut kva dei kan gjere for verda deira. Hovudpersonane er verdt å bli kjende med, fordi dei er normale, verkeleg lette å bli kjende med.

Forfattaren vil at me skal tenkje ekstra igjennom kva me gjer mot kloden vår! Eg opplevde at boka var vanskeleg å leve seg inn i, fordi det var så rotete skrive. Boka var spesiell både i starten og på slutten fordi handlinga var så brått på og av! Eg fekk ikkje lyst til å lese vidare fordi at ho var kjedeleg. Den var kjedeleg fordi det skjedde ingenting nytt!

Boka skåra på at den lærte meg noko som eg ikkje har lært elles på skulen. Boka passar for dei som liker faktabøker. Forfattaren lukkast med proskjektet sit! Eg har lese mange faktabøker, men ingen som har hatt ein historie i seg!!


Ingvild

Ingvild

Skrevet av 23. oktober 2013 av Ingvild på Raufoss ungdomsskole

Om boka:
Tittel: Anna
Forfatter: Jostein Gaarder
Forlag: Aschehoug
Antall sider: 222
Utgitt: 2013
Handling:
Hovedpersonen heter Anna, og hun er 10 år når boka starter. Hun elsker å feire jul og nyttår, da drar familien alltid til fjells og drar på kanefart nyttårskvelden. Men dette året er annerledes. Det er ikke snø, verken på vidda eller i lavlandet. Reinsdyrene dør av matmangel, og i lyngen ligger døde mus og lemen. Uten snødekke fryser de i hjel. Hva har skjedd?
Vi møter Anna igjen 6 år seinere, når hun har begynt på videregående. Hun har fått seg en kjæreste, men må gå til psykiater fordi hun har så livlig fantasi. Det viser seg at Anna er redd for den globale oppvarminga, og i dr. Benjamin finner hun en voksenperson som også kan mye om klimaforandringer, som er tema i boken.
Når Anna sovner vet hun at hun sjelen hennes kan havne i en annen virkelighet. Da heter hun Nova, og lever i år 2082. Naturen over store deler av verden er ødelagt og mange dyrearter er i ferd med å bli utryddet.
Mine meninger:
Jeg må ærlig si at denne boken ikke fanget meg like mye som jeg trodde den ville. Jeg elsker som regel bøker som dette, som handler om virkelige og alvorlige ting i verden. Jeg må si at denne boken er veldig bra skrevet og den tar opp et veldig viktig og aktuelt tema. Men jeg forventet enda litt mer av en bok som er med i ungdomsprisen, spesielt når den er skrevet av en så berømt forfatter. Men når det er sagt, liker jeg veldig godt hvordan boken er bygd opp, og hvordan handlingen foregår. Jeg er enda ikke helt ferdig med boken, så kanskje den fanger meg litt mer på slutten.


Thea Løvaas Tennøy

Thea Løvaas Tennøy

Skrevet av 23. oktober 2013 av Thea Løvaas Tennøy på fræna ungdomsskole

Tittel: Anna
Forlag: Aschehoug
Sider: 222

VIRKELIGHET ELLER DRØM?
Boken handlet om den 15 år gamle jenta Anna. Hun har en livlig fantasi og drømmer om at hun er sitt egne oldebarn som heter Nova, som lever mange år frem i tid.. Nova lever mange år frem i tid og verden er stert preget av klima forandringene. Anna må prøve å ordne opp i den verden hun drømmer om og virkeligheten. Dette gjør at hun blir mere redd for den globale oppvarming. Hun drar til en psykiater, han foreslår at hun skal lage et miljø gruppe som de kan jobbe for å gjøre en liten forskjell i verden. Hun og kjæresten Jonas starter gruppen. Med drømmene og virkeligheten til sammen greier kanskje Anna å gjøre en forskjell.

Boka starter ganske kjedelig så jeg var på nippet til å legge den fra meg mange ganger. Det var lite spenning og spenningstoppen var liten. Det var for mye «fakta«. Dette er ikke en bok jeg anbefaler for den går for seint. Men på samme måte er det en bok som kunne hjulpet oss å forstå mere alvor om klima forandringene som skjer i dag.
Terningkast: svak 3


Henning

Henning

Skrevet av 20. oktober 2013 av Henning på Raufoss ungdomsskole

Jostein Gaarder: Anna. En fabel om klodens klima og miljø
Aschehoug forlag 2013
222 sider
jeg har lest boka Anna av Jostein Gaarder. Jeg valgte boka fordi jeg har lest Sofies verden og Appelsinpiken før og likte de bøkene veldig godt. De var spennende å lette å lese, jeg klarte ikke å legge dem fra meg så lett som denne. Anna er ikke så veldig spennende selv om den handler om et viktig tema.
Anna har alltid hatt et intenst fantasiliv. Men i det siste har hun opplevd at mye av det hun drømmer om og forestiller seg, er noe som kommer til henne fra en annen virkelighet, eller kanskje fra en annen tid? (fra baksida på boka.) derfor går anna til psykolog dr. Benjamin. Han sier det er normalt å ha trosforestillinger. Anna sier hun er redd for klimaendringer og da blir han litt rar. Han har skikkelig peiling på klimaet selv og de snakker mye om karbonballangsen og slik. I noen av kapitlene er vi i framtida i 2082 og da heter Anna Nova. Hun sitter foran en datamaskin som melder om hver gang en dyreart er utryddet. De kapittlene som er fra framtida er skrivet med en annen skrift type enn de andre. Da er det litt lettere og følge med på hva som er nå og hva som er framtid.
Det blir veldig mye fakta om naturfag og egentlig ikke så veldig spennede. Kanskje de som er opptatt av slike klima prøblemer liker boka bedre. Det er ganske mange vanskelige ord i boka også som du ikke skjønner hvis du ikke er intresert i faget.
Jeg trodde denne boka skulle ligne litt på sofies verden for den handler også om ei anna tid, om det som har skjedd før. Anna handler om framtida og at klimaet blir ødelagt. Det blir ikke snø om vinteren og det regner masse. Det er fælt at det kan bli slik, og boka handler om noe som er viktig å lese om. Men akkorat denne boka var litt for kjedlig for meg. Jeg anbefaler den ikke, bortsett fra dem som er veldig opptatt av klima kan syns den er spennende.

Vis flere anmeldelser

Til toppen