Andromeda

Lars Mæhle Samlaget 2018 22 anmeldelser

William og Samuel gav seg fader ikkje heller. Dei snøfta og slo og dundra laus. Nevane hamra og hamra. Dei var langt inne i ein sinnssvak rus av sprit og raseri. Det verste var at eg godt visste kva for Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Steffen

Steffen

Skrevet av 7. november 2018 av Steffen på Husnes ungdomsskole

Anmeldelse Andromeda

Det handler om ungdommar i 10 klasse, alkohol og drama.

Hovudperson: Simon er veldig mystisk. Du får ikkje vita veldig korleis han ser ut kunn att han er høg og kraftig. Men du får vita ein del korleis han er innvendig eller som person.
Kva eg syntes om boka: Først og fremst vil eg ha fram att framsida og tittelen ikkje passer heilt til teksten. Hadde den heita 10 klasse så hadde det passa betre og tatt vekk sommarfuglen. Flest gutar mister lysten til å lese boka av den grunn.
Boka er bra eg liker att den holdar spenningen oppe gjennom heile boka. Starten var veldig bra fekk vite veldig lite og fekk lyst til å lese meir. Når eg hadde komme ¼ av boka kunne eg ikkje legga den frå meg, Hadde så lyst og lesa vidare.
Slutten var ekstrem. Det gjekk gale så gale att det ikkje kunne bli vera og så blei da enda verre igjen. Det einaste eg skal klaga på er att eg hadde veldig lyst å vita korleis det gjekk med Simon vidare og dei andre i boka.
Terningkast 5/6 for eg liker ikkje og tenka fram til kva som skjedde vidare. Eg vil vite fakta kva som skjedde.


Olav Nikolai Rød

Olav Nikolai Rød

Skrevet av 1. oktober 2018 av Olav Nikolai Rød på Ruseløkka skole

Ikke hva jeg forventet

Når jeg plukket ut denne boka sto det hos andre at boka var påvirket sterkt av mobbing, å føle seg annerledes og å være den nye i klassen. Bøker med mørkere og mer moralske temaer er noe jeg trekker sterkt mot, men jeg fikk ikke så mye av det jeg trodde boka var.

Boka handler om en 16 år gammel gutt som nettopp har flyttet fra Oslo til en liten dal på Vestlandet. Han er en høy og morsk gutt med en lang historie av voldelighet og kriminalitet. Han har gått fra flere fosterhjem og er på kanten av å bli plassert i fengsel. Hans siste sjanse er å holde seg rolig hos sine nye fosterforeldre. I dalen må han gjennom boken venne seg til de andre skoleelevene og forstå hvordan miljøet der er. Han kommer i problemer med tre gutter i klassen sin: Samuel, William og lederen deres Sindre. Det er masse drama i boken og spesielt mange spørsmål rundt hvordan de oppfører seg rundt hverandre. En annen viktig karakter er Kaja som er Simons bestevenn og muligens noe annet i framtiden. Ellers har vi også Pippin eller Per som er den som blir mobbet i boken. Vi ser hvor voldelige mobberne er i denne dalen og ser på hvordan Simon går fram mot hendelsene med Pippin.

Boka er skrevet av Lars Mæhle og er i sjangeren Ungdom. Denne boken er altså rettet mot Ungdommer. Boken starter med at vi blir kastet rett inn i historien. Vi leser først en prolog som ender med et frempek for å gjøre oss mer interessert. Deretter blir vi godt kjent med karakteren Simon. Jeg ville sagt at boken starter relativt oppslukende, men det er vanskelig å si om vi blir kastet rett inn i handlingen eller om situasjonen blir beskrevet fordi jeg syns det virker til at den starter med litt av begge. Jeg syns boken var enkel å lese og forstå og det var flere høydepunkter i boka. Boken sluttet helt åpent og vi fikk tenke oss slutten selv.

Jeg synes boken var ganske god, men det var ikke det jeg ønsket. Jeg ville se mobbingen fra perspektivet til Pippin. Det var interessant å se det fra Simons side, men han var en vanskelig karakter å forstå eller føle for. Jeg likte moralen i boken: at du skal være deg selv og ikke tåle når andre har det vondt. Jeg synes også at boken gikk fram på en veldig god måte og forklarte alt godt. Boken hadde flere veldig metaforiske hendelser og noen som var veldig anspent. Jeg synes også at karakterene i boken var godt skildret.

Språket i boken, som er forresten nynorsk, er en av mine favorittdeler ved boken. Nesten alle karakterer i boken som var ungdommer hadde minst ett banneord i setningene sine. Dessuten er de veldig karakteristiske. Kaja snakker i lengre setninger og banner nesten ikke i det hele tatt. Mobberne snakker i korte sterke setninger og var hovedsakelig provoserende. Ola som er en sidekarakter snakker med mye slang og forvridde ord som “Halloisen!”.

Ellers har jeg bare ett problem med boken og det er at den ikke er troverdig i det hele tatt. Denne boken er unik, jeg har aldri sett lignende og det er både en god ting og en dårlig ting. God fordi da er den ikke klisje i det hele tatt. Og dårlig siden boka er satt opp på stereotyper og svært overfladiske karakterer. Simon kan skrike til noen at han vil drepe dem og neste dag snakker de rolig sammen.

Alt i alt er det en veldig god bok som passer til alle ungdommer som ikke sloss om å få anmelde tegneseriene og action-bøkene som en gjeng med idioter.

Terningkast: 5

Til toppen