@Ally_Trip

Katrine Lekang Panta 2020 18 anmeldelser

Alenefaren og professoren, Viktor, sender de to tenåringene sine, Aleah og Lyder, helt alene ut i verden. Kun ledet av gåter og kryptiske ledetråder skal de reise i ett år for å lære mer om klimaendringene, og hvordan vi mennesker Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Ingrid Rånnerud

Sunn læring

Skrevet av 1. desember 2020 av Ingrid Rånnerud på Smestad ungdomsskole

@ally-trip er kort fortalt en skjønnlitterær bok om den globale oppvarmingen og klimaendringene. Aleah og Lyder er to søsken som elsker skattejakter, mysterier og gåter. Derfor blir de sendt ut i verden et helt år. Faren sender dem ut på en reise rundt om i verden for at barna skal kunne lære mer om det faren brenner for. De reiser rundt med forskjellige gåter og mysterier på hvor den neste stoppen skal ende. De møter erfarne miljøforskere og sitter tilslutt igjen med et fantastisk år med kunnskap om miljøet og moren som døde for mange år siden.

Dette synes jeg var en kjempegod bok. Jeg synes kombinasjonen mellom faktatekst og skjønnlitterært var veldig bra. Noen ganger kunne det kanskje bli litt mye fagstoff på en gang, men jeg lærte noe ut av det. Til syvende og sist synes jeg denne boka var veldig bra og jeg vil virkelig anbefale den til alle ungdommer enten du bryr deg om miljøet eller ikke. Du lærer på en helt annen måte, noe jeg mener er sunt.

Terningkast: 5


Anette Soquillo Flatøy

@Ally_trip

Skrevet av 26. november 2020 av Anette Soquillo Flatøy på Averøy ungdomsskole

Boka er en klimaroman med blanding av fakta og fiksjon, der vi får god og nyttig informasjon om klimaendringene, men hovedpersonene er på en oppdiktet verdensreise. Faren til Lyder og Aleah, sender dem på en reise rundt om i verden for å høre om verdensproblemene når det kommer til klima, noe de ikke er så gira på. I løpet av reisen blir de mer og mer bekymret. Klima er ikke det eneste de får høre om, men også om moren som døde da de var små barn.
Jeg synes boka var helt grei, og lærte utrolig mye i løpet av lesingen. Boka har en god flyt hvor vi først får høre om klima, så er det rett over til Lyder og Aleah sine tanker om hvordan dagen og reisen har vært så langt. Vi fikk høre mye av det samme gjennom boka og det var litt drygt å sitte å høre på om og om igjen, men det setter seg fast i hjernen, noe som er ganske bra. Jeg generelt har ganske lenge tenk på dette med klima, men boka får meg til å tenke ekstra godt på det som egentlig skjer rundt om i verden. Det er trist å høre alt om u-landene når jeg selv har en stor familie der, og vil ikke at noe skal skje med dem. Derfor er det viktig å kjempe for klimaet, noe verden er i gang med, men prosessen må gjøres raskere før det er for sent. Selv føler jeg meg skyldig for å bo i et av verdens rikeste land. Boka fikk i alle fall meg til å tenke, kanskje min generasjon klarer å få en stopp på denne krisen.
Jeg gir boka en 5 fordi den inneholder noe av de viktigeste prinsippene i verden.


Mathilde Veiset

"Faren din er gal"

Skrevet av 26. november 2020 av Mathilde Veiset på Averøy ungdomsskole

Boka, @ally_trip, er i sjangeren klimaroman. Den handler om to søsken, Aleah og Lyder, som blir sendt ut på verdensreise i et år av faren, Viktor. Målet med reisen var å lære om klimaendringene, og hva klimaendringene gjør med forskjellige deler av verden. Vi får også vite mye om hvordan Aleah har det, og om moren deres liv.
Min mening om @ally_trip er veldig blandet. Jeg synes infoen i boka er veldig viktig, og det er mye nyttig info. Likevel, er boka veldig tung å lese. Sidene er lange, og man får mye info på en gang.
Boka har mye bra å komme med. Det er mye fakta som er veldig nytt for meg. Det er fakta som ikke har kommet fram i media. Det er ikke bare isbjørnen og fiskene som er i fare, men hele øyer og land står i fare for å bli borte! Dette synes jeg er bra at vi får vite om. Jeg likte veldig godt at vi fikk se flere personers syn på klimaendringene. Vi møtte personer som det virket som hadde gitt opp håpet, og at vi kan bare redusere skadene, men ikke fikse de. Vi møtte også personer som så på alt det positive vi allerede har fått til, eller satt i gang. En annen ting jeg likte veldig godt var brevene Aleah og Lyder sendte hjem til faren i Norge. Det ble på en måte en liten oppsummering av kapittelet du akkurat leste. Det gjorde at du fikk de viktigste faktaene plukket ut og skrevet på nytt som jeg selv syns var til mye hjelp.
Som jeg sa tidligere var sidene lange med mye fakta. De sidene hvor Aleah og Lyder møtte personer som hadde mye info om klimaendringene var det veldig mye på engang, og det var vanskelig å få med seg alt.
Alt i alt vil jeg si at dette va en ganske bra bok, men litt tung å lese i perioder. Jeg vil gi denne boka terningkast 4.


Mia Røsand Flatsetø

Boka som virkelig får deg til å åpne øynene

Skrevet av 25. november 2020 av Mia Røsand Flatsetø på Averøy ungdomsskole

@Ally_trip er en klimaroman, som handler om de to søsknene Lyder og Aleah, og deres reise rundt om i verden. Alenefaren deres Victor, er veldig opptatt av klima, og bestemmer seg for å sende dem ut på en reise i et helt år, for at de skal lære om klimaendringene og oppleve de alvorlige konsekvensene på nært hold. I boka leser vi mange viktige fakta om klima, men også om tankene og følelsene til Aleah og Lyder. Boka er derfor en klimaroman, fordi det er en blanding av både fakta og fiksjon.

Jeg synes at Ally Trip er en veldig unik og lærerik bok. Å lese den var en mye mer interessant måte å lære om klimaet på, enn for eksempel å lese en vanlig fagbok. Boka er annerledes enn de andre bøkene jeg har lest tidligere, og får fram utrolig mye viktig om klimaendringene sammen med et innblikk i livene til Aleah og Lyder. Blant annet om forholdet deres til moren. Jeg synes at det var veldig bra at det var to ungdommer som ble brukt i boka, istedenfor voksne. Nemlig, fordi at de stilte spørsmål som jeg selv lurer på, og som er mer relevante for oss ungdom. Selve historien om Aleah’s psykiske problemer og morens fortid synes jeg var helt ok, men at det kunne bli en smule kjedelig til tider. Heldigvis forbedret dette seg ganske fort. Underveis i boka merket jeg at jeg hadde blitt mye mer engasjert i klimasaken, og mer opptatt av å leve bærekraftig. I løpet av tiden jeg har lest Ally Trip, har jeg blant annet hatt mange diskusjoner hjemme om matsvinn, resirkulering, hvor mye strøm vi bruker og så videre. Moren min ville nok ha sagt at boka rett og slett har gjort meg til en liten klimaaktivist.

Det beste med boka vil jeg nok si er at boka er lettlest, og at man lærer utrolig mye nyttig om klimaet på en enklere, og mer spennende måte enn det man kanskje ellers gjør. Forfatteren har blant annet laget små konklusjoner om hvert tema i hvert kapittel. Aleah og Lyder skriver korte brev til faren deres, som forklarer kort og konkret om de ulike klimautfordringene og andre ting de har lært på de ulike stedene de besøker i boka. Dette gjorde at jeg fikk med meg mer fra hvert kapittel enn det jeg muligens hadde gjort hvis brevene ikke hadde vært der, eller hvis jeg for eksempel hadde lest en vanlig fagbok. Boka er en ekstremt lærerik bok, hvor vi møter klimaendringene på nært hold. Jeg vil derfor anbefale Ally_Trip til absolutt alle, men kanskje spesielt til ungdom som vil lære mer om klimaendringene. Jeg velger å gi Ally_Trip terningkast 5.


Selma

@ally_trip - klimaroman

Skrevet av 25. november 2020 av Selma på Averøy ungdomsskole

Ally_trip er en klimaroman. I boka følger vi reisen til Lyder og Aleah. Lyder og Aleah blir sendt ut i verden i et år av faren. De reiser til mange land over hele verden, for å lære om klimaendringene. Boka inneholder både fiksjon og mye fakta.
Jeg synes boka var litt for lang. Bra av forfatteren og ta med fakta inn i en roman. Da lærer man litt selv om det er en oppdiktet fortelling. Blir ikke så tungt å lese når det er en fortelling. Jeg vil anbefale å lese den hvis du vil lære litt mer om klima og klimaendringene.
Terningkast: 3

Vis flere anmeldelser

Til toppen