Alene gjennom

Michael Stilson Cappelen Damm 2020 61 anmeldelser

Fredrik fra Bare spille ball (2018) er storspiller på Mjøndalen og rykter om større klubber og fete kontrakter svirrer. En dag dukker faren hans opp med et tilbud som vil gjøre Fredrik til mangemillionær. Men idet drømmen om å bli utenlandsproff går Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Brage Kiil-Hansen

De vanskelige valgene

Skrevet av 10. desember 2021 av Brage Kiil-Hansen på Tromstun skole

De vanskelige valgene 

Alene gjennom er etterfølgeren av “Bare spille ball” og bok nummer to i trilogien om Fredrik Markussen. Det er en ungdomsroman fra fotballmiljøet, men boken tar oss også med på livet utenfor banen og viser oss hvilke følelser og valg fremtidig fotballspillere og ungdom generelt kan komme til å måtte ta.  

I denne boken blir Fredrik Markussen sendt til Tyskland for å spille fotball for en tysk storklubb, Hertha Berlin. Fredrik er spent på sine nye venner og lagkamerater, men etter hans første trening er forventningene ikke i nærheten av der de bør være og utfordringene står i kø. Et besøk av en helt spesiell person endrer alt. 

Med en far som er alkoholiker og en mor som bor i en annen by blir ikke livet noe enklere for Fredrik som har det tøft både av og på banen fra før.

For dem som har lest den forrige boka så er faren til Fredrik enda like alkoholisert og selvopptatt. Forholdet mellom dem to har blitt litt bedre, men har fortsatt sine opp og nedturer. Moren til Fredrik har heller ikke forandret seg så veldig mye siden forrige boka. Hun trodde at Fredrik skulle komme hjem til Trondheim og spille for Rosenborg, noe som ikke skjedde. Derfor sitter hun fortsatt hjemme med et håp om at han skal komme hjem i nærmeste framtid. Line er heller ikke helt glemt. Fredrik tenker fortsatt mye på henne og klarer ikke å få henne ut av hodet. Boken starter midt i handling når Fredrik er på trening med hodet fullt av tanker fordi han ventet utålmodig på tilbudet som skulle forandre hele karrieren hans.

For meg som er over gjennomsnittet glad i fotball så var det lett å leve seg inn i boken fordi man blant annet kan kjenne igjen de samme karakterene på ulike fotballag f.eks. “den sinte høyrebacken” “den lojale kapteinen” “den beinharde midtstopperen“osv. Du har også de ulike garderobekulturene f. eks da han var i Mjøndalen og hadde mange venner så var det et mye større fellesskap, morro og litt grovere språkbruk i motsetning til da han dro til Hertha Berlin da alle snakket Tysk og det var vanskelig og få seg venner. Noe som også er viktig og nevne er de ulike trenerstilene fordi igjennom boken måtte Fredrik jobbe med mange ulike personligheter. Mange hadde troen på han, men noen hadde ikke det. Dette førte til at Fredrik fikk noen dårlige perioder og alt bare ble vanskelig. Alle disse tingene gjør at boken blir veldig troverdig nettopp fordi det er ting som er plausibelt i det virkelige liv og fordi det er veldig sentrale tilfeller for dem som spiller fotball.

Hvis det er et ord som kan beskrive denne boken så er det “overraskende” da det var mange hendelser som kom veldig brått og uventet. Jeg tror ikke forfatteren har “provosert” med vilje, men bevisst spilt på følelsene til leserne for å få oss til å leve oss enda mer inn i historien. 

Jeg har ikke lest veldig mange bøker, men kan fortsatt ikke husket å ha lest eller hørt om en ungdoms- eller fotballroman som har gått så i dybden som denne boka har gjort. Jeg vil ikke si at den er særlig fantasifull, men heller veldig realistisk. Den har mange av de samme følelsene de fleste ungdommene og fotballspillere føler på. 

Personlig syns jeg boken er lettlest, fordi det er en bok som er fengende, engasjerende og har et lett språk. Mange bøker innen f. eks science fiction og Fantasy er jo ganske kompliserte i innhold og i språk, men denne boken derimot er såpass realistisk og troverdig at jeg syns den er usedvanlig lettlest. Jeg kan se for meg at de som ikke har noen kunnskap om fotball kommer til å slite litt med å forstå alle ordene og utrykkene samt hva som skjer til enhver tid.

Boken har brukt veldig presise ord og utrykk for å skape bilder hos leserne, med andre ord veldig nøyaktig beskrivelse. Det går fint å lese denne boken uten å ha lest “Bare spille ball”, men jeg vil fortsatt anbefale å lese dem i riktig rekkefølge for best mulig opplevelse.

Denne boken handler i hovedsak om fotball, men jeg tror at forfatteren ønsker å få frem hvor tøft ungdomslivet også kan være. Boken sin styrke må være hvordan den klarer å holde på spenningen fra start til slutt. Bokens svakhet er at jeg ikke klarer å legge den ifra meg. Alt i alt en veldig bra bok som jeg mener du burde lese om du liker fotballer eller ikke.  


Henrik Høydal

Henrik Høydal

Skrevet av 10. desember 2021 av Henrik Høydal på Tromstun skole

Lever drømmen helt alene 

Alene gjennom er en ungdoms roman fylt med action og romantikk. 

“Alene gjennom” er den andre boken av en bokserie som nå består av tre bøker. I den første boken i serien møtte vi Fredrik, som vurderte om han skulle forfølge fotballdrømmen i Rosenborg og bli hos moren sin, eller dra til Mjøndalen.

Bok nummer to starter i Mjøndalen, med en konflikt. Fredrik har utviklet seg mye i løpet av det halve året han har vært i Mjøndalen, og han blir særlig lagt merke til fordi han har en veldig god innleggsfot. Ettersom det er veldig mange klubber som er interessert i å kjøpe Fredrik liker sportsdirektør Espen dette veldig dårlig.

Fredrik ender opp med å akseptere et veldig lukrativt tilbud fra Hertha Berlin. Kontrakten til Fredrik er ikke spesielt bra, før han spiller en kamp for A laget, men når Fredrik spiller et minutt for A laget blir kontrakten gjort om til en proffkontrakt, som gjør at Fredrik blir mangemillioner. Direktøren i Hertha Berlin skylder agenten til Fredrik en tjeneste, denne tjenesten blir til at Fredrik starter den første og kanskje viktigste kampen i året.

De viktigste karakterene i boka er Fredrik og Lars, Fredrik er hovedkarakteren. Fredrik har problemer med å få venner ettersom han nettopp har flyttet til et land der han ikke forstår noe av språket. Han har nesten ingen kontakt med moren eller faren sin. Faren til Fredrik som i utgangspunktet skal passe på Fredrik og sørge for at han klarer seg godt i livet, men alt Lars bryr seg om er penger.

Jeg synes boka starter veldig bra, men så skjer det heller lite, på slutten blir boka derimot veldig spennende igjen. Jeg synes boka er tidvis godt skrevet. For eksempel er jeg i et øyeblikk sint på Fredrik fordi han ikke tør å si sin mening, men så blir jeg glad når han senere viser at det er han som er sjefen, dette er også vendepunktet i boka. Fredrik blir ofte sur når noen prøver å hjelpe han, og jeg tror forfatteren har skrevet dette for å vise at Fredrik fortsatt er ung og uerfaren.

Jeg synes boka er troverdig. Ettersom Fredrik er en ung og rask fotballspiller med et stort potensialt og en perfekt innleggs-fot, gjør dette han til en veldig populær spiller på overgangs markedet, noe forfatteren beskriver godt i boka. Jeg vil også påstå at de fleste unge fotballproffer har det vanskelig når de kommer til en ny klubb i et nytt land med ingen venner.

Det jeg likte mest med boka er hvordan Fredrik blir mer og mer selvsikker, når han har noen å støtte seg på for eksempel en gammel venn fra Trondheim. Det som irriterte meg med boka var hvor hjelpeløs Fredrik virker i første halvdel av boka, når han har de beste forutsetninger for å bli en av verdens beste fotballspillere med gode muligheter for å spille for en toppklubb i Europa.

Jeg anbefaler denne boka til alle ungdommer, og jeg tror den passer veldig godt for ungdommer som spiller fotball. Dette fordi en god bok ofte inneholder noe som du kan relatere deg til. Boka passer sannsynligvis også bra for de som ikke har en sterk interesse for fotball, fordi det rett og slett er en god bok. Det er ingen bilder i boka, korte avsnitt, men lange sider med mye tekst i noen avsnitt og derfor synes jeg den kan bli litt slitsom å lese, men så lenge innholdet er bra, gir boka god underholdning. Jeg tror noen ungdommer kan ha problemer med å lese denne boka, fordi når det er veldig lite spenning kan den være lett å legge fra seg. Det var ingen ord i boka jeg ikke forsto, og jeg synes de er en middels vanskelighetsgrad på boka.


Edvard

Fotballdrømmen

Skrevet av 10. desember 2021 av Edvard på Tromstun skole

Fotballdrømmen

Alene gjennom er etterfølgeren av boka Bare spille ball, Alene gjennom er en ungdomsroman skrevet av Michael Stilson. I denne Boka blir vi kjent med 17 år gamle Fredrik Markussen som spiller for Mjøndalen.

Boka starter med at Fredrik spiller i Mjøndalen, men når faren hans plutselig dukker opp med store kontrakter i utlandet, kan ikke Fredrik motstå tilbudet. Fredrik signerer for den tyske klubben Hertha Berlin, men finner snart ut at det er noe på gang med kontrakten som ikke stemmer. Fredrik blir satt ned på andrelaget, men klarer å jobbe seg opp igjen når spillere blir solgt og de får inn en ny trener.

Fredrik sitt forhold med faren Lars er et kaldt og dårlig forhold. Lars er en alkoholavhengig far som ikke er til stede for Fredrik og tar heller valg som er bedre for seg selv enn Fredrik, han bryr seg bare om penger og seg selv. Lars kan ikke snakke om personlige ting med Fredrik som en normal far.

Fredrik har vært forelsket i Line siden de var små, men en dag dukker hun plutselig opp på hotellrommet hans i Berlin og forandrer alt for Fredrik. Fredrik og Line var bestevenner når de var små, men de har hatt lite kontakt de siste årene. Forholdet mellom Fredrik og Line var distansert helt til Line kom til Berlin og de utviklet forholdet mer over tid, men når Line måtte dra hjem fordi skolen begynte ble Fredrik lei seg

Det er en oppslukende bok, den er også veldig beskrivende og bra skrevet. Den er veldig lettlest, fordi det er brukt enkle ord. Den passer best for de som selv spiller fotball, men jeg tror også andre kan like den. Historien i boka er veldig troverdig, fordi Boka har lange spennende setninger med mye bannord og skildringer. Den er skrevet på en måte som gjør den ekstra interessant, fordi det er brukt dramatiske ord og det skjer hele tiden noe. Språkbruken i boka passer spesielt bra til bokas innhold, fordi det er sånn fotballspillere oppfører seg sammen.

Oppsummering

Bokas styrke er at den er veldig oppslukende, men samtidig morsom og spennende. Den er veldig lettlest, fordi det er brukt mange enkle ord, men den er også skrevet sånn at den blir enkel å lese. Det jeg synes er det beste med boka er at det alltid skjer er dramatikk. Jeg synes ikke det er noen svakheter med boken. Jeg mener at andre burde lese den og resten av bøkene i serien om Fredrik Markussen. Jeg tror du kan lese Alene gjennom uten å lese Bare spille ball, men du kan bli litt forvirret fordi du får vite alt om de forskjellige personene i bok 1.


Ludvik Høydal

Den store fotballdrømmen

Skrevet av 10. desember 2021 av Ludvik Høydal på Tromstun skole

Boka handler om Fredrik, som er et ungt talent i fotball. Fredrik har spilt veldig bra i Mjøndalen i et halvt år, men nå er han klar for noe nytt. Fredrik har lyst til å dra hjem til Rosenborg, men faren hans har et lukrativt tilbud som kommer til å gjøre Fredrik til mangemillionær. Men når den store drømmen hans går i oppfyllelse, så ser ting ut til å utvikle seg i gal retning.
Boken starter ganske oppslukende og beskrivende, men boken blir kanskje litt forutsigbar i hoveddelen. Slutten av boka var imidlertid overaskende og uventet, og jeg synes at de 50 siste sidene var de mest spennende.
Boka er som en berg-og-dal-bane med mye spenning, følelser og mange vendepunkt. For eksempel i slutten av boka så banker noen på døren til Fredrik. Fredrik er redd og vil ikke åpne døren, men gjør det likevel. Og der står en person jeg ikke hadde forventet skulle være der. Jeg synes den mest spennende delen av boken var slutten. Dette fordi det da skjedde så mange overaskende og uventede ting. Boken fungerer fint i sin helhet, men jeg klarte ikke å leve meg inn i handlingene, fordi det var ikke noe jeg kjente meg selv igjen i.
Fredrik er hovedkarakteren i boken. Han er en ung og lovende fotball spiller som spiller høyreback. Fredrik er veldig ensom, han har en alkoholiker som far og ingen kontakt med moren sin. Line og Fredrik var gode venner før, men de har vokst fra hverandre, Fredrik er også forelsket i line. På starten av boka var Fredrik veldig pinglete og lot faren ta valgene hans, men i slutten av hoveddelen og slutten blir Fredrik mye tøffere og tør å stå mot faren.
Dersom man sammenligner boken med virkeligheten så er boken lite realistisk, men for å være en fotball og kjærlighets bok så vil jeg si at den er realistisk.
Det som jeg liker best med boken er hvor spennende den er. Det som gjør den spennende er at på slutten av kapitlene så skjer det ofte noe veldig uventet og overaskende. For eksempel fikk Fredrik en melding av Sverre som sa at Mjøndalen hadde fått et bud fra Rosenborg, men når han kom hjem så var Lars der og så at Mjøndalen hadde avslått det budet og nekter å selge han til andre norske klubber, men han sier at han har fikset noe stort. Og så slutter kapitelet.
Men det som irriterer meg litt med boken er at etter hvert så blir det litt for mange oppturer og nedturer. Med en gang noe går bra for Fredrik, så er det noe eller noen annet som ødelegger alt. For eksempel så får Fredrik beskjed fra agenten hans at RBK har lagt inn et bud på han, men kort tid etter det så sier Lars at Mjøndalen kommer til å avslå det budet og at de nekter å selge han til en norsk fotball klubb.
Jeg anbefaler fotball interesserte ungdommer å lese boken, men det går fint å lese boken uten å være interessert i fotball.
Jeg synes boken burde nomineres til uprisen fordi den er lett å lese, bra skrevet og veldig spennende.


Amina A

Mine tanker

Skrevet av 19. april 2021 av Amina A på Kruseløkka

Tittel: Alene gjennom
Forfatter: Michael Stilson

Alene gjennom er en bok som handler om en 17 år gammel fotball spiller som møter på mange forskjellige problemer på veien til å bli en stor fotballspiller. Jeg er ikke spesiell glad i fotball, men jeg tenker at boka var bra i seg selv og det at mange ungdommer kan relatere er en veldig bra ting. Men jeg ville anbefalt denne boka til en som spiller fotball fordi det er mer spennende for dem kanskje. Jeg syns boka er veldig godt skrevet og enkel å lese. Slutten på boka var veldig bra og fikk lyst til å lese mer. Jeg gir boka en terningkast 4+.

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Ludvik Høydal

Den store fotballdrømmen

Skrevet av 10. desember 2021 av Ludvik Høydal på Tromstun skole

Boka handler om Fredrik, som er et ungt talent i fotball. Fredrik har spilt veldig bra i Mjøndalen i et halvt år, men nå er han klar for noe nytt. Fredrik har lyst til å dra hjem til Rosenborg, men faren hans har et lukrativt tilbud som kommer til å gjøre Fredrik til mangemillionær. Men når den store drømmen hans går i oppfyllelse, så ser ting ut til å utvikle seg i gal retning.
Boken starter ganske oppslukende og beskrivende, men boken blir kanskje litt forutsigbar i hoveddelen. Slutten av boka var imidlertid overaskende og uventet, og jeg synes at de 50 siste sidene var de mest spennende.
Boka er som en berg-og-dal-bane med mye spenning, følelser og mange vendepunkt. For eksempel i slutten av boka så banker noen på døren til Fredrik. Fredrik er redd og vil ikke åpne døren, men gjør det likevel. Og der står en person jeg ikke hadde forventet skulle være der. Jeg synes den mest spennende delen av boken var slutten. Dette fordi det da skjedde så mange overaskende og uventede ting. Boken fungerer fint i sin helhet, men jeg klarte ikke å leve meg inn i handlingene, fordi det var ikke noe jeg kjente meg selv igjen i.
Fredrik er hovedkarakteren i boken. Han er en ung og lovende fotball spiller som spiller høyreback. Fredrik er veldig ensom, han har en alkoholiker som far og ingen kontakt med moren sin. Line og Fredrik var gode venner før, men de har vokst fra hverandre, Fredrik er også forelsket i line. På starten av boka var Fredrik veldig pinglete og lot faren ta valgene hans, men i slutten av hoveddelen og slutten blir Fredrik mye tøffere og tør å stå mot faren.
Dersom man sammenligner boken med virkeligheten så er boken lite realistisk, men for å være en fotball og kjærlighets bok så vil jeg si at den er realistisk.
Det som jeg liker best med boken er hvor spennende den er. Det som gjør den spennende er at på slutten av kapitlene så skjer det ofte noe veldig uventet og overaskende. For eksempel fikk Fredrik en melding av Sverre som sa at Mjøndalen hadde fått et bud fra Rosenborg, men når han kom hjem så var Lars der og så at Mjøndalen hadde avslått det budet og nekter å selge han til andre norske klubber, men han sier at han har fikset noe stort. Og så slutter kapitelet.
Men det som irriterer meg litt med boken er at etter hvert så blir det litt for mange oppturer og nedturer. Med en gang noe går bra for Fredrik, så er det noe eller noen annet som ødelegger alt. For eksempel så får Fredrik beskjed fra agenten hans at RBK har lagt inn et bud på han, men kort tid etter det så sier Lars at Mjøndalen kommer til å avslå det budet og at de nekter å selge han til en norsk fotball klubb.
Jeg anbefaler fotball interesserte ungdommer å lese boken, men det går fint å lese boken uten å være interessert i fotball.
Jeg synes boken burde nomineres til uprisen fordi den er lett å lese, bra skrevet og veldig spennende.

Til toppen