Aleksander den store

Peter F. Strassegger Samlaget 2020 16 anmeldelser

Aleksander er 15 år. Han veks opp i eit anna land. Der bestemmer han seg for å ta igjen overfor skulens bølle. Men det går for langt. Rett etterpå må han og familien flytta til Noreg, til ei lita bygd, Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Khulud Faisal Adan

En spennende bok!

Skrevet av 30. april 2021 av Khulud Faisal Adan på Kruseløkka skole

Alexander den store er en tenåringsroman som handler om Alexander som er hovedpersonen. Alexander har gått gjennom mye mobbing i livet hans, men når han flytter til Norge skal han ikke bli mobba igjen.
Jeg likte denne boka veldig godt fordi den er spennende og veldig overraskende. Aleksander lever et tøft liv både ute i skolegården og hjemme. Den følelsen av å bli glemt fordi moren din skal ha en lillesøster, kan også være tung. Jeg forventet at slutten skulle være slik at Alexander skulle ta et endelig oppgjør med mobberen Torve, men her lot jeg meg overraske. Jeg heiet på hovedpersonen, og likte at forfatteren endte boka på uventet måte.
Jeg gir terningkast 4-5


Daoud Becirevic Zemmou

En kort, men god bok

Skrevet av 30. april 2021 av Daoud Becirevic Zemmou på Kruseløkka skole

Boka handler om en 15 år gammel gutt som heter Aleksander. Aleksander kommer opprinnelig fra Tyskland, men må flytte til Norge på grunn av mobbing og sinneproblemene hans. Når Aleksander kommer til Norge og starter på den nye skolen blir ikke mobbingen noe bedre, han havner i enda en slåsskamp med Torve. Denne slåsskampen gir Aleksander seg, men ikke Torve og det ender dårlig for Aleksander.
Denne boka passer for deg som liker spenning og drama.
Terningkast: 4


Peter Strassegger den late

Skrevet av 20. april 2021 av på Velg skole

Aleksander den store er en kort roman skrevet av Peter Franziskus Strassegger og gitt ut av Det Norske samlaget. Boken handler om en gutt som, naturligvis, heter Aleksander eller Alexander (boken bruker de om hverandre). Aleksander Hadde sloss mot David, mobberen på skolen, det hadde gått for langt, David mistet venstre øye og Aleksander ble utvist fra skolen, moren foreslo at de skulle flytte til Norge, flytte vekk fra alt. Vil Aleksander havne i slåsskamp igjen eller kan han finne en annen løsning?

Jeg kan svare på det spørsmålet, han finner en annen løsning, en dårlig løsning, vi går gjennom boken først for å begrunne dette. Boken starter med Aleksander som er på et sykehus, han har rester av blod på hendene, en lege kommer inn og spør han noen spørsmål også går ut. Kort tid etter kommer moren hans og kjører han hjem, hjemme får de vite at han er utvist ut skoleåret og moren vil flytte vekk. Hun er gravid og vil ha et norsk barn, dermed vil alt fikse seg selv mener hun. Hele sommerferien pakker de for å flytte til moren sin hjembygd, de kjører nordover gjennom Tyskland og når de kommer fram finner de huset dårlig stelt, det vil ta lang tid å pusse opp som de begynner med raskt. Når Aleksander starter på skolen får han høre om, og møter, en gutt som heter Torve , Torve liker ikke utledinger og Aleksander står i fare om å bli hans neste mobbeoffer, vi møter noen andre slik som Aman som ser ut til å være i samme situasjon som Aleksander, men noe verre og Arne som er svak og blir mobbet av Torve ofte. Aleksander fortsetter å utfordre Torve og de, han prøver å vise at han ikke er svak slik at de vil la ham være i fred. Han blir også mer kjent med de andre på skolen helt til Aleksander og Aman organiserer seg og utfordrer Torve til slåsskamp. Hvis Aleksander vinner kan han stoppe mobbingen for alltid, men hvis han taper kan det hele bli mye verre, hvis Torve taper får han problemer med storebroren sin som vil sikkert se på han som svak.

For det første er slutten utrolig irriterende, hele boken bygger opp til dette punktet også ender det bare uten at noe løser seg. Resten av boken er ikke noe særlig bra heller, jeg kan leve meg inni handlingen, men spenningskurven er overalt, ting skjer bare ut av det blå og jeg føler ingen gjenkjennelse. Karakterene er alt for dårlig skildret bortsett fra Aleksander og Torve, som jeg nesten glemte hadde en storebror, alle andre føles endimensjonale. Miljøet også dårlig beskrevet (men der er det litt bedre) for eksempel, Faren kunne ikke eksistert og det ville ikke ha noen forskjell og moren er helt lik gjennom hele boken, hysterisk og gir ikke noe til handlingen selv om hun er moren til Hovedkarakteren. Miljøet var bare skildret bra når de 1. så huset til moren for første gang (s. 23 og 25) 2. kapittelet når han skulle slåss mot Trove (s. 115-122). Boken har også denne rare drømmen til Aleksander på side 94-95 som er helt unødvendig og hvis den er symbolsk så skjønner jeg det ikke. Det er også noe vanskelig å følge med i fortellingen som kan være fordi jeg ikke forstår nynorsk, men det er gjelder det samme problemet med at ting skjer ut av det blå noen ganger slik som de to jentene han møter på side 90 og kapittelet «kniven og Aman».

For å oppsummere putter denne boken handling og spenning framfor alt og feiler helt på det, «Aleksander den store» er kort, urealistisk og uinteressant med et patetisk forsøk på en plottwist og få spenningspunkter, det er nesten ingen karakterutvikling. Verket kommer over som lat og lærer meg ingenting om meg selv eller verden rundt meg, jeg skjønner ikke hvorfor dette ble nominert til U-prisen eller hvordan anmeldelsene jeg finner er generelt ganske positive over «Aleksander den store». Jeg ser ikke hvordan boken kunne være bedre, det var et dårlig konsept, kanskje boken kunne funket som en novelle siden den er allerede så kort. Jeg håper jeg aldri leser slik fantasiløs litteratur igjen. Jeg gir terningkast: 2, en kjedelig og frustrerende leseropplevelse.


Syver Storødegård

Bra bok, men litt kjedelig

Skrevet av 15. desember 2020 av Syver Storødegård på Smestad ungdomsskole

«Aleksander den store» handler om Aleksander som flytter til et nytt sted, fordi han ble mobba der han bodde før, men mobbingen blir ikke noe bedre dit han kommer. Det blir mye bråk og ting blir ikke bedre på det nye stedet.

Boka er en veldig spennende og bra bok. Det skjer nesten alltid noe action, og man må alltid følge med for å se om det skjer noe nytt. Boka tar også opp et relevant tema, som mange kanskje kan kjenne seg igjen i. Noe som ikke gjør boka noe dårligere. I tillegg så er det mye andre temaer i teksten som er viktige. Som ensomhet, vennskap og familie er bare noe av det som er satt stort fokus på.
Boka var også veldig kort, så det var lett og kommer seg gjennom den. Noe som er veldig positivt med denne boka.

Jeg vil nok anbefale denne boka til andre, men for min del så synes jeg den blir for tam og kjedelig. Jeg kom liksom aldri til det punktet i boka der jeg synes det var så spennende at jeg ikke klarte å lege den fra meg. Den ble for lik mange andre bøker jeg hadde lest og for meg så nådde den ikke helt opp. Men det er soleklart en bok jeg kunne anbefale til noen som kanskje er interessert i sånne bøker. Selvom den ikke nådde helt opp hos meg.

Terningkast 4


Nora Bergum Hansen

Gje meg bok nummer 2

Skrevet av 15. desember 2020 av Nora Bergum Hansen på Luster ungdomsskole

Tittel: Aleksander den store
Forfattar: Peter F. Stranssegger
Antall sider: 122
Forlag: Samlaget

Boka Aleksander den store er ei god bok og eg meiner den skal nominerast til Uprisen fordi den er spennande. Det skjer noko med ein gong du opnar boka. Du les og les, eg las faktisk heima også. No håpar eg indarleg på bok nummer to – eg fekk mange svar, men kjære forfattar – gje meg bok nummer to.

Terningkast 5 på vippen til 6

Vis flere anmeldelser

Til toppen