Aleksander den store

Peter F. Strassegger Samlaget 2020 3 anmeldelser

Aleksander er 15 år. Han veks opp i eit anna land. Der bestemmer han seg for å ta igjen overfor skulens bølle. Men det går for langt. Rett etterpå må han og familien flytta til Noreg, til ei lita bygd, Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Sondre Granlund Lie

Aleksander den store

Skrevet av 19. november 2020 av Sondre Granlund Lie på Hommelvik ungdomssskole

Denne boken er en drama bok der det er mye slåssing i teksten.
I Denne boken er Aleksander hoved karakteren, han har flyttet til Norge. Han havner i mange slåsskamper. Moren til Aleksander er Norsk og Faren får vi ikke hvite hva er.

Denne boken kom ut i 2029 og er skrevet av Peter strassegger.

Denne boka starter ganske rett på, i en handling.
Handlingene i boka er ganske spennende, det er noen få vendepunkt i teksten.
Boka slutter ganske brått og ganske uventet.
Jeg syntes det ikke var så vanskelig å legge fra meg bok, men det var ikke kjedelig å lese i den heller.
Denne boken syntes jeg var vanskelig og kjenne seg igjen, men var lett og leve seg inn i. Det som gjorde at jeg levde meg inn i boka fordi den var spennende. Denne boken var veldig gripende og provoserende.
Boka fungerte nesten som en helhet, det skulle stått mer på slutten av boka. Det sluttet for brått. Språket var bra og forståelig.

Språk.
Boka var ganske lett lest om du forstår ny norsk, det var ikke for mye tekst på en side men ikke for lite heller. Det var helt passe med sider.
Det var helt greie setninger i boka, noe var gøy å noe litt kjedeligere.
Det er litt banning i boka, og banningen blir mye bedre fordi boka er på ny norsk.
Språk bruket passer til boka fordi det er ho en ungdoms bok. Boka er skrevet på ny norsk så jeg syntes det var litt gøyere å lese da.

Denne boka handler om en gutt som flytter til Norge.
Jeg tror forfatteren skrive litt fra sin egen barndom.
Boka sier no om hvordan det er å være ungdom og hvordan miljøet kan være til noen. Og at vi må vise hensyn til andre uansett hva.
Denne boka handler jo om en ungdom og den vil forklare at alle kanskje ikke har det like bra som akkurat deg.
Det beste ve denne boken var at den ikke tok så alt for lang tid å lese den.
Det som irriterte meg med boka var at jeg ikke fikk vite slutten.
Jeg anbefaler boka på det sterkeste for alle ungdommer.
Denne boka burde nomineres til uprisen.


Jonas

«Eg kan bera han heim», sa eg og la kniven i lomma

Skrevet av 12. november 2020 av Jonas på Hommelvik ungdomssskole

«Aleksander den store» er en roman om utenforskap og vold blant ungdommer. Boken er skrevet på nynorsk, men den er lettlest.

Aleksander er 15 år. Han vokser opp i et annet land. Der bestemmer han seg for å ta igjen overfor skolens bølle, men det går for langt. Rett etterpå må han og familien flytte til Norge, til en liten bygd, der moren kommer ifra. Her blir Aleksander peket ut som neste offer av en mobbegjeng. Skal Aleksander ta igjen, slik han gjorde sist, eller skal han finne en annen løsning?

Boka starter rett i en situasjon der både leseren og hovedpersonen er forvirret. Det gjør at man lengter etter å få svar på spørsmålene som dukker opp underveis i boka. Handlingen i boka er veldig uforutsigbar, og spenninghendelsene foregår spredt ut over i boka, derfor kan man egentlig ikke finne en typisk hoveddel. Boka slutter ganske brått og uventet, med en cliffhanger.

Det er sjelden man finner en bok som er så vanskelig å legge fra seg. Det er lett å leve seg inn i boka på grunn av gode skildringer av både karakter og miljø. Handlingene er også veldig godt beskrevet som gjør at boka blir mer gripende, i tillegg til at handlingene er troverdige. Det at boka er skrevet på nynorsk passer på en måte med miljøet i boka, slik at boka får en helhet.

Språket i boka er lettlest, selv om det er nynorsk er det ikke vanskelig å forstå setningene i helhet. Kapitlene har greit mellomrom og sidene har nok tekst. I boka er det replikker som inneholder banning, men som passer med situasjon og handling. Handlingen i boka er først og fremst fortalt gjennom Aleksanders indre monolog, noe som gjør at man blir godt kjent med hans måte å tenke på og hvordan hans synspunkt på verden er. Språkbruken passer svært godt med bokens innhold.

Boken har nesten ingen svake sider, det eneste man kan ta fra den, er lengden. Boka kunne gjerne vært litt lengre for min del. Jeg har nettopp lest en bok som er fullpakket med spenning fra start til slutt. Denne boken bør absolutt nomineres til Uprisen.

Terningkast: 6


Henrik

Eit spennene portrett av en spesiell gutt

Skrevet av 11. november 2020 av Henrik på Tryggheim skole

Jeg har lest en bok av Peter F. Strassegger med navn «Aleksander den store». Boka er om en gutt som heter Aleksander som flytter til Norge fra eit land i Sør-Europa. Men rett før han reiser til Norge hender det noe forferdelig, han våkner opp i ei sjukeseng og har fjerne minner om en slåsskamp.

Når Aleksander kommer til Norge blir ikke alt bra, tvert imot. Han lager bråk og får fiender hvor enn han går. Han får høre rykter om en gutt som heter Torve og gjengen hans på skolen som han må passe seg for.
Handlinga i boka går voldsomt fort frem, av og til litt for fort for meg. Jeg skulle ønske handlinga stoppa opp litt av og til og at man fikk tid til å bli litt betre kjent med noen av karakterene i boka. Men boka har mye spenning på de bare 121 sidene.
Språket er flott og lett å forstå, og skildringa er eksepsjonelt bra. Peter F. Strassegger har gjort en fantastisk god jobb med å male actionscenene i hode mitt. Handlinga blir først og fremst fortalt igjennom den indre monologen til Aleksander, man blir veldig godt kjent med tankegangen hans og hvordan han ser på verda. I denne boka er det ikke plottet som er viktigst tenker jeg, men heller Aleksander som person.

Jeg tror at mange ungdommer kommer til å like å lese denne boka, også de som ikke leser mye. Men jeg følte at den var ganske uinteressant. Jeg ville gitt boka terningkast: 3. godt språk, gode skildringer men lite medfølelse og tilknytting til Aleksander og de andre karakterene i bokas univers i min mening.

Til toppen