Å fange luft

Neda Alaei Gyldendal 2021 6 anmeldelser

Samia er ikke lenger usynlig, men det er ikke alt de nye vennene på videregående trenger å vite. De trenger ikke å vite om Kristoffer, den nerdete bestevennen. De trenger ikke å vite at Samia ikke egentlig vet hvordan man Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Bahar razavey

Å fange luft

Skrevet av 15. desember 2021 av Bahar razavey på Rommen skole

Å fange luft
I boka «å fange luft» får vi Møte på Samia som prøver å legge bort fortiden, mens hun prøver å passe inn i det nye kapitlet i livet. Vi får også vite om hennes forhold med moren, den nye vennegjengen og bestevennen Kristoffer. Hun starter på første vgs og håper hun for nye venner, etter som hun var usynlig i den forrige skolen. Hun møter på mange «usikre tanker» og begynner gruble over sine beslutninger, som fører henne til å ta dumme valg for å passe inn. Samt har hun en mor som vil henge og være med henne hele tiden.

Boka «å fange luft» har litt treg start og er også kjedelig. Boka gir deg ikke lysten til å lese. Det er ikke så masse spennende ting som skjer og man må lese litt lengre inn i boka for å få med seg noe spennende. Forholdet hun har med moren sin er noe kanskje mange unge i dag kan føle på seg, som er noe bra. Det å ha veldig lite privat liv og om å bli respekter samt ha grenser for hvor langt foreldre kan blandet seg inn alt man gjør. Handlingen i boken var ikke så forutsigbart, man skulle aldri ha trodd det som skjedde. Man fikk en liten mistanke om at hun kunne ha tatt dårlige valg. Det å passe inn å få seg nye venner er heller ikke noe lett. Dette er noe Samia hadde konflikt med seg selv, venner. Dette er en veldig realistisk bok hvor alt kan skje og den forteller fint om beslutninger unge kan ta når de ikke føler seg sikre. Hovedpersonen og karakterene i boken var ungdommer så jeg forventet litt uformelt språk. Unge snakker på en veldig forskjellig måte og det ønsket jeg forfatteren hadde fått frem.

Boken ligner ikke på noe jeg har lest før, men var veldig fint å lese noe utenfor min egen smak. karakterenes følelser og tanker var veldig realistisk. Jeg har også noen ganger følt meg utenfor, så det er fint når man leser om noen andre som føler seg sånn. Skolemiljøet var på noen måter likt min skole. Det at man kan ta dårlige avgjørelser, men å bli tilgitt og godtatt er noe bra boken viser til. Samia fikk seg noen flotte venner som aksepterte henne som hun var, de likte henne som hun var allerede Boken var heller ikke for langt og hadde passe nok setninger. Det var lett å lese. Jeg anbefaler boken for unge mellom 14-18 som vil lese mer realistiske bøker. Jeg gir terning kast 4.


Maria

Hvorfor lese "Å fange luft"

Skrevet av 14. desember 2021 av Maria på Mæla ungdomsskole

Boken " Å fange Luft" er en bok for ungdommen. Forfatteren bruker mye banning og det vi kan kalle ungdomsspråket som får den unge leseren til å føle boken.

Hovedpersonen Saima starter på videregående der hun fort blir medlem av en jentegjeng. Det er vanskelig for Saima å skjønne hvorfor de vil ha med akkurat henne. Hele ungdomsskolen har hun hatt minimalt av venner og nærmest vært som luft for alle andre unntatt bestevennen Kristoffer. Det er ikke alt den nye vennegjeng trenger å vite, for eksempel alle løgnene hun holder inni seg for å holde ut videregående og at bestevennen hennes er den største nerden på skolen.

Selv likte jeg boken, men er ikke en stor fan av å lese fra før av. Boken skiller seg ikke ekstremt ut fra andre bøker, syntes jeg. Som gjøre at jeg tenker boken er helt ok.
Boken er egnet for alle i alderen 13-17.

Terningkast 4


Leah

Saima’s tanker

Skrevet av 13. desember 2021 av Leah på Dokka ungdomsskole

Boka «å fange luft» skrevet av neda alaei.

Saima får seg venner på den nye skolen men bestevennen hennes Kristoffer går ikke vite noe om det.
Hun vil ikke at de skal vite om den merkelige moren hennes som ikke lar henne sove alene, dusje alene og tror de er bestevenninner. Løgnene går rundt og rundt i hodet til Saima for hun vet ikke hvordan hun skal holde styr på alle løgnene.

Jeg synes boka er ganske spennende men også litt kjedelig samtidig. Den passer bra for ungdommer med spørsmål og tanker de vil ha svar på. Anbefales for alle mellom 11-16.


emilia

å fange luft

Skrevet av 10. desember 2021 av emilia på Husnes ungdomsskule

Boka handlar om Samia som heile ungdomskulen bare har vert nesten usynleg, men på vidaregåande blir ho endeleg lagd merke til av nokon jenter som heiter Jenny, Maya og Dea. Ho har og ein anna bestevenn som heiter Kristoffer, dei har kjent kvarandre nesten heile livet men ho vil ikkje fortelle om han til dei nye vennene sine fordi han er “nerdete”. Mor til Samia vil at ho og Samia skal vere bestevenner, ho lar ikkje ein gong Samia sove i si eigen seng aleine, ho lar ho ikkje ha sin eigen nøkkel til huset og gøymer nøkkelen til badet. Samia er blitt invitert på fest, men ho og mor hennas krangla før ho skulle gå for å møte Jenny, så ho låste Samia inne på rommet hennas.

Eg synest dette var ei bra bok fordi den var spennande og interessang, og det skjedde veldig masse heile tida. Men det eg ikkje likte med boka var at når dei skreiv om mor til Samia så skreiv dei som om at lesaren var ho.

Eg likte best slutten av boka fordi då blei den endo meir spennande enn den var. Eg føler at dette er ei bra bok for ein 14 åring, den er lett å lese men ikkje for lett, og det var heilt passeligt masse tekst.

Eg ville gidd denne boka terningkast 4.


Ulrikke

Å fange luft

Skrevet av 23. november 2021 av Ulrikke på Husnes ungdomsskule

Å fange luft

Boka handlar om Samia som nett har starta vidaregåande og fått nye venner. Ho har eit spesielt liv heime med mora. Mora lar ikkje Samia sove aleine, ha nøkkel til badet og har lyst å bli bestevenn med ho. Samia ska på fest ,men mora lar ikkje ho gå og låser henne inne på rommet.

Denne boka er ein type kjærlighetsroman og drama.

Boka hadde ein god spenningstopp midt i boka, og eg fekk lyst å vita meir og forsette og lese. Eg følte meg meir i boka på slutten fordi eg meine han var best der. Dei hadde skreve boka på ein god måtte for ein som er 14 år. Boka kan vere dårleg med at dei hadde skreve mora på ein så ubehageleg måtte i heile boka, men likte at ho blei betre til slutten.

Eg meine boka er god fordi den var spennande, fordi dei hadde nokon par spenningstoppar og dei forklarte godt alt som skjedde. Dei forklarte godt livet til Samia med mora, og korleis ho hadde det/følte seg med mora. Men det eg ikkje likte heilt, var korleis mora var mot Samia og korleis forholdet deira var. Dei hadde nokon rare episodar, og nokon som var litt ubehagelege. Eg likte ikkje så godt at me var på ein måte mamman i denne boka, fordi eg kan ikkje seie eg var ein så stor fan av ho.

Eg ville ha gitt denne boka terningkast 4

Vis flere anmeldelser

Til toppen