3,5 x 4

Martina Gaux 2013 10 anmeldelser

«Jeg skal drepe ham,» sier Jonas, «hvis han kommer en eneste gang til, skal jeg drepe ham.» Moren til Jonas blir plaget av en stalker som heter Ludvik. Politiet finner tretten bitte små graver på hytta til Jonas. Så blir Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Magnus Skjærpe

Magnus Skjærpe

Skrevet av 5. november 2013 av Magnus Skjærpe på Fræna ungdomsskule

Tittel: 3,5×4
Forlag: Gyldendal
Forfattar: Marita Gaux
Antall sider: 221

3,5×4= Pussig
Boka handlar om Jonas som har ein far som har fått slag. Faren bor på eit sjukehus og Jonas drar dit ofte for å treffe han. Moren til Jonas finn etter kvart ein annan mann som ho blir saman med. Jonas liker ikkje mannen, og han og mora slår etter kvat opp. Mannen sluttar ikkje å kontakte mora, og Jonas tyr til drastiske tiltak.
Eg hadde eigentleg lyst til å slutte å lese boka, men eg er glad for at eg fortsette å lese, for den ble betre etter kvart. Boka er ikkje så morosam og ho byttar på å vare kjedeleg og spennande. Boka er litt vanskeleg å leve seg inn i, men verkar truverdig. Ho er lettlest, men rotete til tider. Boka var litt rar og det var litt vanskelegt å vite når og kvar ting skjedde. Det var vanskelegt å finne ein raud tråd.


Anders Åsen Tryggestad

Anders Åsen Tryggestad

Skrevet av 30. oktober 2013 av Anders Åsen Tryggestad på Sunnylven Skule

Jonas er 16 år og har ein far i ei omsorgsleiligheit. Jonas og mora bur aleine i Oslo, men ein dag kjem Ludvik på besøk. Livet til Jonas blir heilt forandra. På hytta blir det funne 12 lik og det endar med at Jonas må inn på sine 3,5 x 4 kvadratmeter. Reisa som Jonas og jenta med det raude håret er på, får ei dramatisk ending.
Eg synest ikkje boka var så lett og lese. Likte eigentleg ikkje boka er skriven på, og det kunne ha vore fleire dramatiske hendingar. Eg skjønte litt og litt etter kvart. Det vart brukt nokre banneord, men eg synest dei ikkje passa så godt inn i handlinga, og dei blir litt forstyrrande.
Boka er veldig original, og den liknar ikkje på ei bok eg har lest eller høyrt om før. Det var bra.
Boka startar utan at eg skjønar nokon ting, men det får eg oppklart seinare i boka. Den er fantasifull og eg likar det som skjer. Den var ikkje skrive på ein måte som var gripande, men det skjedde noko veldig overraskande på slutten i Birmingham. Boka sluttar uventa, og eg kunne aldri ha tenkt ut slutten på førehand.
Martina Gaux har skrive to bøker frå før. Hangman, som kom ut i 2011 og Fluen som er debutboka. På ei bokmelding om Hangman, fekk Gaux ei veldig god tilbakemelding, så den vart nok godt likt.
Boka er absolutt noko dei fleste ungdommar likar å lese om, og den viser korleis ein ungdom kan ha det vanskelig. Noko av det kunne ha skjedd på ekte også. Boka passar for både jenter og gutar frå 13-15 år. Det er ei umoralsk bok som viser korleis det ikkje er lurt å takle hendingar.


Marte Jørgensen

Marte Jørgensen

Skrevet av 28. oktober 2013 av Marte Jørgensen på Kila skole, 9A

3,5 x 4

«Gæren.» Sier pappa og peker på meg.
Men han mener ikke gæren som i gæren, han mener gæren som i vet ikke hva han skal gjøre.

Jonas blir beskyldt for mord på morens «elsker», fordi han hadde sagt noe dumt da de grillet i hagen, og fordi han dro til hytta uten et ord den natten HAN forsvant. Men ingen visste at HAN var en stalker, og ingen visste at HAN var en drittsekk. Ludvig var en drittsekk. En annen viktig grunn til at Jonas var mistenkt, var fordi politiet fant tretten graver på hytta. Alle merket Ludvig I-XIII.

Boka 3,5 x 14 er fylt med forvirring, håp, ønsker og skyld, hvor fortid blir vurdert, nåtid utholdt og fremtid fryktet. Forfatteren er Martina Gaux, og hun har skrevet 221 sider med det jeg finner er rørende historie, om enn veldig forvirrende. Gæren om du vil. Stoffet kan være vanskelig å forstå til tider, men holder man ut til slutten finner man at ingen puslespillbiter mangler. Ikke alt er som alle tror det er, og ikke alt er som man selv tror det er. Boken er passende for tenåringer i en alder av 12-15.

Anbefales: Ja.


Emilie Brekke

Emilie Brekke

Skrevet av 28. oktober 2013 av Emilie Brekke på Sunnylven Skule

3,5 x 4 av Martina Gaux

Boka handlar om Jonas og mora som bor aleine etter at faren har fått slag, og må bo på eit rehabiliteringssenter. Etter at mora har avslutta eit kortvarig forhold med Ludvig, byrjar Ludvig å stalke mora. Jonas gjer alt han kan for å få han bort frå mora, og etter at han har rota til alt, møter han Judith.
Boka var lett å leve seg inn i, men kan vere litt forvirrande til tider. Språket var normalt, ikkje særleg mykje dialekt eller banning og liknande. Eg vil seie den har eit ganske originalt innhald, eg har vertfall ikkje lese andre bøker som handlar om noko liknande. Det at boka blir fortalt frå fengselscella gjer den forvirrande, synest eg. Eg måtte konsentrere meg når eg skulle lese den, men likevel var det vanskeleg å legge den frå seg. Då boka nådde spenningstoppen var det når han var på hytta aleine. Eg synest forfattaren har gjort ein god jobb med å skape ei original forteljing, og handlingane var truverdige, men burde kanskje ha skrive boka på ein måte som ikkje var så innvikla. Eg fekk ikkje noko anna ut av å lese denne boka enn ei fin leseoppleving, men eg trur dette er ei bok som passar for dei fleste ungdommar.


Sol Pauline Hansen

Sol Pauline Hansen

Skrevet av 3. oktober 2013 av Sol Pauline Hansen på Kila skole, 9A

Ren matte:

Boka handler om 16 år gamle Jonas. Helt siden ulykken som skjedde med faren for 10 år siden har Jonas slitt med Skyldfølelse, og han klarer ikke lenger å holde styr på fortid, nåtid, fantasi og virkelighet. Jonas sterke bånd til faren som var matematiker gjør at Jonas har lett for å forholde seg til tall. Han og moren fortsetter med de gamle vanene som før faren flyttet ut fra dem, helt til en dag da moren tar med seg en ”kollega” hjem, Ludvig som kollegaen heter, viser seg å være en annen enn den han har gitt seg ut for å være, og moren får nok av ham, men han begynner å stalke henne.
Jonas finner ut at han skal få en slutt på stalkingen. Og når politiet en dag finner tretten små graver på hytta til Jonas, der alle er merket med Ludvig I-XIII, og stalkeren blir funnet død, har Jonas litt av vert han må forklare i retten.

Jeg opplevde boka som ok, og annerledes. Det var enn merkelig men lærerik opplevelse for min del. Av og til kunne det være tungt å lese, i og med at du hele tiden fikk bruddstykker av situasjoner, og jeg klare aldri helt å orientere meg, men selve bruddstykkene var lett leselig, og ungdommelig. Historien har et budskap, og det liker jeg. Forfatteren har gjort en god jobb, og jeg tror at denne boka passer best til målgruppen 14-16 år.

Anbefaler du boken: Ja

Til toppen