1992

Jon Ewo Cappelen Damm 2015 13 anmeldelser

Norge er preget av mange års okkupasjon og vannskjøtsel av russerne. Søskenparet Irina og Karl er i livsfare. De må frakte en pakke med hemmelige dokumenter fra Narvik til Norges hovedstad, Stavanger. Foran dem venter veisperringer og soldater. Bak dem Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Filip

Filip

Skrevet av 19. november 2018 av Filip på Den norske skole i Costa Blanca

Boka er skrevet av: Jon Ewo
Boka 1992 er en spennende bok for dem som liker sjangeren spenning. Det er en bok som du må lese litt før du kommer inn i handlingen. Jeg måtte lese ca. fem kapitler før jeg begynte å komme inn i handlingen. Denne boken handler om Irina og Karl. De to søsknene må passe på en mappe med hemmelige dokumenter. disse dokumentene hadde Irina fått fra sjefen hennes Tatjana, som blir drept av regjeringen. Det blir et livsfarlig oppdrag å frakte denne mappen fra Narvik til Stavanger. For denne mappen vil Jedde ha tak i for den inneholder dokumenter om alle forbrytelser han har gjort mot menneskeheten. Jeg syntes boka passer til 13 åringer
Terningkast: 4/6


Beatrice Mikkelsen

Beatrice Mikkelsen

Skrevet av 22. oktober 2018 av Beatrice Mikkelsen på Den norske skole i Costa Blanca

1992
forfatter Jon Ewo

Boken handler om 2 unge mennesker Irina og broren Karl.

Vi er i 1992, og Irina og broren har fått et livsfarenede oppdrag med å frakte viktige dokumenter til hovedstaden Stavanger. På veien møter de soldater og en hel hær som har fått i oppgave å stanse Irina og Karl. Lykkes Irina og broren?

boken er helt ok, men jeg hadde ikke anbefalt den. jeg gir den terningskast 4


Andrea Kanutte Tømmeraas

Andrea Kanutte Tømmeraas

Skrevet av 15. desember 2015 av Andrea Kanutte Tømmeraas på Rosenborg ungdomsskole

1992 av Jon Ewo

Romanen handler om hvordan Norge hadde vært hvis Sovjetunionen hadde tatt over Norge etter 2. verdenskrig. Da Berlinmuren faller i 1990, trekker Sovjet seg ut av Norge, og den nye regjeringen består av tidligere partitopper som også har vært i samarbeid med Sovjetunionen. Dette fører til vanskeligheter, og søsknene Irina og Karl Stormdal som har fått i oppgave å frakte viktige papirer som tilhører ministeren Anders Jedde, fra Narvik til Stavanger.

Jeg er alltid svak for en sterk kvinnelig hovedperson, og denne boka leverer virkelig! Den setter fokus på hvordan prostitusjon kan påvirke og ødelegge en person, og hvordan man kan bygge seg selv opp etter dette. Den handler også mye om hvordan et forhold mellom to søsken kan svekkes og styrkes.

Man kan på en måte ikke kjenne seg så veldig igjen i boken fordi det er en dystopisk roman, og det skildrer ikke virkeligheten i dagens Norge.

Den bruker relativt lang tid på å komme til det som er spennende i boka, men når spenningen først kommer, slutter den ikke å være spennende. Selvfølgelig skjer det glipper av og til hvor det ikke skjer så mye, men da lengter man nærmest etter det neste som kommer til å skje.

Karakterene er velskrevne og sterke, noe som gjør at man blir veldig glade i dem. Det er en utrolig bra bok og den anbefales virkelig hvis man liker spenning og drama. Jeg synes denne romanen definitivt bør bli nominert til en Upris og jeg gir den terningkast 5.


Adrian

Adrian

Skrevet av 15. desember 2015 av Adrian på Grim skole

1992 er en bok skrevet av Jon Ewo. Dette er den tredje boken i serien, men man trenger ikke å ha lest forgjengerne for å forstå innholdet i denne boka.

1992 handler om søskenparet Irina og Karl som begir seg ut på et livsfarlig oppdrag. De må nemlig frakte en pakke med hemmelige dokumenter fra Narvik til Stavanger som hun har fått av sjefen hennes Tatjana. På denne turen vil de få en hel rekke utfordringer, og på veien foran dem har både militære styrker og regjeringen laget hindringer for dem. De blir jaktet på av dødsskvadroner under ledelse av Jedde. Han har som mål å ta tak i de, fordi denne pakken inneholder dokumenter om alle forbrytelsene han har begått mot menneskeheten.

Jeg har ikke helt enda klart å sette meg inn i boka slik at den ble litt kjedelig, men skildringene er der. Jeg syntes den var litt tung å lese, men den var ganske spennende til tider og hendelser kom brått på.

Boken er spennende og interessant, men jeg klarte ikke å sette meg helt inn i situasjonen selv. Jeg vil anbefale denne boken til ungdommer som er 13 år og eldre. Og jeg velger å gi denne boken en svak 4 er.


Nora Benedicte Handelsby

Nora Benedicte Handelsby

Skrevet av 15. desember 2015 av Nora Benedicte Handelsby på Varteig skole

1992
Boka er skrevet av: Jon Ewo
Boka 1992 er en spennende bok for dem som liker sjangeren spenning. Det er en bok som du må lese litt før du kommer inn i handlingen. Jeg måtte lese ca. fire kapitler før jeg begynte å komme inn i handlingen.
Boka er god siden forfatteren er veldig flink til å skildre personene og stedene rundt dem, og siden han lar spenningen ligge litt gjennom hele boka.
Andre personer burde lese denne boka siden den har en veldig fin handling, og boka er lett å forstå
Jeg gir den terningkast: 4
Jeg ga den en firer siden jeg syntes den er veldig bra, men jeg liker ikke at man må lese så mange kapitler får komme inn i handlingen.

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
André Milanes Stavran

André Milanes Stavran

Skrevet av 30. november 2015 av André Milanes Stavran på Hovedgården ungdomsskole

Et korrupt Norge med dødsskvadroner

«1992» handler om et Norge i en voldsom krise. Irina og broren Karl begir seg ut på et livsfarlig oppdrag, for å bevise at makthaverne i landet er skyldige i forferdelige og ukjente forbrytelser.

Sovjet har trukket seg ut av Norge og landet er styrt av en korrupt regjering. Irina og Karl har blitt tildelt et oppdrag med å frakte bevis, for å redde Norge. Men da må de klare å slippe unna de jagende og nådeløse soldatene ledet av Anders Jedde.

«1992» er tredje bok i Norge-trilogien til Jon Ewo. Man trenger ikke å ha lest forgjengerne for å forstå innholdet i boka. Jeg synes hovedhandlingen starter litt for sent, men når den er godt i gang, er det vanskelig å legge fra seg boka. Flere spenningsmomenter dukker hele tiden opp, noe som bidrar sterkt til å gjøre boka enda mer fengslende.

Det er gode og levende beskrivelser av både handling og steder. I tillegg gjør skildringer fra både Irinas og Karls synsvinkler, at boka får frem kontrastene mellom hvordan de tenker og opplever ulike hendelser. Språket endrer seg enormt etter hvem som skildres eller har replikker. Karls språk og tankesett i forhold til Irinas kommer tydelig frem, som da han ofte har korte setninger og stokker om ordene. Karl sier for eksempel bare «farlig», istedenfor «pass deg, det er farlig!». Dette gjør boka enda mer gripende.

Beskrivelsene og skildringene gjør at man blir dratt inn i handlingen, og historien er spennende og føles ekte. Temaet i boka gjør at man reflekterer på hvordan Norge kunne vært, dersom vi ikke hadde hatt demokrati, rettferdige lover og regler og velferdsordninger. Det finnes dessverre mange som lever under de forholdene som beskrives i «1992».

Totalt sett har Jon Ewo skrevet en aktuell, tankevekkende og interessant bok. Anbefales til ungdom som er 13 år og eldre.

Terningkast: 5

Til toppen