1957

Jon Ewo Cappelen Damm 2014 24 anmeldelser

KOMMER I SEPTEMBER! Året er 1957. Norge er styrt av Heinrich Himmler og SS. Monika er 16 år og har begynt å tvile. Før mente hun at det var hennes plikt å gifte seg med den 17-årige SS-kadetten Erik. Hun Vis hele forlagsteksten

Les utdrag på txt.no

Hvordan skrive en anmeldelse

Benedikte

Benedikte

Skrevet av 15. desember 2014 av Benedikte på Children's International School

Forfatteren Jon Ewo skrev boken som er en spennende fortelling om hva som kunne ha hendt med Norge hvis Nazistene hadde vunnet.

Nazistene har vunnet krigen. Norge blir styrt av Heinrich Himmler og Monica (hovedpersonen) er 16-år og lever i Norge på denne tiden. Hun er den perfekte nazi kvinne og sammfunnet forguder henne. Monica er forlovet til en SS kandidat kalt Erik og hun ser det som sin plikt og gifte seg med han. Hun har forbredt seg selv til dette, men så møter hun Hans. Hans er en av «de røde», opprørerne, fienden og etter hvert begynner hun å tvile på ikke bare kjærligheten, men på hennes plikt og sammfunn.

Jeg syntes boken var fantastisk spennende og læringsrik. Den fikk meg til å tenke hvis… hvis min familie hadde blitt født på den tiden ville vi hvert de samme? Hadde vi vært Nazi eller opprører? Hadde vi overlevd?

Jeg mener at denne boken ikke burdte vinne U-prisen. Fordi selv om boken var bra og jeg likte den ,så er denne boken basert på en hendelse som ikke alle ungdommer kan kjenne seg igjen i. Men, jeg kan absolutt anbefale boken fordi det er en meget bra skrevet bok og historien er interessant.
Jeg gir terningkast: 5


Amalie Sandve

Amalie Sandve

Skrevet av 15. desember 2014 av Amalie Sandve på Lundehaugen ungdomsskole

Dystopi av beste kvalitet
1957 er en ungdomsdystopi om Norge, og hvordan det hadde vært om det var en del av stor-Germania. Historien inkluderer Monika, Erik og Hans. Den er skrevet av Jon Ewo, og gitt ut av Cappelen Damm.
Jeg synes boka i bunn og grunn er veldig fasinerende. Den er om ung kjærlighet, men også krig og død. Siden boka bare er på 191 sider, gikk det veldig fort å lese den ut. Men det betydde ikke at den ikke var hjerteskjærende og opplysende. Den fikk meg til å tenke, for eksempel, at Norge kanskje hadde vært sånn den dag i dag. Eller i det minste i 1957.
Den er veldig original, men så har ikke jeg lest Ewos andre bok i serien, 1920. Klisjeene daler ned så ofte at jeg blir helt stum.
Denne boka er veldig lett å lese, siden den har korte kapitler og forklarende om hva som skjer.
Alt i alt, likte jeg denne boka veldig godt, fordi den var lettlest og opplysende. Den var også humor-fylt samt klisjefylt. Men den var gjentagende og litt forutsigbar. Derfor gir jeg den en firer, men synes allikevel den bør nomineres til Uprisen. Jeg anbefaler denne boka for alle ungdommer mellom 10 og 16.


Simen ulleland

Simen ulleland

Skrevet av 12. desember 2014 av Simen ulleland på Dokka ungdomsskole

Boka var interessant, men er for noen som vet litt om nazismen eller er interessert i krig og faenskap, burde ikke vinne, da den ikke passer til ett flertall av norsk ungdom!


Sander

Sander

Skrevet av 8. desember 2014 av Sander på Åretta ungdomsskole

1957
Forfatteren heter Jon Tore Halvorson, som byttet navn til Jon Ewo i 2003, er faktisk født i 1957, men det har ingenting med bokas tittel å gjøre.
Nazistene vant krigen. Adolf Hitler har blitt drept, og generalene kjemper om makten i riket. Norge blir styrt av Heinrich Himmler og SS. Monica er en seksten års gammel jente, som er forlovet til en SS kandidat kalt Erik. Hun gledet seg veldig til dette, men etter hvert begynner hun å tvile. Hun trodde at det var meningen at hun skulle gifte seg med Erik, men hun liker Hans. Han er en av fiendene. Hvem skal Monica velge?
Jeg syntes at boka var veldig spennende, så jeg gir den et terningkast av 5, fordi…
Det var et spennende og fantasifullt miljø.
Takk.


Espen Dalsbotten Ringlund

Espen Dalsbotten Ringlund

Skrevet av 8. desember 2014 av Espen Dalsbotten Ringlund på Åretta ungdomsskole

1957
Boken 1957 er skrevet av Jon Ewo. Og er en spennende bok om hvordan det kunne gått hvis Norge var et nazistisk land i Stor-Germania i 1957. Boken handler Monika som er en 16 år gammel jente som er med i Forbund av Norske Jenter. Hun har bare levd etter sin plikt, som er å hedre det neo-nazistiske landet og gjøre det som er best for landet. Men etter hvert begynner Monika og tvile om det hun gjør er det rette. Hun må også velge mellom ekte kjærlighet eller sin plikt å gifte seg med en fra SS.
Boken er ekstremt spennende og skildrer veldig godt. Den forteller på en fin måte om hvor vanskelig det kan gjøre de rette valgene. Når man vet hva som kommer til og skje. Men jeg synes boken starter litt treigt, men at den bygger seg opp og gjør boken ekstremt spennende, den er også veldig lettlest. Derfor synes jeg den fortjener terningkast 5.

Vis flere anmeldelser

Til toppen