1920

Jon Ewo Cappelen Damm 2013 9 anmeldelser

Sekstenåringen Håkon Lie bokser på kveldene. Søsteren Maria, sitter som politisk fange på Akershus og har blitt syk. De trenger penger til å kjøpe medisin. Hvis han vinner matchen får han penger. Han taper og blir tvunget til å tjene Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Siri Etterdal

Siri Etterdal

Skrevet av 4. desember 2013 av Siri Etterdal på Mølladammen Skole

Bokanmeldelse av 1920
Tittel:1920
Forfatter: Jon Ewo
Sidetall: 176
Boka handler om Håkon Lie som bokser ulovlig i Kristiania, moren hans er død, og de har dårlig råd. Han har en syk søster som heter Maria hun sitter i fengsel. Håkon blir med på et bankran for å skaffe penger til medisiner, men han blir tatt. Han blir sendt til en oljeplattform i Nordsjøen der får han vite at han skal bokse mot en annen fra en annen plattform. Hvis han vinner slipper søsteren fri og blir sendt til gratis sykehus. Hvis han taper blir alle i familien, inkludert han, straffet.
Boka var lett å lese, fordi det var enkle setninger, og det var ikke så mange vanskelige ord. Språket i boken var spennende. Det var en del handlingsreferat, replikker, skildringer og litt banning. Språket passer til bokens betydning.
Boken ligner ikke på noe annet jeg har lest, den er original og interessant.

Boken starter rett inn i handlingen og man skjønner ikke så mye med en gang, men når man kommer inn i boken er det vanskelig å legge den fra seg. Det er ikke lett å forestille seg at dette kunne ha skjedd i Norge. Noen av kapitelene var veldig spennende, men det var også noen kapitler som var kjedelige fordi det ikke skjedde så mye.
Boka slutter ganske brått. Jeg skulle ønske vi fikk vite litt mer om hva som skjedde etterpå.
Denne boken handler egentlig om hva som kunne ha skjedd i 1920, og hvor mye makt svenskene egentlig hadde over Norge. Jon Ewo har brukt tid på å skrive denne boken, fordi det er noen som ikke vet så mye om dette temaet og det er ganske er et ganske viktig tema.
Målgruppe: gutter og jenter i alderen 13-16 år.
Jeg anbefaler denne boken Terningkast: 5


Verona Rexhepi

Verona Rexhepi

Skrevet av 2. desember 2013 av Verona Rexhepi på Haugeåsen ungdomsskole

Boken 1920 skrevet av Jon Ewo handler om Sekstenåringen Håkon Lie som er en bokser på kveldene. Søsteren Maria, sitter som fange på Akershus og har blitt syk. De trenger penger til å kjøpe medisiner til henne. Hvis han vinner matchen får han penger, hvis Han taper blir han tvunget til å tjene penger på annet vis.

Jeg syns boken godt skrevet. Den er spennede og får deg litt til å tenke hvordan du selv ville hatt det i den tida, jeg skulle fortsatt ønske at forfatteren hadde forklart situasjonene en litt enklere måte. For meg så kom flere situasjoner litt brått på og forsto ikke helt hva som skjedde. Fortsatt en veldig spennende bok. Jeg anbefaler denne boken for stort sett alle. Den fanger lett oppmerksomheten din. Denne boken får terningkast 5 fra meg.


Peter Wik

Peter Wik

Skrevet av 4. november 2013 av Peter Wik på Kjøllefjord Skole

GLEM ALT ANNET

1920 er en bok som er skrevet av Jon Ewo og handler om 16 åringen Håkon Lie som bokser på kveldene. Handlingen er lagt til Norge-Svergie dobbelt monarkiet. Det er en veldig korrupt verden med SP (Spesial Politiet).
Søsteren til Håkon er syk og sitter i fengsel, hun trenger desperat medisiner. Han kan vinne penger med å bokse. Hvis han vinner får han en god pengesum, taper han må han tjene penger på et annet vis.
Jeg opplevde boken som spennende og god å lese. Det var passelig skrift, den var skrevet i første person som gjorde at man kunne leve seg inn i boken og verden til Håkon Lie. Selv om han skriver om en tid som er langt fra den vi lever i nå, er det ikke vanskelig å komme inn i denne verdenen.
Det var litt dumt at boken sluttet brått, det er mer av fortellingen som jeg ønsker å få vite mer om. Det bør komme en etterfølger.
Temaet er om å ha det vanskelig og tungt. Håkon er veldig desperat om å redde søsteren. For meg er dette et tema det er greit å lese om.
Jeg vil anbefale boka til de som liker spenning og eventyr. Grunnen til av at jeg gir den 5/6 er at den slutter for brått men ellers er godt skrevet.


Hanna Sofie

Hanna Sofie

Skrevet av 23. oktober 2013 av Hanna Sofie på Kråkerøy ungdomsskole

Bokas handling foregår i 1920, en sekstenåring som heter Håkon Lie bokser på kveldene. Søsteren hans som heter Maria sitter på som politisk fange på Akershus og har blitt syk. Håkon er desperat etter penger til søsterens medisin og hvis han vinner en boksekamp får han penger, men hvis han ikke vinner må han skaffe pengene på en annen måte.

Boken er skrevet av Jon Ewo og jeg liker boken siden den får deg til å tenke selv rundt spørsmål som ¨hva om?¨ Boken er bra skrevet og den får deg virkelig til å være takknemlig for at alt har gått som det har gått med Norge gjennom tidene.

Jeg ville anbefalt denne boken til andre siden den er godt skrevet og tror andre folk ville ha likt den.

Til toppen