Stilson vant Uprisen 2019!

Rørt: Michael Stilson var tydelig beveget over å ha mottatt Uprisen 2019. Her sammen med programleder Heidi Marie Vestrheim og elever fra storjuryen. Foto: Vibeke Røgler/Foreningen !les

Michael Stilson ble i dag kåret til vinner av Uprisen 2019. Stilson fikk prisen for debutromanen, «Bare spille ball».

Siden januar 2019 har syv juryklasser i norsk ungdomsskole lest og diskutert de fem nominerte bøkene til Uprisen – årets ungdomsbok. Under Litteraturfestivalen på Lillehammer torsdag 23. mai kåret ungdom Michael Stilsons bok «Bare spill ball» til vinner av prisen.

– Dette var over all forventning. For meg er dette helt enormt. Jeg er veldig glad for at folk som ikke liker fotball, også har likt å lese denne boka. Takk til alle dere som har lest den, sa en tydelig rørt vinner da han mottok prisen.

Stilson fikk Uprisen under er et storstilt arrangement i Festsalen i Kulturhuset Banken under Litteraturfestivalen på Lillehammer. Utdelingen ble ledet av Heidi Marie Vestrheim.

Fra juryens begrunnelse heter det blant annet:

Boken handler om ting vi ungdommer kan kjenne oss igjen i og relatere oss til. Temaer boken tar opp er blant annet prestasjonspress, kaotisk familieliv, vennskap, forelskelse og å ha høye forventinger til seg selv.

Fotball er sentralt i boken, men denne historien kunne like gjerne vært fra et helt annet miljø. De av oss som ikke er fotballinteresserte kjente oss også igjen i temaene. Og vi fikk innblikk i et miljø vi ikke kjenner så godt.

LES HELE JURYENS BEGRUNNELSE HER

De nominerte var:
Sabotør av John S. Jamtli, Cappelen Damm
Slepp meg av Kathrine Nedrejord, Aschehoug
Den tolvte spelaren av Tor Arve Røssland, Samlaget
Til ungdommen av Linn Skåber. Illustrert av Lisa Aisato, Pitch
Bare spille ball av Michael Stilson, Cappelen Damm

Juryklassene var:
Bjørnsletta skole (Oslo)
Ener ungdomsskole (Hedmark)
Killingrud ungdomsskole (Buskerud)
Kjeller skole (Akershus)
Stokksund skule (Møre og Romsdal)
Straumen skole (Nordland)
Vinstra ungdomsskole (Oppland)

Kontakt:
Bjarte Bakken
Prosjektleder for Uprisen i Foreningen !les
Tlf.: 975 69 190
Epost: bjarte@foreningenles.no

Om Foreningen !les
Foreningen !les er en ideell medlemsorganisasjon som ble stiftet i 1997 og som i dag har 40 medlemsorganisasjoner fra hele bredden i bok-Norge. Foreningen finansieres av medlemsorganisasjonene og mottar støtte fra blant annet Kulturrådet og Utdanningsdirektoratet. Foreningens formål er å arbeide for å fremme lesing i alle aldersgrupper og i alle samfunnslag. Gjennom sine tiltak når Foreningen !les årlig rundt 300 000 barn og unge og cirka 6 000 lærere og bibliotekarer. Foreningen !les har tiltak i skolen og på alternative arenaer. Foreningen !les står blant annet bak tiltak som litteraturprisene Ungdommens kritikerpris, Uprisen og Bokslukerprisen, leseaksjonene tXt, Rein tekst og Tid for ti, sakprosamagasinet Faktafyk, NM i poesislam og pilotprosjektet Bokstart. Alle våre tiltak er gratis og nasjonale. I 2017 mottok Foreningen !les bokbransjens hederspris, Gullegget. I 2018 ble Foreningen !les nominert til verdens største barnelitteraturpris, Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), for fjerde år på rad.

Les mer på www.foreningenles.no

Om Uprisen
Uprisen ble utdelt først gang i 2007 og er ungdoms egen kåring av den beste norske ungdomsboka utgitt inneværende år. Prisen arrangeres av Foreningen !les i samarbeid Norsk Litteraturfestival på Lillehammer og Den kulturelle skolesekken.

Les mer på www.Uprisen.no