PM: Nominerte til Uprisen 2017

Ungdomsskoleelever har skrevet over 1400 anmeldelser av norske ungdomsbøker utgitt i 2016. Nå er fem titler klare for finalerunden. Her er de nominerte bøkene til Uprisen – årets ungdomsbok.

Tom Kristensen: Jakten (World of spycraft 2). Cappelen Damm
Sigbjørn Mostue: Når historien slutter (I morgen er alt mørkt 3). Cappelen Damm
Vera Voss: Hyper (De4-serien). Kagge
Asbjørn Rydland: Galderstjerna. Samlaget
Tore Aurstad: Fangarmer. Cappelen Damm

Nominasjonsjuryen har bestått av Stina Nordland (Sandnes skule), Kristoffer Sortland (Cicignon skole) og Kristine Titland (Lindås ungdomsskole). Juryen har lest og vurdert anmeldelsene og diskutert seg frem til de fem nominerte bøkene.

– Det var overraskende, men interessant å se så mange ulike meninger fra elever i hele Norge. Det er mange actionfylte bøker blant de nominerte. Språket er lett å leve seg inn i og ungdom kan kjenne seg igjen i hovedkarakterene. Alle de nominerte er nyskapende og troverdige for sjangeren, sier nominasjonsjuryen.

Nominasjonsjuryen Kristoffer Sortland (Cicignon skole), Stina Nordland (Sandnes skule),og Kristine Titland (Lindås ungdomsskole). Foto: Vibeke Røgler/Foreningen !les

Syv juryklasser fra ulike fylker skal nå i gang med å lese de fem nominerte bøkene. Vinneren kåres under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer i slutten av mai. Uprisen har siden starten i 2007 utviklet seg til å bli en av landets viktigste priser for ungdomslitteratur. I prisarbeidet bestemmer ungdom i alle ledd.

– Nominasjonene preges av serielitteratur. Det er interessant at Mostue er nominert for tredje gang for trilogien I morgen er alt mørkt. Ellers blir det spennende å se hvordan Rydlands første bok i Vegandi-serien, Galderstjerna, blir mottatt blant juryklassene, sier prosjektleder for Uprisen i Foreningen !les, Bjarte Bakken.

Juryklassene er:
Fjordtun skole (Finnmark)
Løten ungdomsskole (Hedmark)
Rygge ungdomsskole (Østfold)
Sagatun skule (Sogn og Fjordane)
Sunnland skole (Sør-Trøndelag)
Vassmyra ungdomsskole (Vest-Agder)
Øyer ungdomsskole (Oppland)

Under lanseringen av de nominerte, ble også Årets anmelderuprisen.no kåret. I år gikk utmerkelsen til to elever ved Midtstuen skole. Malene Jebsen og Hanna Andersen har i høst skrevet over 20 anmeldelser hver av norske ungdomsbøker utgitt i 2016. For innsatsen ble de overrakt blomster, diplom og en bokpakke fra Foreningen !les.

Kontakt:
Bjarte Bakken
Prosjektleder for Uprisen i Foreningen !les
Epost: bjarte@foreningenles.no
Tlf.: 975 69 190

Om Foreningen !les
Foreningen !les er ideell medlemsorganisasjon som jobber for å inspirere til mer lesing, og økt leseengasjement og interesse for litteratur blant barn, ungdom og voksne. www.foreningenles.no

Om Uprisen
Uprisen ble utdelt først gang i 2007 og er ungdoms egen kåring av den beste norske ungdomsboka utgitt inneværende år. Prisen arrangeres av Foreningen !les i samarbeid Norsk Litteraturfestival på Lillehammer og Den kulturelle skolesekken. www.Uprisen.no