Nominerte til Uprisen 2022

Nominerte: Nominasjonsjuryen med de fem nominerte til Uprisen 2022. (Bak f.v.) Pernille Storstein-Fuglestad, Andreas Olderbakk og Isak Aleksander Unstad. (Foran f.v.) Nicoline Alten og Mathias Sommerseth Mathisen, Foto: Vibeke Røgler/Foreningen !les.

Nominasjonsjuryen har bestemt seg. Her er de nominerte bøkene til Uprisen – årets ungdomsbok 2022.

Abnormium av Ida Kinden Jonassen, Kindex 2021
Den sorte bruden av Anne Elvedal, Cappelen Damm 2021
Litt redd, bare av Alexander Kielland Krag, Gyldendal 2021
Svarttrasta syng om natta av Tone E. Solheim, Samlaget 2021
Jente (17) ikke savnet av Camilla Helene Sandmo, Vigmostad & Bjørke 2021

– Det var en overveldende arbeidsmengde å lese og vurdere 500 sider med anmeldelser. Men det gikk lettere og lettere etterhvert, og dagen i dag har vært en fin erfaring. Vi er fornøyde med resultatet, sier nominasjonsjuryen.

Nominasjonsjuryen har bestått av:
Nicoline Alten, Ruseløkka skole
Andreas Olderbakk, Rå skole
Mathias Sommerseth Mathisen, Børselv skole
Isak Aleksander Unstad, Solvang ungdomsskole
Pernille Storstein-Fuglestad, Oddemarka ungdomsskole

Prosjektansvarlig for Uprisen i Foreningen !les, Petra Helgesen, er enig i at nominasjonsjuryen har hatt en krevende jobb.

– Anmelderne har vært uenige om kvaliteten på mange av bøkene, og juryen måtte gjøre noen harde prioriteringer. Den ferdige lista over nominerte inneholder ulike sjangre og henvender seg til ulike lesere. Juryklassene kan glede seg til å dykke ned i fem forskjellige universer, sier hun.

Juryklasser fra samtlige elleve regioner skal nå i gang med å lese de fem nominerte bøkene. Uprisen deles ut i under Litteraturfestivalen på Lillehammer torsdag 2. juni.

Juryklassene er:
Ås ungdomsskole (Viken)
Skien kulturskole (Vestfold og Telemark)
Høyland ungdomsskole (Rogaland)
Tromsø International School (Troms og Finnmark)
Børstad ungdomsskole (Innlandet)
Fillan ungdomsskole (Trøndelag)
Tokerud ungdomsskole (Oslo)
Havlimyra skole (Agder)
Grane barne- og ungdomsskole (Nordland)
Rå skole (Vestland)
Eide ungdomsskole (Møre og Romsdal)

Kontakt:
Petra Helgesen
Prosjektansvarlig for Uprisen i Foreningen !les
Tlf.: 977 82 805
Epost: petra@foreningenles.no

Om Foreningen !les
Foreningen !les er en ideell medlemsorganisasjon som sprer leselyst og skaper lesere blant barn og unge. Foreningen ble etablert i 1997 og har 39 medlemsorganisasjoner fra hele bredden i bok-Norge. Foreningen er finansiert av medlemsorganisasjonene og mottar støtte fra blant annet Nasjonalbiblioteket og Utdanningsdirektoratet. Gjennom ulike tiltak når Foreningen !les årlig rundt 400 000 barn og unge, og nærmere 10 000 lærere og bibliotekarer. Alle tiltakene er gratis og nasjonale. Foreningen !les har tiltak i skolen og på andre arenaer, og står blant annet bak litteraturprisene Ungdommens kritikerpris, Uprisen og Bokslukerprisen, antologiene tXt, Rein tekst og Tid for ti, sakprosamagasinet Faktafyk, Lesekiosk og Bokstart. I 2017 fikk Foreningen !les bokbransjens hederspris, Gullegget. Foreningen !les har vært nominert til verdens største barnelitteraturpris, Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), fem ganger, sist i 2021.

Les mer om Foreningen !les her

Om Uprisen
Uprisen ble utdelt først gang i 2007 og er ungdoms egen kåring av den beste norske ungdomsboka utgitt inneværende år. Prisen arrangeres av Foreningen !les i samarbeid Norsk Litteraturfestival på Lillehammer og Den kulturelle skolesekken.

Les mer om Uprisen her