Nominerte til Uprisen 2021

Nominasjonsjuryen har bestemt seg. Her er de nominerte bøkene til Uprisen – årets ungdomsbok 2021.

Arvingen av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug, Aschehoug 2020
Alene gjennom av Michael Stilson, Cappelen Damm 2020
Utbryterne av Nina Borge, Gyldendal 2020
Alexander den store av Peter F. Strassegger, Samlaget 2020
Hør her´a! av Gulraiz Sharif, Cappelen Damm 2020

– Det var mange bøker som hadde fått gode anmeldelser, så det var vanskelig å komme fram til de fem nominerte. Vi har prøvd å finne litt ulike bøker til ulike målgrupper, og at det er noe her både for de som leser mye fra før og de som ikke leser så mye til vanlig, sier nominasjonsjuryen.

Nominasjonsjuryen har bestått av:
Amalie Njerve Wilkensen, Grim ungdomsskole (Agder)
Miriam Fauske, Tæruddalen ungdomsskole (Viken)
Oddvar Sie, Luster ungdomsskule (Vestland)
Vera Gjønnes, Sagene ungdomsskole (Oslo)
Anna Gjems French, Åmot ungdomsskole (Innlandet)

Her er juryens begrunnelser.

Prosjektansvarlig for Uprisen i Foreningen !les, Petra Helgesen, mener årets nominasjoner viser stor bredde i norsk ungdomslitteratur.

– De fem nominerte bøkene er ulike i både skrivestil og tematikk, og de henvender seg til ulike lesere. Her er det både spenning og humor, alvor og underholdning. Lista viser bredde og jeg synes nominasjonsjuryen har gjort en veldig god jobb, sier Helgesen., sier hun.

Syv juryklasser skal nå i gang med å lese de fem nominerte bøkene. Uprisen deles ut i under Litteraturfestivalen på Lillehammer i slutten av mai.

Juryklassene er:
Stokksund skule (Møre og Romsdal)
Ruseløkka skole (Oslo)
Straumen skole (Nordland)
Kjellervolla skole (Viken)
Kruseløkka ungdomsskole (Viken)
Vinstra ungdomsskole (Innlandet)
Elverum Ungdomsskole (Innlandet)

Kontakt:
Petra Helgesen
Prosjektansvarlig for Uprisen i Foreningen !les
Tlf.: 977 82 805
Epost: petra@foreningenles.no

Om Foreningen !les
Foreningen !les er en ideell medlemsorganisasjon som sprer leselyst og skaper lesere blant barn og unge. Foreningen ble etablert i 1997 og har 40 medlemsorganisasjoner fra hele bredden i bok-Norge. Foreningen er finansiert av medlemsorganisasjonene og mottar støtte fra blant annet Nasjonalbiblioteket og Utdanningsdirektoratet. Gjennom ulike tiltak når Foreningen !les årlig rundt 300 000 barn og unge, og nærmere 10 000 lærere og bibliotekarer. Alle tiltakene er gratis og nasjonale. Foreningen !les har tiltak i skolen og på andre arenaer, og står blant annet bak litteraturprisene Ungdommens kritikerpris, Uprisen og Bokslukerprisen, antologiene tXt, Rein tekst og Tid for ti, sakprosamagasinet Faktafyk, NM i slampoesi, Lesekiosk og Bokstart. I 2017 fikk Foreningen !les bokbransjens hederspris, Gullegget. I 2018 ble Foreningen !les nominert til verdens største barnelitteraturpris, Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), for fjerde år på rad.

Les mer om Foreningen !les her

Om Uprisen
Uprisen ble utdelt først gang i 2007 og er ungdoms egen kåring av den beste norske ungdomsboka utgitt inneværende år. Prisen arrangeres av Foreningen !les i samarbeid Norsk Litteraturfestival på Lillehammer og Den kulturelle skolesekken.

Les mer om Uprisen her