Nominasjonsjuryen er klar!

Nå er det under to uker til nominasjonsjuryen starter sitt arbeid.

De fem medlemmene av nominasjonsjuryen skal lese alle anmeldelsene som har kommet inn på uprisen.no fra skolestart og fram til 15. desember. Den 20. januar 2022 skal de møtes å diskutere seg fram til hvilke fem bøker de vil nominere til Uprisen 2022. Bli kjent med Nicoline, Andreas, Isak, Mathias og Pernille!

Vi offentliggjør de fem utvalgte bøkene på uprisen.no kl 15.00 torsdag 20. januar.

Nicoline Alten, 15 år

Hvorfor søkte du om å bli jurymedlem?
Jeg søkte om å bli jurymedlem etter at læreren min anbefalte meg det. Jeg synes det virket som en interessant og lærerik utfordring, og siden jeg liker å lese bøker, tenkte jeg at det passet bra for meg. I tillegg er det en fin mulighet til å samarbeide med andre.

Hva er en god bok?
Det som er en god bok for meg, er en bok jeg klarer å leve meg inn i. Jeg liker best fantasy, og ungdomsbøker som handler om vanlig kjærlighet og vennskapsdrama. Den må bli interessant tidlig, hvis ikke mister jeg interessen. Boken må ha gode skildringer, for da blir det lettere å leve seg inn i handlingen, og man kan skape sine egne bilder inni hodet. Personene i boken må være lette å bli kjent med, og det bør ikke være for mange hovedpersoner. Da blir det for vanskelig å holde styr på dem. Det er også en fordel hvis man kan relatere seg til personene. En god bok holder deg opptatt i timevis, og man fortsetter å tenke på den, selv etter at man har lest den.

Har du en favorittbok eller favorittserie?
Jeg har ingen favorittbok/serie akkurat nå. Men jeg har lest mange gode bøker. Bl.a. Percy Jackson, som handler om gresk mytologi, og Harry Potter. Jeg har også lest mange gode ungdomsbøker, som ikke er fantasy. Men jeg kommer ikke på en bokserie.

Hva driver du med på fritiden?
Jeg danser ballett. Og så pleier jeg egentlig bare å være med venner. Jeg liker også å se på Netflix.

Hva slags musikk hører du på?
Jeg hører på pop-musikk, og de artistene som er populære nå for tiden. F.eks. Ariana Grande, Dua Lipa og The Weeknd. Jeg liker både «vanlige» popsanger og litt roligere popsanger.

Har du en tv-serie eller film du vil anbefale?
Jeg anbefaler Modern Family, fordi den er veldig morsom. Og så opplever de helt hverdagslige utfordringer og problemer. Personene er veldig forskjellige, noe som gjør at de fleste kan kjenne seg litt igjen i noen av dem. 2 filmer som jeg anbefaler, er Clueless og 13 going on 30. De passer nok best for jenter. Jeg anbefaler disse, fordi de er «feel good» filmer. De er laget på starten av 2000 tallet, og de handler om kjærlighet og vennskap.

Andreas Olderbakk, 14 år

Hvorfor søkte du om å bli jurymedlem?
Jeg søkte fordi det hørtes spennende ut å være med på juryarbeidet og fordi jeg liker å lese.

Hva er en god bok?
En god bok bør være spennende og ha en god historie, og språket bør være levende og ikke alt for umoderne.

Har du en favorittbok eller favorittserie?
Tolkien-universet, særlig: Hobbiten, Ringenes Herre og Silmarillon. 

Hva driver du med på fritiden?
Jeg trener taekwondo selv og er hjelpeinstruktør, og jeg liker videospill og lesing. I helgene er jeg mye på tur til fots og på ski, sammen med familien og hunden vår.

Hva slags musikk hører du på?
Mest rock. 

Har du en tv-serie eller film du vil anbefale?
Brooklyn nine-nine og JoJos bizarre adventures

Mathias Sommerseth Mathisen, 13 år

Hvorfor søkte du om å bli jurymedlem?
Grunnen til at jeg ble med er fordi læreren min spurte om det var noen som ville være med. Hun gikk til meg å spurte, fordi jeg er den eneste som liker å lese i klassen.

Hva er en god bok?
En god bok er mye forskjellig det kommer helt an på hvem som leser. Men min personlige mening er bøker du kan leve deg inn i.

Har du en favorittbok eller favorittserie?
Min favorittbok er Maretorn. Det er et eventyr som du vil leve deg sikkelig inn i. Alt i alt er det en bok om hvordan fantasien har litt mye kontroll over hva vi tenker.

Hva driver du med på fritiden?
Jeg liker å bære med venner og spille .

Hva slags musikk hører du på?
Jeg har ingen fast musikksmak. Jeg hører på litt av alt egentlig.

Har du en tv-serie eller film du vil anbefale?
Jeg vil anbefale Scrubs. Det er en veldig morsom serie om leger på et sykehus. Det skjer mye morsomt, men den har også litt spenning. 

Isak Unstad, 14 år

Hvorfor søkte du om å bli jurymedlem?
Egentlig var det mamma som sa jeg skulle. Hun vil at jeg skal lese flere bøker. Det gjør jeg ikke fordi det er få bøker jeg liker. Men noen liker jeg! Innimellom prøver jeg å lese mer og synes derfor det er en god mulighet å være med i juryen. Det høres gøy ut å gjøre noe annet enn vanlig skole en dag også.

Hva er en god bok?
Den må ha bra innhold, som for meg vil si at boken har en god historie og et interessant poeng. Jeg liker eventyr og action. Det er også bra om det er litt morsomt.

Har du en favorittbok eller favorittserie?
Favorittbøkene mine er begge serier. Det er Harry Potter og Percy Jackson. Nå leser jeg nest-siste boka i Gudene fra Olympos til Rick Riordan. Etter det vet jeg ikke hva jeg skal lese.

Hva driver du med på fritiden?
Jeg spiller mest. I tillegg danser jeg breakdance.

Hva slags musikk hører du på?
Jeg hører ikke på masse musikk egentlig. Ikke mer enn det som er til spill, YouTube eller breakdancing.

Har du en tv-serie eller film du vil anbefale?
Jeg vil anbefale Addexios julereise på YouTube. Den passer kanskje best for dem som liker å spille. Den er laget via Minecraft og er en type adventskalender. Den finnes tre av dem, det er Karibien, Kairo og Atlantis.

 

Pernille Storstein-Fuglestad, 14 år

Hvorfor søkte du for å bli jurymedlem?
Jeg søkte for å bli jurymedlem fordi det hørtes spennende, lærerikt og utfordrende ut.

Hva er en god bok?
En god bok for meg er en med karakterer som ikke alltid gjør det rette og ikke alltid er likbare. Generelt er jeg mer interessert i karakterdrevne historier, men det er fortsatt viktig med et fengende plot. Hvis boken er i et annet univers setter jeg alltid pris på om magien og verdenen blir forklart på en forståelig måte.

Har du en favorittbok eller favorittbokserie?
Hvis jeg skulle gi noen bokforslag (klarer ikke å velge bare en av dem) ville det vært Ingenlund-serien av Jessia Townsend og Six of crows-duologien av Leigh Bardugo.

Hva driver du med på fritiden?
På fritiden så spiller jeg håndball og er med i to teatergrupper.

Hva slags musikk hører du på?
På musikkfronten så har jeg ingen klar favorittsjanger, men min favorittartist er gruppen Dreamcatcher.

Har du en film eller tv-serie du vil annbefale?
Jeg vil anbefale seriene A series of unfortunate events og Anne with an e.

Publisert av Petra J. Helgesen, Foreningen !les