Nominasjonsjuryen 2019

Hvem spiller i korps, spiller fotball, spiller marimba, svømmer, turner, gamer, leser og skriver? Jo, det er årets nominasjonsjury. Elise, Jannicke, Emma, Steffen, Emilie kommer fra ulike deler av landet, de driver med forskellige ting. Men en ting har de felles: de er engasjerte lesere. Det har gitt dem plass i årets nominasjonsjury. 23. januar møtes de i Oslo for å nominere fem bøker som går videre til finalerunden i Uprisen 2019. Her kan du lese litt mer om dem.

Fem jurymedlemmer, fem ulike ungdommer fra rundt omkring i landet. Alle har det til felles at de leser masse og de liker å høre andres meninger om bøker og diskutere. Jannicke har i tillegg en ekstra motivasjon.

– Jeg har bestemt meg for å bli forfatter og har lyst til å finne ut hva som skal til for å skrive en bra bok.

Emma anbefaler.

Hva er en god bok for deg?
Steffen: Ei god bok for meg er ei bok som eg ikkje klare legge fra meg.

Emilie: En god bok for meg er når jeg forsvinner inn i boka. At jeg bare lever inni boka med karakterene.

Elise: En god bok er en bok som får deg til å ligge våken om natta flere uker etter at du har lest boka ferdig og lure på hvordan hovedpersonene har det etter at boka er slutt.

Emma: Det bør være sånn at når boken er ferdig skjønner jeg ikke at jeg er ferdig, fordi jeg har jo bare akkurat startet på den.

Jannicke anbefaler.

Jannicke: Og hvis forfatteren klarer å gi boken en liten detalj som ingen andre bøker har, er det noe som får meg til å beundre den mer.

Har du en favorittforfatter og en favorittbok?
Elise: Favorittbøkene mine er «Lykkeravnene», en fantasy-trilogi som tar for seg både et alvorlig tema, spenning og humor i en skjønn forening. Jeg har ingen spesiell favorittforfatter, fordi perlene ofte kommer fra uventet hold.

Jannicke: Min favorittforfatter er Joseph Delaney. Han har skrevet den beste serien jeg har lest, «Den siste lærling». Det er en fabelaktig grøsserserie på 13 bøker. Bøkene inneholder flere detaljer som jeg aldri har sett i noen andre bøker før, og måten de er skrevet på, er av en annen verden.

Emilie anbefaler.

Emma: Jeg liker Kiera Cass og hennes serie, The selection veldig godt. Jeg tror jeg har lest serien 3 ganger nå, i tillegg til å ha hørt lydbokversjonen 2 gangere. Skilpadder hele veien ned er en helt fantastisk bok, skrevet av John Green, han skriver på en sånn måte som virkelig treffer leseren og som er helt ubeskrivelig.

Steffen: J.K Rowling: Harry Potter og de vises stein. Eg liker J.K for hennes krativitet med å lage ein egen verden med hekser og trollmenn. Og eg liker at ho har egne reglar. Bryr seg ikkje om ekte verden men det ho sjølv skriv.

Emilie: Favorittforfatter for øyeblikket er Simone Elkeles. Hun har skrevet Brennende hjerter, Grenseløs kjærlighet og Perfekt kjemi.

Hva driver du med på fritiden?
Elise: Jeg går på både korps og teaterskole på fritida. Dessuten liker jeg å lage ting, lese og skrive tekster.

Jannicke: Det jeg gjør i fritiden er å spille fotball, lese og skrive, holde på med dyr og kreative aktiviteter.

Emma: på fritiden liker jeg å turne, jeg går på turn 2 ganger i uken. jeg liker også å lese, skrive og se på serie.

Steffen: Gaming, Volleyball og marimba

Steffen anbefaler.

Emilie: På fritiden svømmer jeg, leser, skriver, er med venner og familie.

Hva slags musikk hører du på?
Elise: Popmusikk fra 80- og 90-tallet (selvsagt).

Jannicke: Jeg hører på litt forskjellig musikk.

Emma: Shawn Mendes, Marcus og Martinus, Sondre Justad og Carlise fra Idol 2018 er nok de jeg hører aller mest på.

Steffen: Pop, rock, hard rock, jazz, emd og country

Emilie: Favorittartisten min er Shawn Mendes, men jeg hører ikke bare på han. Jeg hører på nesten alt.

 

Har du en tv-serie eller film du vil anbefale? 

Elise: Filmen «A Little Princess», versjon 1995 er en veldig fin og gripende film.

Elise anbefaler.

Jannicke: MacGyver – klassikeren. Grunnen til det er at hovedpersonen har en unik kreativitet, oppfinnsomhet og kan komme seg ut av alle slags problemer.

Emma: The fosters.

Steffen: Merlin Denne serien er bra for den har god handling og som likner på mange bøker eg har lest som inneholde fantasy og eventyr. Serien handler om Merlin som ung til å bli verden sterkaste trollmann.

Emilie: Jeg har ikke en favoritt, men nå ser jeg på Gossip girl og Riverdale. Rundt juletider ser jeg på julefilmer.