Nawab er månedens anmelder i desember 2019

Nawab Ali Gondal fra Hauketo skole i Oslo har skrevet månedens anmeldelse. I anmeldelsen av De svarte skipene skriver han: «De svarte skipene er en klar og tydelig fantasybok. Det er en hårreisende og fengslende roman. […] Jeg skal være ærlig og si at målet var å lese de første hundre sidene, men sidene i boken ble slukt inn som spagetti.»

Les anmeldelsen her

Hvordan føles det å være månedens anmelder, Nawab?

Jeg hadde ikke forventet å være månedens anmelder. Det var overraskende og samtidig føles det veldig bra. Det å være månedens anmelder gir deg en unik og spesiell følelse. Vet ikke helt hvilke andre ord som kan beskrive denne følelsen. Det å bli valgt som månedens anmelder av blant de mange er faktisk ganske kult.

Hva synes du om å være med å bestemme hvilken ungdomsbok som er best?

Det er vel ikke alle ungdommer som får en slik mulighet.  Jeg synes dette er en fin måte å inkludere ungdommer på, at ungdommer skal vise sitt engasjement.

Det er vel en grunn til at vi ungdommer skal kåre den beste ungdomsboken, det er jo oss ungdommer som skal lese bøkene, eller hva? Det at vi får lov til å bestemme hvilken bok som er best synes jeg er lærerikt for både oss ungdommer og for forfatterne som skriver bøker for vår målgruppe.

Vil du dele et budskap er det kanskje viktig å vite hva mottakergruppen liker. Jo bedre de forstår oss, jo lettere er det for dem å dele deres budskap med oss.

Har du et tips til andre som skal skrive anmeldelser?

Det å skrive anmeldelser må du se på som noe positivt. Det er viktig å være ærlig, men ikke dønn ærlig.

Du trenger kanskje ikke å pirke på hver eneste liten detalj, fordi du må huske at boken ikke bare er skrevet for deg, men er rettet like mye mot deg som mot alle andre ungdommer. Når du skal skrive en anmeldelse er det viktig å fokusere på det som er det mest sentrale. Vi må vel huske at ingen av oss mennesker er perfekte og at en bok er skrevet av et menneske.

Jeg synes kreativiteten forfatteren har lagt til er kanskje det de aller beste bøkene skiller seg ut med. Dette er noe du burde fokusere på når du anmelder.

Du må begrunne!

Du vil ikke ha tilbake en tentamen, hvor tilbakemeldingen kun er, «oppgaven var fin». Du er på jakt etter å vite dine svake og sterke sider ved teksten. Hva som er bra og hva som må forberedes får få den toppkarakteren du vil ha.

Min norsklærer, Bente, er flink til å gi positive tilbakemeldinger. Om du forventer en god karakter på tentamen og ikke får som forventet, vil tilbakemeldingen starte med alt det positive, alt du har på plass, alt du faktisk har, som gjør denne tentamenen god. Hun vil til slutt gi deg noen gode råd og vil veilede deg slik at du kan forberede karakteren din.

Hva er din Uprisen-favoritt til nå?

Jeg har lest et par upris-bøker, ikke alle men en del. Min favoritt upris-bok må mest sannsynlig være De svarte skipene. Jeg kan kort si at boken er veldig unik og skiller seg ut. Har du lyst til å vite mer, les anmeldelsen min.

Hva slags bøker liker du å lese?

Jeg har lest en del skjønnlitterære bøker, men jeg er ikke helt bok-type karen. De siste årene har jeg blitt mer interessert i faktabøker, bøker med kunnskap om verden og livet. Når det kommer til skjønnlitterære bøker er det litt forskjellig. Jeg liker mest bøker hvor fantasien tar med deg på en reise. En bok hvor forfatteren har latt kreativiteten bestemme. Jeg synes det å lese fantasibøker gir deg en sjanse fra å flykte virkeligheten. Som Platon sa for 2500 år siden, «denne verdenen er ikke ekte.»

Som Platon sa for 2500 år siden, «denne verdenen er ikke ekte.»

Hvilken bok MÅ alle lese?

En bok jeg anbefaler med det sterkeste er «Ready Player One». Dette er en debutroman skrevet av, Ernest Cline. Dette er en god, fantasifull og eksepsjonell sciencefiction- og ungdomsroman. Handlingen tar plass i år 2045 og verden preges av fattigdom og energikriser, som driver en hel befolkning til virkelighetsflukt. Wade Watts, som er hovedpersonen, føler seg bare levende når han er koblet til den virtuelle verden, OASIS. Da skaperen av OASIS dør, etterlater han seg tre umulige gåter. Løser du gåtene, vinner du hele den enorme formuen til skaperen og får kontrollen over OASIS.

Det ble laget en film av den i 2018, men boken skiller seg ut og har sin unike måte å fortelle handlingen på.

Hva gjør du på fritiden?

Det beste jeg vet om er å gå ned trappene, forbi toalettet, ta en brå sving til venstre og inn til høyre. Åpne døren til det mest fredelige og fantastiske stedet. Slå på lysbryteren, som er like ved inngangen. Sette meg opp på sengen, ta av sokkene og på med dyna. Legge hodet ned på puta, lukke øynene og la drømmene strømme i vei. Velkommen til mitt soverom, hvor jeg tilbringer mine fleste timer. Ja, jeg elsker å sove.

Ja, jeg elsker å sove.

Jeg sover selvfølgelig ikke hele dagen, i mine våkne timer er jeg sammen med familien, spiller PS4 eller er ute med venner. Jeg liker veldig godt å trene, og pleier å trene opptil tre ganger i uka.

Skrevet av Bjarte Bakken/Foreningen !les