Michael Stilson: – Fikk sjokk da jeg vant Uprisen

Rørt: Michael Stilson var tydelig beveget over å ha mottatt Uprisen 2019. Her sammen med programleder Heidi Marie Vestrheim og elever fra storjuryen. Foto: Vibeke Røgler/Foreningen !les

I mai ble Michael Stilson av ungdom kåret til vinner av Uprisen for romanen Bare spille ball. Vår arbeidsukeelev, Emilie Kauserud Bræck fra Verket skole i Moss, tok en prat med den ferske Upris-vinneren.

Hvorfor begynte du å skrive?
– Jeg har alltid likt å fortelle historier, både skriftlig og muntlig, og samtidig har jeg hatt en liten forfatterdrøm. Jeg har skrevet mye, sendt inn til forlag og blitt refusert, gang på gang på gang. Men jeg er så glad i å skrive at jeg har fortsatt, og det er nok den gleden som har gjort at jeg til slutt har fått til å skrive ei hel bok.

Hva var inspirasjonen til å skrive denne boka?
– Etter å ha spilt fotball hele livet, også profesjonelt, hadde jeg opplevd så mye morsomt, spennende, rart, at jeg tenkte at dette går det an å skrive noe om. Og jeg ville skrive om det som skjer utenfor fotballbanen, med penger, agenter og alle de som forsøker å påvirke unge fotballspillere, og hva det gjør med unge mennesker. Der tenkte jeg at det var mye å ta tak i, en del ekstreme situasjoner, men også det dypt menneskelige i å være et ungt menneske som må ta en del vanskelige valg.

Det som skjer i boka, er det noe du har opplevd?
– Jeg har opplevd å være en ung fotballspiller i møte med en brutal fotballvirkelighet, men selv om jeg har vært i en del liknende situasjoner, er det lite av det Fredrik opplever og må gjennom, som jeg har opplevd. Men jeg kan kjenne meg igjen i mye av det Fredrik tenker.

Du har tidligere vunnet Trollkrittet, men trodde du at du hadde den sjanse til å vinne Uprisen?
– Når man først er nominert tenker man jo at det finnes en mulighet. Men det var fire veldig fine bøker som var nominert sammen med meg, så da jeg kom til Lillehammer tenkte jeg vel at det var først og fremst veldig stas å være nominert, og at så mange fikk lese boka, og jeg innstilte meg på at jeg ikke kom til å vinne. Derfor kom det faktisk som et lite sjokk at det ble Bare spille ball som vant.

Du har jo en rolle i TV-serien Heimebane. Hvordan var det?
– Først og fremst var jeg med i Heimebane bak kamera, med ansvar for fotballen i serien. Det var veldig spennende. At jeg fikk være med som en Varg-spiller i sesong 1, og at jeg fikk hete Stilson, det var først litt rart og flaut, men etter hvert ble det bare en morsom greie. Så har man fått oppleve det også, liksom. Og så var det utrolig moro å få være tett på så mange dyktige skuespillere, regissører og alle andre som får en så stor produksjon til å bli bra.

Har du alltid hatt en drøm om å bli forfatter og skuespiller etter fotballen?
– Jeg har alltid hatt en drøm om å bli forfatter, men ikke skuespiller. I Heimebane var jeg bare en statist, og det var helt greit. Jeg trives i grunn best på skriverommet, ikke foran kamera.

Hvilke bøker liker du å lese?
– Jeg er glad i spennende bøker, men som samtidig forteller meg noe om hva det vil si å være menneske. Valgene vi tar. Hvorfor vi tar dem. Og hvordan menneskene rundt oss påvirker oss. Det liker jeg å lese om, men også å skrive om. Og for at vi skal se dette, må noe stå på spill.

Har du noen bok tips?
– En bok jeg leste som var både spennende, lærerik og som gjorde veldig inntrykk på meg, var The Underground Railroad av Colson Whitehead. Den handler om slaveriet i USA, og jeg tror ungdom kan like den godt.

Har du noen planer for flere bøker i fremtiden?
– Oppfølgeren til Bare spille ball kommer. Det gjenstår en del arbeid, men jeg tror vi skal få den ferdig til våren 2020. Da får vi se hvordan det går med Fredrik Markussen. I tillegg jobber jeg med en del andre ideer, som jeg håper kan bli noe av. Oppfølgeren  skal handle mye om ensomhet og hvordan verden rundt oss ser oss. Og hvordan takler vi det som er vondt og vanskelig. Kanskje er det meningen å stå i det som er tungt, nettopp fordi det er da vi utvikler oss som mennesker. Egentlig tror jeg det meste jeg kommer til å skrive kommer til å handle om valgene vi tar og hvorfor vi tar dem og hvilken konsekvens det får for oss selv og de rundt oss. Så er målet å finne de gode historiene og situasjonen som forteller oss noe om dette.

Har du en favorittfilm og -serie?
– Jeg er stor Batman-fan, så min favorittfilm er nok The Dark Knight. Akkurat nå ser jeg på Chernobyl på HBO, som er en fantastisk serie. Men min store favoritt er nok The Office, den britiske versjonen med Ricky Gervais. Den er en klassiker, veldig morsom!

Se filmklipp fra utdelingen av Uprisen her

Les juryens begrunnelse her